[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana rozrzadu?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wymiana rozrzadu?

Post numer:#1  Postprzez traki007 » 19 lut 2007, o 22:29

Witam mam pytanie ile kosztuje wymiana rozrzadu do e 30 z silnikiem 2 litry??
traki007

Post numer:#2  Postprzez wojtass » 19 lut 2007, o 23:17

Pasek około 70zł napinacz 80-100zł i robocizna, myślę że nie więcej jak 50-70zł godzinka czasu i zrobione :wink:
wojtass

Post numer:#3  Postprzez evil » 20 lut 2007, o 10:47

pasek - polecam mimo wszystko oryginał, miałem w ręku zamiennik Continentala i oryginał Continentala - różnica jest...
evil

Post numer:#4  Postprzez Arczi » 21 lut 2007, o 08:49

evil napisał(a):pasek - polecam mimo wszystko oryginał, miałem w ręku zamiennik Continentala i oryginał Continentala - różnica jest...

faktycznie znam przypadki kiedy ludzie jezdzili na starych paskach ... i załozyli nowy a ten pękł po kilku dniach ... choc oczywiscie zamiennik zamiennikowi nie równy .. trzeba sie dowiedziec jaka roznica jest w cenie miedzy org. a zamiennikiem ... moze nie warto ryzykowac
Arczi

Post numer:#5  Postprzez evil » 21 lut 2007, o 11:05

różnica cenowa - hm... zależy, co dla kogo jest dużo... ale wolę oryginał.
evil

Post numer:#6  Postprzez Globi » 22 lut 2007, o 00:18

moim zdaniem wymiana paska w e30 nie jest tak wielkim wydatkiem w porównaniu do nowych aut. Pozdrawiam
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez piotrekxxl » 22 lut 2007, o 00:22

Możecie coś powiedziec na temat pasków rozrządu firmy DAYCO :?: :?: :?:

[ Dodano: 21-02-2007, 23:27 ]
Na Allegro pojawiły się części firmy MOTIVE i CAMSHAFT INTERNATIONAL. Chodzi mi dokładnie o dźwigienki i popychacze oraz wałek rozrządu. Czy ktoś coś o powyższych słyszał dobrego lub złego :?:
piotrekxxl

Post numer:#8  Postprzez Globi » 22 lut 2007, o 01:12

ja nic nie słyszałem a co jakis remoncik ??
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx

Post numer:#9  Postprzez jackx-36 » 22 lut 2007, o 16:43

piotrekxxl napisał(a):Na Allegro pojawiły się części firmy MOTIVE i CAMSHAFT INTERNATIONAL. Chodzi mi dokładnie o dźwigienki i popychacze oraz wałek rozrządu. Czy ktoś coś o powyższych słyszał dobrego lub złego

jak bedziesz chciał to w tej zamej cenie tj. ok. 1000zł moge załatwic cały komplet febi-ego do M40
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez Lord Lukasz » 24 lut 2007, o 12:26

Pracuje w sklepie moto i mam do czynienia z praktycznie wszyskimi częsciami zamiennymi, to co jest w serwisie i to co mam sklepie to jest to samo robione w tym samym miejscu, trzeba być bardzo naiwnym żeby dać sie naciągnąc na częsci serwisowe które sie różnią zazwyczaj tylko opakowaniem, ogólnie mówiąc długa historia z tym wszyskim ale kupują u mnie częsci niekiedy przedstawiciele serwisów np. dużo sprzedaje do servisu Renault z tym że oni dożucają jeszcze 50% do tej ceny za która ja sprzedaje i potem klient jest przekonany że ma oryginalną częsć z serwisu.

Nie raz już przyniusł klient częśc i po wnikliwym porównaniu okazało sie że ma w ręku to samo co ja na sklepie (taki same numery na częsci, identyczne wykonanie itp,its) z tym że on za nią zapłacił 2 razy więcej w servisie

Wracając do tematu pasek rozrządu tylko Contiego i napinacz SKF (ewentualnie SNR lub INA bo 80% napinaczy jest na słowackich łożyskach INA) warto poprosić sprzedawce żeby otworzył pudełka z 3 różnych firm napinaczy i na łożysku każdego z nich będzie napis INA SLOVAKIA.

Poza napinaczem i paskiem pamiętajmy koniecznie o wymianie simeringów na wale korbowym i wałku rozrządu, koszt 40zł za 2 (jak sie rozciekną to konieczny jest demontaż rozrządu i przy tym wymiana paska więc alby bezproblemowo przejeździć cały okres od wymiany do wymiany czyli zalecane przed producenta 50tyś warto je wymienić.

Dodam że jak przez kapiący simering dostanie sie troche oleju na koło zębate to przeskoczenie paska jest niemal pewne
Ostatnio edytowano 24 lut 2007, o 12:53 przez Lord Lukasz, łącznie edytowano 1 raz
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#11  Postprzez piotrekxxl » 24 lut 2007, o 21:03

Mam zestaw do wymiany paska rozrządu do M40, w sumie 3 rolki firm Lemforder i Ruville oraz pasek firmy DAYCO. Jak pisał Lord Łukasz w powyższych rolkach są łożyska firmy INA :shock:

Zamierzam (muszę) kupic jeszcze dźwigienki i popychacze (wałek jak będzie trzeba) i słyszałem różne opinie na temat firmy FEBI i MOTIVE których produkty mają byc podobnej jakości. Nic nie wiem o CAMSHAFT INTERNATIONAL dlatego nie wiem zupełnie czy wogóle zwracac uwagę na firmę zwłaszcza, że ceny mają podobne.

Co jeszcze przy okazji remontu rozrządu warto wymienic :?: :?: :?:

Wracając do tematu pasek rozrządu tylko Contiego i napinacz SKF (ewentualnie SNR lub INA bo 80% napinaczy jest na słowackich łożyskach INA) warto poprosić sprzedawce żeby otworzył pudełka z 3 różnych firm napinaczy i na łożysku każdego z nich będzie napis INA SLOVAKIA.

Na częściach które mam jest napisane INA Germany a nie Slovakia :?

No i co z tym paskiem :?: :?: DAYCO wymienic na Contitech :?: :?:
piotrekxxl

Post numer:#12  Postprzez Lord Lukasz » 26 lut 2007, o 10:23

Pasek tylko Contiego, Febi kiedyś był dobry a teraz różnie bywa, wysyłałem niedawno do reklamacji końcówke drążka kierowniczego Febi która sie poprostu złamała bez powodu na środku w czasie jazdy !!! dobrze ze klient sie toczył powoli bo jak by szybciej jechał to pewnie była by tragedia.

Co do kwesti INA to akurat te napinacze co ja sprzedaje to maja napisane INA Slovakia z tym że sa to głównie napinacze INA więc możliwe że INA też robi łożyska dla germańskich napinaczy stąd napi Germany
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#13  Postprzez piotrekxxl » 26 lut 2007, o 11:48

dzięki za odpowiedzi :cool2:
pzdr
piotrekxxl

Post numer:#14  Postprzez algrab » 28 lut 2007, o 21:15

Gdy niedawno wymienialem rozrzad, na dzien dobry proponowano mi zestaw napinaczy SKF, pasek dostalem wlasnie ten Conti. Plus wymiana simeringow impreza kosztowala mnie 550 pln...
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#15  Postprzez manius » 2 mar 2007, o 21:59

czesc przed wymiana paska rolek i napinacza silnik chodzil jak zegareczek po wymianie cos chrobocze oddalem juz autko do kolejnego warsztatu i nic nie moga z tymi stukami zrobic mowia ze musi sie dotrzec czy nto normalne?
manius

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części