[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[TEST] Zmiana z Semi na Syntetyczny w M40 przy 244 tysi?cach

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

[TEST] Zmiana z Semi na Syntetyczny w M40 przy 244 tysiącach

Post numer:#1  Postprzez pavlick » 12 mar 2007, o 20:51

Witam!

Chcąc potwierdzić lub obalić teorie, przypuszczenia, bzdury i prawdy n/t olejów silnikowych a w szczególności zmiany oleju z mineralnego lub semi na syntetyczny, przeprowadzam mały test.

Do dzisiaj Buńka jezdziła na olejach półsyntetycznych: MOBIL Super S 10w40, ostatnia wymiana Texaco Havoline 10w40. kompletnie nietrafiony, po 4kkm szlam - czarny, Klawiatura przestała się uspokajać po przejechaniu ~100km (taki efekt był na MOBILu wystarczyło wyskoczyć za miasto i bocian znikał) zużycie około 0,6-0,8l na 8kkm (co tyle wymieniałem) spowodowane raczej wyciekami niż spalaniem - pocą się uszczelki miski i gdzieś tam jeszcze ale były to regularne 4 kropki dookoła michy po ostrej jezdzie. Przy delikatnym głąskaniu gazu nie widać było pod autem zadnych śladów,

Dzisiaj przy przebiegu 244 334,2 km zalałem MIDLAND AVANZA 5w50

Stary olej został zlany i ile się dało - odessany, oczywiście zmieniony filtr.

Po przejechaniu 20km w korku i kilku mocniejszych "butach" zaparkowałem pod domem - nie dymi przy przegazówce i pod obciążeniem (to sam początek testu zobaczymy co wyjdzie w praniu). Klawiatura (przy schodzeniu z obrotów) gra jak grałą, na wolnych obrotach pracuje równiej, delikatnie ciszej ale jak już wspomniałem przy takim przebiegu nie miał szans dotrzeć wszędzie. Sądzę, że część ucieknie przez nieszczelności pomiędzy miskami i blokiem wcześniej nie stwierdziłem nieszczelności na uszczelnieniach wału/wałka.
Z braku czasu nie czyściłem listwy smarującej klawiaturę - zrobię to w sobotę. Do tego czasu nie planuję innej eksploatacji niż ciężkie warszawkie warunki korkowe. Jazda codzienna: kilka minut na benzynie i reszta gaz.

Następna relacja po 100km
Ostatnio edytowano 13 mar 2007, o 15:50 przez pavlick, łącznie edytowano 3 razy
pavlick

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 12 mar 2007, o 21:02

podejrzewam ze zle nie bedzie
cienko by to wygladalo jak bys sie przesiadal z mineralnego na syntetyk a w twoim przypadku nie powinno byc zle
swoja droga jestem ciekawy co tam sie jeszcze przytrafi w twoim silniku
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez kaczy-k9 » 12 mar 2007, o 21:19

Napisz za jakiś czas o doświadczeniach to może i ja zmienię na syntetyk. :D
pzdr.
kaczy-k9

Post numer:#4  Postprzez pavlick » 12 mar 2007, o 21:29

strzelba napisał(a):swoja droga jestem ciekawy co tam sie jeszcze przytrafi w twoim silniku

A co moiże się stać gorszego niż: śmigam sobie spokojnie Gierkówką ~140, deszcz, pusto, można odkręcić, zmayśliłem się, patrzę w lustra nic nie ma, patrze w wewn i.... nic nie widać przez tylną szybę - BIAŁO! Wskazówka na 3ciej kresce (spieprzony czujnik pokazuje jedną kreskę niżej niż faktyczna temp) wygotowała się woda. Postałem, odczekałem, zaczerpnąłem wodę z rowu, ujechałem 2 km i na autostradzie z Łodzi w stronę Częstochowy zdechł kompletnie - pierwsza myśl uszczelką pod głowicą... po godzinie zacząłem lać wodę :) z pobliskiego rowu, ale nie chciał odpalić, pomęczyłem go trochę - padł aku (styczeń - zimno) zatrzymał się jakiś dobry człowiek, dał prądu, silnik zakasłał, kichnął i odpalił! tego dnia zrobiłem jeszcze 700km, odpowietrzałem z 15x, okazało się, że jednak nie uszczelka a zawieszony termostat (zamknął się podczas jazdy) Całe szczęście, że w porę się zorientowałem, bo mogłoby skończyć się zatarciem motoru.
Nie stracił mocy, jezdzi jak dawniej, prawie zapomniałem o całej hecy :-). Jedynie olej zniósł to słąbo, jak już wspomniałem zrobił się czarny. NA mobilu nie było takiego efektu nawet przy letnim upalaniu 2,3, 2,3 do 5,5kobr/min po leśnych duktach.
pavlick

