[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Montaż LPG Silnik 1.8 M10

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Montaż LPG Silnik 1.8 M10

Post numer:#1  Postprzez Pavelek87 » 11 lis 2009, o 21:28

Witam Serdecznie. Przeniosłem post do LPG gdyż poprzednio był w złym miejscu :)

2 tygodnie temu kupiłem sobie bmw 318 z silnikiem M10. Mimo że jest na benzynie to wpadła mi w oko. Lecz mój portfel usycha gdy przy 34l na dystrybutorze wyskakuje 150 zł :(.. Dlatego tez postanowiłem sobie założyć Lpg. Kupiłem używaną z allegro. Niby kompletna, ale tak jakby czegoś brakowało.. Dlatego tez postanowiłem zaczerpnąć waszej rady jako znawców tego modelu samochodu. Pozwoliłem sobie zamieścić zdjęcia części które dostałem w zestawie. Teraz bym Prosił o pomoc przy podłączeniu tego wszystkiego.. Gdzie co i jak..
Montowałem kiedyś gaz przy polonezie i bmw e21 no ale to gaźniki były więc problemu nie było, zwłaszcza że była to kompletna przekładka z "obok stojących aut "..
Czy mógłby ktoś mi pomóc?

1.Reduktor.

- Pod te czarne kolanka podłączam "wodę" którą doprowadzam z węży od nagrzewnicy gdzie wstawiam trójniki..
- miedzią łącze reduktor z zaworem.. Do zaworu podłączam rurkę biegnącą od butli
- Do tego dużego miedzianego wyjścia podłączam wąż gumowy na którym, jest pokrętło do ustawiania mieszanki..

Obrazek

2. Kolanko przy przepływomierzu

- pod to kolanko pomazane na czarno podłączam gumowy wąż z regulacja mieszanki biegnący od reduktora.. Ale co to za ustrojstwo Boscha ?? i czy dobrze to łączę ? skoro na takim gumowym kolanie które jest przy przepływomierzu jest podłaczony jakiś przewód gumowy który idzie do silnika ..

Obrazek

Kolanko które jest zamontowane przy silniku (jeszcze) :)

Obrazek

Obrazek

Elektryka.

1 Mam wiązke kabli z którymi nie wiadomo do końca co zrobić :)

Z czym to ustrojstwo poniżej połączyc ? Idą z niego 2 kable koloru niebieskiego i brązowego.. Domniemam że powinno to byc połączone do zaworu gazu tego z niebieską głową (brązowy do plusa; niebieski do minusa)

Obrazek

2 Do sądy lambda idzie szeroka kość więc problemu nie mam.. ale jest przy niej jakaś mała kostka nie wiem do czego..

Obrazek

I zostają mi nie wiadome kabelki.. które pooznaczałem na zdjęciu

Obrazek

Do czego one idą...

- czerwony z czarnym i czarny to masa (domniemam tak)
- pomarańczowy do reduktora obudowy bo tam widziałem że jest urwany taki.. na zdjęciu tez widać
- niebieski z wiązki obok pomarańczowego idzie jako plusowy do zaworu w reduktorze..

a reszty nie czaje.. i nie wiem które idą do tego ustrojstwa boscha na kolanie gumowym

ktoś pomoże mi z ta instalacją?? Bardzo bym prosił..
Pavelek87

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 11 lis 2009, o 21:54

Pojęcie o instalacjach gazowych masz wnioskując po tym poście znikome. Lepiej będzie jak założy to ktoś obeznany z tematem.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Pavelek87 » 11 lis 2009, o 22:00

Dlatego tez uderzam na forum. Skoro jesteś specem w tej dziedzinie to podziel się swą mądrością a nie komentujesz me umiejętności człowieku
Pavelek87

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 11 lis 2009, o 22:16

Pavelek87 napisał(a):Skoro jesteś specem w tej dziedzinie to podziel się swą mądrością a nie komentujesz me umiejętności człowieku

Mój komentarz był wyrazem troski o to, żeby wszystko było zrobione w Twoim aucie jak należy, a nie złośliwości. Jeśli jednak chcesz koniecznie robić wszystko samodzielnie, to najpierw skombinuj jakiś mikser zakładany przed przepływomierzem (fi ok. 32mm powinno być ok). Do niego wepniesz wąż gazowy idący od reduktora. Poszukaj sobie jakiegoś poradnika najlepiej na googlu, w którym będą opisane poszczególne kroki przy zakładaniu instalki. Poczytaj o emulacji wtryskiwaczy i sondy lamda.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Pavelek87 » 11 lis 2009, o 22:34

No ok Sorki pomyliłem się co do Twej osoby.. Myślałem że się będziesz wymądrzać z tekstami typu "kup se poloneza jeśli chcesz jeździć na gazie itd" .

