[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Sonda Lambda

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Sonda Lambda

Post numer:#1  Postprzez Pavelek87 » 14 lis 2009, o 20:39

Mam 2 przewody jeden koloru fioletowego i drugi szary które wg schematu instalacji lpg powinny być podłączone pod sonde lambda.. ja mam przy sądzie 3 kabelki (gruby zielony i 2 białe).. Nie orientujecie się w które powinienem się wpiąć??..

Z góry dziękuje za pomoc
Pavelek87

Post numer:#2  Postprzez Jabol » 14 lis 2009, o 22:21

To zalezy jaka masz instalacje sekfencje czy zwykły i jakiej firmy. zobacz na przewodach czy nie masz napisów bo powinny byc.....
Jabol

Post numer:#3  Postprzez Pavelek87 » 15 lis 2009, o 09:58

No właśnie nie ma nic napisane na przewodach :( .. Instalacja to Stag 50.. zwykła 2 generacji.. lecz nie mam krokowca w niej to będzie to jako zwykła I generacja z regulacja za pomocą śruby :)
Pavelek87

Post numer:#4  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 12:22

No i dobrze bo krokowce sie tylko psuja i sa problemy same jak zwykły gaz to tylko sruba. A jak go nie masz to nie masz po co podłanczac sady lamda bo nie jest ona ci do niczego potrzebna.... sada musi byc podłaczona jak masz emulator i silniczek krokowy bo inaczej silniczek by ci nie chodzil bo to z niej sa sczytywane dane i komputerek steruje silniczkiem krokowym....:)
Jabol

Post numer:#5  Postprzez Pavelek87 » 15 lis 2009, o 17:24

aha:) to wcale nie muszę jej podłączać ? hymm a nie będzie nic się pierniczyło ?:)
Pavelek87

Post numer:#6  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 17:37

Nie nic nie bedzie sie działo bo ona jest potrzebna tylko jak masz silniczek a tak ze sruba to jest zbedna:)
Jabol

Post numer:#7  Postprzez Pavelek87 » 15 lis 2009, o 17:44

:) wczoraj na szrocie jak kupowałem mikser to był taki silniczek krokowy od staga :) akurat pod taką kostkę co nie wiedziałem od czego ona jest.. ale koleś który tam handluje powiedział że mi zbędny ten krokowiec będzie bo to zazwyczaj się instaluje przy silnikach powyżej 2.0 :)
Pavelek87

Post numer:#8  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 17:49

Pracuje w warsztacie gdzie montujemy gaz i powiem ci jedno silniczek krokowy to jest głupi wymysł!! nie jest tak naprawde do niczego potrzebny, tylko sie to psuje a jak masz załozona srube to nie ma co sie psuc no chyba ze parownik:P
Jabol

Post numer:#9  Postprzez Pavelek87 » 15 lis 2009, o 17:51

hehe.. :) no niby tak bo im więcej elektroniki tym więcej ma co się psuć :)..
Pavelek87

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 15 lis 2009, o 18:11

Jabol napisał(a):Nie nic nie bedzie sie działo bo ona jest potrzebna tylko jak masz silniczek a tak ze sruba to jest zbedna:)

Obojętnie czy to I-sza, czy II-ga generacja emulować trzeba, żeby ECU nie łapał błędów.

[ Dodano: 15-11-2009, 17:13 ]
Jabol napisał(a):Pracuje w warsztacie gdzie montujemy gaz i powiem ci jedno silniczek krokowy to jest :cen: wymysł!! nie jest tak naprawde do niczego potrzebny, tylko sie to psuje a jak masz załozona srube to nie ma co sie psuc no chyba ze parownik:P

Wyższością I-szej generacji nad II-gą jest łatwość regulacji. Możliwości natomiast druga generacja ma większe, co nie ulega wątpliwości. Sęk w tym, że gazownicy najczęściej nie mają pojęcia o właściwej regulacji elektroniki, a śrubą to każdy pokręcić potrafi.

[ Dodano: 15-11-2009, 17:20 ]
Pavelek87 napisał(a):ja mam przy sądzie 3 kabelki (gruby zielony i 2 białe)

Te dwa białe to od podgrzewania sondy najprawdopodobniej, a zielony to kabel sygnałowy. Ciebie interesuje wyłącznie ten sygnałowy.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 22:38

W I generacji nie masz zadnego emulatora to tylko w II w pierwszej tak naprawde masz: parownik, centralke i przekaznik i nic wiecej noi oczywiscie przewody butle itd!!!