Post numer:#5  Postprzez Lord Lukasz » 13 mar 2007, o 09:54

Przy takim przebiegu zdzwiwisz sie za kilka tysięcy chyba że naprawde masz silnik igła ale bocian jako nowy nawet nie był w stanie igła, pozatym czy auto chodzi równo czy nie to nie zależne jest od oleju :wink: :wink: :wink:

Jak już to zrobiles to po przebiegu 200-300 km sprawdz sobie ciśnienie w układzie smarowania, ciśnienie w cylindrach itp. wg. mnie początkowo będzie ok a potem jak olej sie troche zużyje zacznie sie klepania, wsysanie oleju itp.

Pozatym zależy jak długo auto chodziło na półsyntetyku, ale co by nie było te mity o tym że nie przechodzi sie na żadszy olej wymyślają ludzie którzy o olejach i silnikach wiedzą bardzo dużo
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez pavlick » 13 mar 2007, o 10:39

Lord Lukasz napisał(a):Przy takim przebiegu zdzwiwisz sie za kilka tysięcy chyba że naprawde masz silnik igła ale bocian jako nowy nawet nie był w stanie igła,

Zdziwię się... przeprowadzałeś taki test? słyszałeś żeby któras z opiniotwórczych gazet motoryzacyjnych przeprowadziła takie doświadczenie? Czy GDZIEKOLWIEK można przeczytac na ten temat w oparciu o namacalne dowody?
nie będzie dla mnie zaskoczeniem jeśli motor zacznie się pocić lub przepalać olej, chodzi raczej o mechanikę - jeżeli nic się nie zatrze, nie pęknie, złamie i nie wyleci bokiem tzn, że warto zainwestować w uszczelniacze, uszczelki i jeździć na lepszych olejach niż smar półsynt. TEXACO.

Lord Lukasz napisał(a):pozatym czy auto chodzi równo czy nie to nie zależne jest od oleju :wink: :wink: :wink:

Zlewasz olej po 6kkm od wymiany, wlewasz nowy, silnik chodzi ciszej i równiej (na słuch i na obrotomierz). Czym to wytłumaczyć?

Lord Lukasz napisał(a):Jak już to zrobiles to po przebiegu 200-300 km sprawdz sobie ciśnienie w układzie smarowania, ciśnienie w cylindrach itp. wg. mnie początkowo będzie ok a potem jak olej sie troche zużyje zacznie sie klepania, wsysanie oleju itp.

Jeśtem świadomy wszelkich konsekwencji wynikających ze zmiany smaru na zupę.
Silnik ma dobre ciśnienie, nie dymi z karteru ani wydechu. Kontrolka oleju gaśnie i zapala się dopiero po wyłączeniu zapłonu. Oczywiście zeby uwiarygodnić test musze podjechac na manometr

Lord Lukasz napisał(a):Pozatym zależy jak długo auto chodziło na półsyntetyku, ale co by nie było te mity o tym że nie przechodzi sie na żadszy olej wymyślają ludzie którzy o olejach i silnikach wiedzą bardzo dużo

Nie wiem czy zapomniałeś dodać uśmiech na końcu czy mówisz całkiem poważnie. Szukając info w sieci przeczytasz NIE RÓB TEGO będzie ciekło, zatrze się, zesra, wybuchnie - tak słyszałem... Dlaczego słyszał? bo nikt tego nie robi. Dlaczego? Z niewiedzy. Leją jakieś uszlachetniacze, flusze, czyściwa, kupe szmelcu i sądzą, że da to lepszy skutek niż wlanie dobrego oleju.
Jeżeli synteza sie nie sprawdzi wrócę do semi a w przypadku zatarcia - wsadze inny silnik ale będę pewien jak to jest w rzeczywistości.

