[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jaki gaz do 318?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

jaki gaz do 318?

Post numer:#1  Postprzez driv3r3 » 29 sie 2007, o 18:47

witam
jaki powinno sie montować gaz do bmw 318?
sekwencyjny czy zwykły i czy jest w tym jakaś różnica?
driv3r3

Post numer:#2  Postprzez Menl » 29 sie 2007, o 20:51

driv3r3, latam od kilku lat przewaznie zagazowanymi beemkami i jak masz kase to wstawiaj sekwencje. nie bedziesz mial spadku mocy i mniej bedzie brala gazu. mi tam wystarcza zwykla instalacja II gen. z kompem.latasz na okresowe regulacje ktore kosztuja okolo 50pln na pol roku ( razem z wymiana filterka itd) i jest git.
najgorsza jest inst.I gen na tzw srube ale takich juz nie zakladaja.
Menl

Post numer:#3  Postprzez helcia86 » 11 paź 2007, o 11:21

Menel napisał(a):najgorsza jest inst.I gen na tzw srube ale takich juz nie zakladaja.

Nieprawda :nienie: ja mam I deneracji (czyli bez elektroniki) zakładają jeszcze , ta instalacja jest najtańsza, ale do tej instalacji najlepszy jest Blos wtedy parownik ustawiasz na pełną wydajność a spalanie ustawiasz na BLOSIE
A do samochodów z elektronicznym wtryskiem lub komputerem najlepsza jest instalacja gazowa z elektroniką
helcia86

Re: jaki gaz do 318?

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 11 paź 2007, o 12:32

driv3r3 napisał(a):witam
jaki powinno sie montować gaz do bmw 318?
sekwencyjny czy zwykły i czy jest w tym jakaś różnica?

Masz trzy możliwości:

1. Najlepsza i najdroższa- wtrysk sekwencyjny. Koszt ~2400-2800zł. Dobre osiągi, niskie spalanie, nie ma ryzyka strzałów itp. Jedynym minusem jest trudność dostrojenia takiej instalacji, przez co musi zakładać ją fachowiec, bo inaczej będą same problemy.

2. Najtańsza- zwykła instalacja podciśnieniowa drugiej generacji z komputerem sterującym. Koszt ~1200-1600zł. Plusy- kupujesz sobie kabelek na allegro i sam regulujesz, a wtedy można ją sobie pięknie zestroić (ja nie ufam gazownikom :wink: ). Minusy- mikser w dolocie dławiący mniej lub bardziej silnik, ryzyko strzałów w dolot przy niesprawnym układzie zapłonowym (kable, świece itp.).

3. Gaźnik gazowy BLOS. Mało który gazownik się na tym zna, a dobrze zestrojony daje osiągi jak sekwencja. Koszt instalacji z Blosem to 1400-1800zł. Minusem jest podobnie jak w instalce II gen. ryzyko wystrzałów, jeśli się zaniedba wymianę świec czy kabli.

Obojętnie którą opcję wybierzesz, podstawa to dobry zakład montujący. Poza tym dolot musi być bezwzględnie szczelny, układ zapłonowy sprawny, no i sonda lambda musi być sprawna w przypadku opcji 1 i 2.

[ Dodano: 11-10-2007, 12:35 ]
pablo82 napisał(a):Nieprawda ja mam I deneracji (czyli bez elektroniki) zakładają jeszcze

Zakładają, ale już tylko do aut bez sondy lambda. W autach z sondą nie można już teoretycznie zakładać instalacji bez elektroniki, a w praktyce ludzie zakładają Blosa i dla niepoznaki dają na przewód doprowadzający gaz silniczek krokowy, który robi za atrapę :cool2:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do LPG