Ma wieksze to prawda bo musisz podpiac go pog kaputer i ustawic krokowy na wysokich a i tak musisz skład mieszanki ustawiac sruba na parowniku pod analizatorem!!! Ale taka jest prawda ze krokowe sie jeb.ą i tak naprawde sa potrzebne tylko ze jak masz samochod po 93r i z sada lambda to zeby ci sie na przegladzie nie przyczepili!!! A i tak sie nie czepiaja tak bardzo....
Jabol

Post numer:#12  Postprzez ZTJ » 16 lis 2009, o 00:13

Jabol napisał(a):W I generacji nie masz zadnego emulatora to tylko w II w pierwszej tak naprawde masz: parownik, centralke i przekaznik i nic wiecej noi oczywiscie przewody butle itd!!!

Żeby wszystko chodziło jak należy i ecu nie łapał błędów trzeba dać emulator, jeśli komputer gazowy nie ma wbudowanej funkcji emulacji. Nie ma tu znaczenia, czy komputer gazowy korzysta z sygnału sondy lambda do korekcji mieszanki jak to jest w II generacji, czy też nie. Emulację robi się dla dobra komputera sterującego silnikiem. Ten Stag 50 ma najprawdopodobniej wbudowaną emulację sondy, więc nie ma się nad czym rozwodzić, tylko podłączyć emulację zgodnie ze schematem.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez muniek126 » 16 lis 2009, o 00:29

co do tych kabelków to fioletowy wpina się do sondy a szary jest emulacją sondy lambda czyli idzie do ECU. Fakt jest taki iż 1 generacje powinno się stosować do silników gaźnikowych i pozbawionych sondy, a 2 do silników na wtrysku paliwa ale robi się różne kombinacje i zdarza się silnik na wtrysku ze śrubą i osobnym emulatorem.
Co do stosowania silników krokowych w 2-giej generacji to są one potrzebne do regulacji składu mieszanki na biegu jałowym jak również przy obciążeniu silnika, jak ktoś jest kumaty w temacie to można ustawić funkcje cut-off oraz inne cuda co może zmniejszyć spalanie gazu. Osobiście montuje instalacje gazowe i jak widzę BMW z gazem na śrubę to szlag mnie trafia i pytam czego ktoś go wywalił !!!
Takiego Staga 2 można ustawić mając pod ręką multimetr i troszkę wiedzy na temat działania silników spalinowych :D.
Jakby ktoś miał jakieś problemy dotyczące LPG to chętnie pomogę.
pozdrawiam
muniek126

Post numer:#14  Postprzez Jabol » 16 lis 2009, o 15:25

Wieczorem dokładnie opisze jak podłaczyctego staga i jak przekaznik....

A w m40 ECU nie łapie błedów nic sie nie zakłada! to tylko w VW, Seacie i ogulnie w mono wtrysku!!!!

[ Dodano: 16-11-2009, 18:24 ]
Zacznijmy od nowa...
według schematu: 1 czerwony musi isc do akumulatora ("+")poprzez bezpiecznik 7.5A
2 czerwony jest to "+" po stacyjce ( jak włanczas zapłon ma sie na nim pojawic plus)
3 to brazowy jest to sygnał z cewki. Podłacz to tak:)
Kabli do sady nie podpinasz bo nie masz silniczka krokowego wiec nie masz po co zamiest niego masz śrube...
Reseta komputera (ECU) nie musisz robic bo m40 normalnie chodzi i nic sie nie dzieje (bład łapie ale jest to bład wtryskiwaczy i tyle nie ma to zadnego wpływu na działanie tej instalacji (komputera))
Przekaznik montujesz w ten sposób( nie znam kolejnosci dokładnie bo nie widziałem tego przekaznika ale dojdziesz do tego sam:)) pierwszy przewod prowadzisz do plusa zaworu no. na parowniku. 2 to jest masa. 3 i 4 jest to przeciety plus wtryskiwaczy( w m40 pod kolektorem masz listwe w której wychodzi kostka na wtryskiwacze sa tam 3 kabelki 2 ciekie(sygnały tylko dwa bo to pół sekwencja) i jeden grubszy plus ktorego przecinasz i prowadzisz do przekaznika do tych 2 pozostałych.
MOZE ZROZUMIEDZ:D:D:D
Jabol

Powrót do LPG