W innym samochodzie przeprowadziliśmy podobny test z tym, że mineralny MOBIL zmieniliśmy na mineralny Liqui Moly wypas z siarczkiem molibdenu czy co tam jest. Motor 2,5l R6 w oplu commodore.
Silnik brał olej przy porannym odpalaniu (uszczelniacze) pózniej chmurka była minimalna. Po zalaniu LM pół litra spieprzyło przez rurę wydechowa po pierwszych 10km...
pavlick

Post numer:#7  Postprzez Lord Lukasz » 14 mar 2007, o 17:42

Słuchaj pracuje w sklepie motoryzacyjnym i troche oleju przechodzi przez moje ręce, mamy spory warsztat który prowadzi gratisową wymiane oleju więc dziennie conajmniej 15-20 samochodów zmienia olej i nie takie testy sie robiło :mrgreen: nie czytam gazet typu auto świat itp. tylko rozmawiam z przedstawicielami różnych producentów olejów i od nich dowiesz sie takich rzeczy których nie napisza w gazecie, interesem każdego sprzedawcy było by namawianie na zmiane oleju z minerałki na półsyntetyk albo syntetyk bo wiadomo jaka jest różnica w cenie ale skoro nikt tego nie zaleca to widocznie coś w tym jest, oby tobie sie udało, ja widziałem sporo aut w których taka zmiana nie wyszła na dobre
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez pavlick » 14 mar 2007, o 18:40

Lord Lukasz napisał(a):ja widziałem sporo aut w których taka zmiana nie wyszła na dobre

a gdzie konkrety? :-) Zatarły się? Straciły moc o 50%?
Pomijam oczywistą możliwość wystąpienia wycieków przez stare uszczelnieina (w tym uszczelniacze zaworowe) Oczywiście nie chce być mądrzejszy od specjalistów, konstruktorów czy też wyskoiej klasy mechaników jednak znaleźć takich trudno a obiegowe, zasłyszane opinie często nie mają pokrycia w rzeczywistości. W trzecim dniu eksploatacji nie stwierdziłem głośniejszej pracy, nawet znalazłem chwilę żeby wybrać się na dłuższa prostą i zmęczyć silnik na biegach 1-4 do odcięcia, korby nie wyszły bokiem, dojechałem do domu, rano nie znalazłem plam pod autem. Przejechane 150km i jeszcze jedzie.
W ostateczności zrobie tak jak skomentowali to na forum beemka klub - najwyzej pozbędę się tego jakże udanego i dynamicznego silnika :-)
pavlick

Post numer:#9  Postprzez jackx-36 » 14 mar 2007, o 19:08

z tego co mi wiadomo i potwierdzja to mechanicy ( no moze nie są to jacys mgr. inż ale prowadzą swoje warsztaty od wielu lat i maja stałych klientów i nie narzekaja na brak zajecia) to jedyne zauważalne uboczne skutki to zwiększone zużycie oleju i wycieki, zwiazane jest to z wypłukiwaniem zgromadzonego nagaru przez składniki znajdujace sie w alejach syntetycznych. Wymiana wszelkiego rodzaju gumowych uszczelniaczy rozwiązuje problem.
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez Strzelba » 23 cze 2007, o 10:25

no i jak ten tescik wypadl
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#11  Postprzez piotrekxxl » 23 cze 2007, o 11:11

Jak kupiłem E30 i wymieniałem od razu olej to poprzedni właściciel twierdził, że jeździł tylko na MOBIL 1 czyli syntetyk. Olej wymieniałem w punkcie sprzedaży olejów silnikowych i obsługujący stwierdził, że wątpi aby był to olej syntetyczny chociaż nie wykluczał takiej możliwości gdy powiedziałem mu, że ma to być MOBIL 1 (nie miał o nim dobrego zdania). Olej wymieniłem zgodnie z sugestią na półsyntetycznego MIDLANDA.

W ciągu eksploatacji do kolejnej wymiany dolałem 1 litr oleju, zmieniłem dwukrotnie filtr oleju. Nowy olej wypłukał tyle nagaru, że zmienił kolor na czarny i uaktywniły się bociany :mrgreen:

2500 km temu ponownie zmieniłem olej (półsyntetyk MIDLAND) i od tego czasu nic go nie ubyło, kolor bez zmian, klekot M40 pozostał. Stawiam auto zawsze w tym samym miejscu i jak dotąd żadnych plam pod autem nie zostawiam.

Wnioski:

poprzedni właściciel kłamał co do oleju i jeździł na mineralnym - wymiana oleju na półsyntetyk (niby rzadszy) nie zaszkodził (poza klekotaniem) czyli opinie o szkodliwości przejścia z oleju "gęstszego" na "rzadszy" się nie sprawdziły w tym przypadku (przy założeniu, że klekotanie to stan normalny przy M40)

poprzedni właściciel nie kłamał a MOBIL 1 to syf (wiele takich opinii słyszałem) - MIDLAND lepszy wypłukał syf po MOBILU

i tyle z moich spostrzeżeń na temat wymiany oleju :?
piotrekxxl

Powrót do Mechanika & Części