Słuchaj a to na 2 zdjęciu to co to jest ?:) bo mi się wydaję że to ma coś wspólnego z wtryskiem gazu.. Bo ja mam Silniczek Na Wielopunkcie z tego co się orientuje ;) a nie gaźnik :) a mixer to zazwyczaj chyba w gaźnikowych jest montowane :)
Pavelek87

Post numer:#6  Postprzez jakubmw » 11 lis 2009, o 22:49

jakubmw
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Pavelek87 » 12 lis 2009, o 07:26

Dzieki jakubmw .. jak wrócę z roboty to zajrzę tam :) Pozdrawiam
Pavelek87

Post numer:#8  Postprzez kierownik » 12 lis 2009, o 11:46

Na zdjeciu numer dwa do tej gumy zalozony jest silniczek krokowy (model od innego silnika m40) zupelnie nie wiem po co to i do czego to masz podpiąć . Silniczek krokowy odpowiada za inne rzeczy,a nie za doprowadzanie gazu...Pierwszy raz coś takiego widze. :duh: Generalnie placz i lament co ten ktos Ci wcisnął.Wyślij mu to w h... spowrotem.
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez ZTJ » 12 lis 2009, o 13:25

Pavelek87 napisał(a):Słuchaj a to na 2 zdjęciu to co to jest ?:) bo mi się wydaję że to ma coś wspólnego z wtryskiem gazu.. Bo ja mam Silniczek Na Wielopunkcie z tego co się orientuje ;) a nie gaźnik :) a mixer to zazwyczaj chyba w gaźnikowych jest montowane :)

To na drugim zdjęciu, to guma doprowadzająca powietrze do przepustnicy wraz z silnikiem krokowym robiącym obieg powietrza poza przepustnicą (reguluje w ten sposób między innymi wolne obroty). Pochodzą one najprawdopodobniej od M40, tak jak kolega wyżej zasugerował.

Masz silnik na wielopunkcie, co nie oznacza, że nie możesz założyć instalacji opartej o mikser (lub jeszcze lepiej Blos, czyli gaźnik gazowy, który jest jednak drogi). Jak chciałbyś mieć wtrysk gazu, musiałbyś kupić sporo droższą instalacje z wtryskiwaczami na każdy cylinder, które musiałbyś wwiercić w kolektor. Tutaj masz najprawdopodobniej niekompletną instalację II generacji, czyli taką z mikserem (czyli sterowaną podciśnieniem w kolektorze dolotowym), korygowaną nieco sygnałem z sondy lambda. Korekcja ta następuje poprzez silniczek krokowy umieszczony na wężu idącym z parownika do miksera, jednak możesz ją zastąpić po prostu śrubą regulacyjną (wtedy będzie to zwyczajna instalacja I generacji). Przy aucie wtryskowym trzeba w ogróżnieniu od gaźnikowego emulować pracę sondy lambda i wtryskiwaczy benzynowych w trakcie pracy silnia na gazie, tak aby ecu dostawał informacje, że te urządzenia działają cały czas bez zarzutu (wtedy nie łapie błędów). Ogólnie musiałbyś skombinować jakiś schemat tej instalacji, bo bez niego nie nazwę Ci tutaj każdego kabelka.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Pavelek87 » 12 lis 2009, o 17:29

A niech mnie.. Hymm.. To z tego co mam da się coś wykombinować? Czy nie bardzo.. co prócz miksera i emulatora będę potrzebował..? ja widziałem u kumpla przykręconą przed przepływomierzem taką niby listwę miedzianą do której idzie ten wąż z regulacją mieszanki.. Szkoda wyrzucić tą instalacje co mam bo jednak mnie trochę grosza kosztowała.. Dlatego chcę zrobić z niej pożytek żeby bm troszkę tańsze było w utrzymaniu :) podczas tankowania
Pavelek87

Powrót do LPG