[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

walek rozrzadu

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

walek rozrzadu

Post numer:#1  Postprzez sowa.lbn » 3 sty 2007, o 16:00

WITAM wlasnie zalatwilem sobie glowice i walek rozrz.( czesci uzywane) z glowica wpozadku juz jest po spr. cisnienia ,planowaniu i nadszedl czas na regulacje i teraz pytanie : jakie problemy moge miec z tym walkiem rozrzadu ,kupilem uzywany ale krzywki jak nowe i ogólnie w b.dobrym stanie czy da sie to wyregulowac co sie moze dziac itd . prosba o podpowiedzi bo juz 2 tydzien stoi niunia rozebrana a ja chce sie doniej dopasc aha i czy ktos sie orientuje ile kosztuje np nowy walek rozrz.
sowa.lbn

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 4 sty 2007, o 00:59

z tego co mi wiadomo to nie powinno byc problemow z regulacja

no chyaba ze walek ma nie rowne krzywki ale to w sumie tez nie powinno miec wielkiego znaczenia
wiecej zalezy od srubek i nakretek regulacyjnych jesli naja dobry gwint to powinny sie trzymac i nie luzowac
wiec nie powinno byc klopotow

wkoncu jak tego nie zlozysz to sie nie przekonasz
ale zycze ci abys sie z tym szybko uporal :cool2: bedzie dobrze
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

udalo sie

Post numer:#3  Postprzez sowa.lbn » 5 sty 2007, o 19:05

dzieki i rzeczywscie udalo sie wyregulowac i wszystko cyka jak w zegareczku wczoraj ją odpalilem i pojawil sie inny problem a mianowicie : odpalam a tu ok 600 obr i zaczyna ja byjac na obrotach i nierówno chodzic,kombinowalem kminilem i podejzewam przewody wys napiecia bo jak zlapalem za pierwse trzy to kazdy z nich mnie na sciane zucil a w ramach spr odpiolem ten czytnik z 6 przewodu a tu zaro reakcji ani lepiej ani gorzej dodam ze jak sie przejachalem kawalek to na wyrzszych obrotach normalnie niby chodzi tylko te wolne taka padaka---------czy mam racje ze to te przewody(zawory niepodparte silnik gra ) .....aha i przy okazji jeli ktos by poszukiwal walka rozrzadu do M20B20 to mam taki stan b.dobry niezamontowalem bo znalazlem glowice odrazu z walkiem
sowa.lbn

Post numer:#4  Postprzez santos666 » 30 maja 2007, o 19:53

Witam kolege po "wałkowaniu" rozrządu , ja przerabiałem używane "w bardzodobrym stanie" wałki i dźwigienki , kombinowałem z regulacją ....cuudaaaa :mad2:

suma sumarum : wk.....wiony poleciałem do aso bmw w białymstoku a tam:

wałek rozrządu do 320i....1600zł ....o dżwigienki już nie pytałem :jawdrop:

kupiłem NOWY :D zestaw regeneracyjny rozrządu za 1200zł :cry: febi bilstein który zawierał: wałek rozrządu 12 dźwigienek zaworowych ze śrubkami i mimośrodami 2 wałki boczne , te co dźwigienki na nich chodzą , oraz ten metalowo gumowy uszczelniacz od czoła wałka.

do tego nowy olej 10w-40 i nowa uszczelka pod dekiel

przejechałem jakieś 2000 km na nowych częściach , niebawem zmienię olej , wyreguluję zaworki , bo sie rozrząd już troche ułożył i napisze jak wyglądają te części bilsteina

.....rada dla tych co kombinują ze starymi wałkami i dźwigienkami: nie kombinować za wszelką cenę , na siłę , nie tego... jak już nie da rady ustawić luzów zaworowych bo wałek wyłomotany i dźwigienki podgryzione to zostawcie niech klepie , lepsze to niż na chama jekiś chore zabiegi podpierania zaworów .....

NO DOBRA BEDZIE TEGO ..... MOŻE SIE ROZGADAŁEM ALE TO MÓJ PIERWSZY WYWÓD NA TYM FORUM NA TEMAT E30.... POZDRAWIAM !!!!
santos666

Powrót do Mechanika & Części