[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

SPortsitze Fotele - konwersja Sedan -> Coupe

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

SPortsitze Fotele - konwersja Sedan -> Coupe

Post numer:#1  Postprzez szalwi » 12 lis 2009, o 23:30

Wiele razy temat ten był poruszany na forum ale bez konkretnej odpowiedzi. Dziś rozbierałem moje fotele które pare miesięcy kupiłem niebacząc na to że sa

do Sedana. Nie było to z mojej strony niedopatrzeniem a jedynie złapaniem okazji bo nie zapłaciłem za nie dużo tym bardziej że stan ich jest oprócz

fotela kierowcy bardzo dobry. Jedynym babolem byly podarte boczki z prawej strony fotela kierowcy.Wracając do tematu,zaczełem rozbierać fotel aby zdjąć

te boczki i zastanawiać sie co zrobić aby pasażerowie wsiadający do tyłu mogli tam wsiadać w miare wygodnie ale nieingerując zbyt dużo w przeróbke

fotela. Otóż aby wygiąć bardziej oparcie należy część o numerze 1 przesunąć jeszcze bardziej w prawo na rysunku ale jest to niemożliwe z powodu po

pierwsze: maksymalnie wysunietego amorka a po drugie stopem (na drugim rysunku oznaczone literką 2) o który opiera się zebatka (nr3) czyli drugi koniec

elementu nr.1
Obrazek
Obrazek
Zastanawiałem się aby wywiercić dla amorka bliżej otwór w elemencie nr1 i go przymocować a sposób na blokade mój to wycięcie ostrożnie kawałka tej

zębatki (nr3) aby opierała się ale troszke dalej. Poniżej miejsce (nr4) na planowany otwór a pole nr5 to miejsce planowanego wycięcia:
Obrazek
Obrazek

I teraz pytanie do was..DA RADE??? :twisted:
Pozdrawiam
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Kropka » 13 lis 2009, o 15:43

Nie wolałbyś kupić jakichś "paściowych" foteli i przełożyć machanizm składania? zwykły fotel by Ci w tym nie pomógł? sam mechanizm składania mają przecież chyba podobny....
Nie wiem czy dodatkowe regulacje które są w sportsitzach znajdują swoje odbicie w tym elemencie który masz na zdjęciach... jeżeli nie, to wydaje mi się że nie powinno być problemu...
Kropka
Student

Moje BMW: 316i
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez szalwi » 13 lis 2009, o 17:46

Kropko tego właśnie nie jestem pewien czy zwykłe fotele mają ten sam system składania bo moje to maja góra dół ,lekko oparciem oraz przechylany. Ale w sumie jeśli nawet te "zwyklasy" mają to ,to i tak jak to przerobie i popsuje :D to dużej straty niebedzie bo wtedy bedę zmuszony kupić ten mechanizm :mrgreen: ale...wole pokombinować a właśnie niewiem czy nieuszkodze np przycieciem tej zębatki czegoś. żeby niebyło że ja ją przytne a oparcie sie położy :mad2:
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#4  Postprzez Kropka » 13 lis 2009, o 22:39

Ja rozkręcałam sobie ostatnio zwykłe bo bawiłam się w tapicera i obszywałam, przy okazji pooglądałam sobie mechanizm.. nawet chyba powinnam mieć jakieś zdjęcia, jak chcesz, to mogę poszukać.. a nawet jeśli nie, to mam dawcę po przeszczepie za plecami także mogę zrobić nowe...
Kropka
Student

Post numer:#5  Postprzez Menl » 13 lis 2009, o 22:43

Dobra, bede podgladac wasz temat bo wstawilem do siebie skory z sedana ...i tez jestem bardzo ciekaw jak to przerobic 8)
Menl

Post numer:#6  Postprzez Kropka » 13 lis 2009, o 22:48

Menel, a Ty jakie miałeś wcześniej fotele?
Kropka
Student

Post numer:#7  Postprzez Menl » 13 lis 2009, o 23:07

Mialem sportsize takie jak w 318is czyli ladna kratka...ale wiadomo ze do cabrio to mega porazka...
Mi narazie nic nie przeszkadza bo nie mam zamiaru nikogo wozic na tyle .
Menl

