[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

głośny szum silnika m20b20 (320i)

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

głośny szum silnika m20b20 (320i)

Post numer:#1  Postprzez maaaad » 26 sty 2007, o 01:11

Witam!
Od jakiegoś czasu dziwna rzecz dzieje się z silnikiem. Po przekroczeniu ok. 1800 obr./min. w silniku, w okolicach rozrządu, pojawia się szum, i to tak nagle. Gdy obroty spadną - szum znika. Przeczyściłem rynienkę, która podaje olej na rozrząd, ale olej leci z niej pulsacyjnie - nie wiem, czy tak ma być. Niedawno wymieniałem olej, teraz jest zalany castrol gtx high mileage (mineralny). Jakieś pomysły?
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 26 sty 2007, o 01:41

Raczej trzebaby to rozkrecic i obejrzec. Moze napinacz poszedl i lancuch luzny?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez zepot » 26 sty 2007, o 10:56

a wymieniałeś rozrząd? bo wiesz zemasz pasek rozrządu nie łańcuch i trzeba go wymieniać co 45 tyś. zobacz rolki prowadzące lub napinacz może są zurzyte.radze to zrobić szybko.oczywiście pod warunkiem że to rozrząd.w okolicy rozrządu jest tez pompa wodna a tam lubi sie zatrzeć łożysko.powodzenia.
zepot

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 26 sty 2007, o 18:13

zepot napisał(a):a wymieniałeś rozrząd? bo wiesz zemasz pasek rozrządu nie łańcuch i trzeba go wymieniać co 45 tyś.

Qrcze myslalem, ze m20b20 ma lancuch. Ale buty... :)
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez zepot » 27 sty 2007, o 10:50

jo wiem że łańcuch chyba miały chyba silniki m10, is-y, m3,a seria m20 była na pasku.dziwne :?: duże moce a ktoś na pasek je wrzucił a nie łańcuch.
zepot

Post numer:#6  Postprzez wojtass » 27 sty 2007, o 17:06

M20 we wszystkich swoich wersjach benzynowych rozrząd ma napędzany paskiem zębatym!!
to co może hałasować w takim rozrządzie to łożysko napinacza paska. Zaleca się wymianę napinacza razem z paskiem ale nie każdy tak robi. Radzę szybko wymienić napinacz bo jak przyblokuje się może doprowadzić do zerwania paska.
wojtass

Post numer:#7  Postprzez maaaad » 11 lut 2007, o 20:36

Ok, auto odebrane od mechanika. Sprawa wyglądała tak: zużyta rolka napinacza rozrządu i pompa oleju. Po wymianie hałas ustąpił, aczkolwiek nie od razu (pompa musiała się ponoć ułożyć).
Pozdrawiam.
maaaad
Magister

Post numer:#8  Postprzez Globi » 11 lut 2007, o 21:06

właśnie dołacze sie do tematu co myślicie o wymianie łańcucha według mnie łańcucha sie nie wymienia chyba ze jest bardzo wyciagniety ale to tylko napinacze a co wy o tym sądzicie ??
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez wojtass » 12 lut 2007, o 00:50

Łańcuch jak łańcuch też się zużywa u siebie wymieniałem przy przebiegu 250tyś stary był mocno wyciągnięty napinacz hydrauliczny został ten sam.
wojtass

Post numer:#10  Postprzez Globi » 12 lut 2007, o 02:34

a ile kaski wyłożyłes za to cacko ?? z wymianą oczywiscie??
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#11  Postprzez wojtass » 12 lut 2007, o 11:57

Sam łańcuch kosztował 200zł kupiłem firmy SWAG jak się okazało identyczny z tym montowanym w fabryce, koła zębate zostawiłem te same(są piekielnie drogie jedno koło pośrednie z łożyskiem kosztuje 150-200zł) i niestety łańcuch troszkę szumiał dopóki się nie ułożył na nich około 5 tyś km. Z nowym łańcuchem napinacz nie miła wiele do naciągania więc został stary. Z wszystkim uporałem się w jeden dzień do tego jeszcze doszła wymiana oleju i uszczelniacza wału z przodu. Robocizna własna czyli 0zł :)
wojtass

Post numer:#12  Postprzez Globi » 12 lut 2007, o 12:26

to jeszcze nie tak tragicznie ale pewnie za robocizne duzo kasują ja nie mam gdzie tego zrobic ale łańcuch wymienił bym dla pewnosci. Pozdrawiam
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#13  Postprzez maaaad » 23 lut 2007, o 00:19

Witam, to znowu ja. No więc... Szum powrócił. Nie jest to zatem pompa oleju raczej. Szlag mnie trafia. Temat aktualny, jeśli miałby ktoś jakiś pomysł...
maaaad
Magister

Post numer:#14  Postprzez pavlick » 23 lut 2007, o 10:28

maaaad napisał(a):Witam, to znowu ja. No więc... Szum powrócił. Nie jest to zatem pompa oleju raczej. Szlag mnie trafia. Temat aktualny, jeśli miałby ktoś jakiś pomysł...

Wez stetoskop albo kij od szczotki i dokładnie osłuchaj silnik. Wstępnie zlokazlizujesz stuki i hałasy bo może to być alternator, pompa wspomagania, pompa wody (we wszystkich przypadkach łożyska), zle złożony rozrząd, ulamane pióro w śmigle wiatraka, przyczyn występowania szumów w silniku jest sporo
Hałas wystepuje podczas jazdy? na postoju? w obu przypadkach?
pavlick

Post numer:#15  Postprzez wojtass » 24 lut 2007, o 02:52

Nie każdy ma słuch Mozarta także proponuje najpierw zdjąć pasek od wspomagania następnie
od pompy wody i alternatora(oczywiście nie dłużej jak 2-3min) jeśli to nie da rezultatu pozostaje mechanika w silniku.
wojtass

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części