Post numer:#8  Postprzez szalwi » 14 lis 2009, o 00:02

OK Kropko to jak możesz ,zapodaj fotki tych mechanizmów. Jutro postaram się zacząć przeróbkę. Jeśli się nieuda to trudno :roll: a jak się uda (w sumie niema innej opcji :twisted: ) to admin bedzie musiał przenieść ten temat do działu Złota Rączka..albo otworzyć dział "Rączka ktora niszczy.." :jum:
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Kropka » 14 lis 2009, o 00:30

Menel: to czemu nie przełożysz samej tapicerki? wydaje mi się, że będzie to łatwiejsze niż zabawy z mechanizmem. Obszycia foteli są przyczepione takimi drucikami przez gąbkę, które zamienia się z powodzeniem opaskami zaciskowymi, żeby zdjąć tapicerkę wystarczy pozdejmować plastiki (przy czym plastikowe kółka w które wchodzą zagłówki są zintegrowane z samym materiałem i nie należy ich podważać..) zdejmuje się jeszcze jedną listwę i w przypadku fotela zwykłego oparcie schodzi bez żadnych cięć, a w przypadku siedzenia albo trzeba naciąć mądrze w jednym miejscu symetrycznie po obu stronach (w ogóle tego później nie widać po zaszyciu) albo trzeba umieć rozłożyć mechanizm (ja się bałam). Przy sportsitzach byłoby na pewno więcej zabawy o jakieś dwa cięcia ale chyba warto, tym bardziej że można wybrać też mniej wysiedziane gąbki, wszystko pozamieniać i foteliki są "cud miód", ale to moje zdanie :P

Szalwi: już szukam :)

[ Dodano: 14-11-2009, 00:26 ]
Obrazek nie mogłam się oprzeć:P
drugie tu:
http://lh4.ggpht.com/_871AfdJzwQ4/Sv3ou ... G_0171.JPG
a reszta tutaj:
http://picasaweb.google.com/ka.ma.kordas/Fotele#
Kropka
Student

Post numer:#10  Postprzez szalwi » 14 lis 2009, o 12:05

Widze że Kicia pomagała jak mogła :lol: :lol: :lol: Fajny mruczuś :D A mnie interesuje powiem Ci że element zaznaczony na zielono:
Obrazek
Czy jak się pociągnie tą linke to on się cały przesuwa z tą sprężynką?
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#11  Postprzez Kropka » 14 lis 2009, o 17:39

No idzie tak z centymetr do góry,
zdjęcie mogę zrobić dopiero po odzyskaniu aparatu (tj. jutro)

..a kicia jest do oddania :mrgreen: Została jedna i niepowtarzalna :P Lubi e30 :mrgreen:
Kropka
Student

Post numer:#12  Postprzez szalwi » 14 lis 2009, o 20:17

Po dokładnych oględzinach doszedłem do wniosku że da rade to zrobić bez ingerencji w wiercenie i cięcie mechanizmu. Nie ukrywam że nie dało sie tak hop siup tego przewiercić ale ten sposób który przedstawiłem na początku także jest dobry lecz..dlaczego by nie pójść prostszym sposobem :jum: NO to tak... wystarczy pociągnąć linke aby zwolnić z blokady ten czarny element od którego zaczyna się żółta strzałka. Element sie zwalnia ,oparcie popychamy i tak otóż się składa siedzonko :D wiem wiem trochę mogłem zakręcić ale powinniście zrozumieć z rysunku zasade działnia tego mechanizmu. W siedzeniach z sedana nie mamy linki za to reszta jest identyczna w mechanizmie.
Obrazek

Mam już patent wymyślony ale muszę czekać do poniedziałku na realizacje,wtedy opisze co i jak. pozdro
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Menl » 14 lis 2009, o 20:42

Kropka napisał(a):
..a kicia jest do oddania :mrgreen:

Moj <------ VOLF powiedzial ze chetnie przygarnie kicie na trzy kesy obiadowe...
Menl

Post numer:#14  Postprzez Kropka » 15 lis 2009, o 00:38

no zobaczymy kto tu kogo zje! :mrgreen:
Kropka
Student

Post numer:#15  Postprzez szalwi » 15 lis 2009, o 21:36

:lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 17-11-2009, 01:02 ]
Sory ale dziś nie dało rady :ber: materiał już mam ale niedam rady go dziś złożyć :D
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo