[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

głośny szum silnika m20b20 (320i)

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez eater » 6 mar 2007, o 09:41

maaaad napisał(a):Witam, to znowu ja. No więc... Szum powrócił. Nie jest to zatem pompa oleju raczej. Szlag mnie trafia. Temat aktualny, jeśli miałby ktoś jakiś pomysł...

Możesz zrobić jeszcze jedno...

Zdejmij pokrywe zaworów i przeczyść rurkę magistrali olejowej biegnącej nad wałkiem rozrządu.
Mialem ją raz zatkaną i objawem był głośny, głuchy szum przy ok 1800 obr/min, który wyżej znikał.

Potem pękła z niedosmarowania dźwigienka wydehcowa na I cylindrze...

[ Dodano: 06-03-2007, 10:14 ]
maaaad napisał(a):Witam!
Od jakiegoś czasu dziwna rzecz dzieje się z silnikiem. Po przekroczeniu ok. 1800 obr./min. w silniku, w okolicach rozrządu, pojawia się szum, i to tak nagle. Gdy obroty spadną - szum znika. Przeczyściłem rynienkę, która podaje olej na rozrząd, ale olej leci z niej pulsacyjnie - nie wiem, czy tak ma być. Niedawno wymieniałem olej, teraz jest zalany castrol gtx high mileage (mineralny). Jakieś pomysły?

Magistralą olej powinien płynąć jednostajnie.

Dwa - wymień olej na półsyntetyk.. mineralny zatyka magistralę.
eater

Post numer:#17  Postprzez maaaad » 7 mar 2007, o 00:39

Eater, a miałeś to u siebie na zimnym czy na ciepłym silniku? U mnie tylko na ciepłym praktycznie...
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez eater » 7 mar 2007, o 09:07

Dokładnie tak samo. Na zimnym silniku była cisza.
eater

Post numer:#19  Postprzez algrab » 7 mar 2007, o 22:03

Podlacze sie pod temat. Probuje wysledzic skad slysze szum podobny do tego jak u was, z tym ze u mnie wystepuje obojetnie czu cieply czy zimny silnik.
Slychac go na jalowych obrotach i tak do 2000 bo potem zaglusza go silnik, albo ustaje ciezko powiedziec.
Na razie nie sprawdzilem wszystkich lozysk, tylko alternatora. Bez kanalu sciaganie paska pompy wspomagania marnie widze...

I teraz pytanie o pokrywe zaworow.
Na pracujacym silniku zdejmowalem korek oleju, szum mimo to nie stawal sie bardziej slyszalny. No i nic nie pryskalo na zewnarz. Tak ma byc czy powinien pluc olejem?
Demontaz pokrywy - czy potrzebuje nowej uszczelki, niby z zasady powinno sie ja wymienic? Moze przy BMW praktyka jest inna??
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Silnik: M62B44

Post numer:#20  Postprzez eater » 8 mar 2007, o 09:03

Moja metoda na sprawdzanie szumów/halasow silnika jest taka, ze odlaczam wszelkie paski (oczywiscie poza rozrzadem :-) ) i :cen: silnika kijem od szczotki albo srubokretem.

W ksiazce "Hayes repair manual BMW E30, E28, E34" jest to slicznie opisane.
Przykladasz koniec kija albo duzego wkretaka w miejsce gdzie podejrzewasz halas i przykladasz do konca pręta ucho.

Stetoskop to juz w ogole rewelacja.

Nie mniej po odlaczeniu paskow pompy wody / alternatora oraz pompy wspomagania wykluczas halas lozysk tych urzadzen.

Co do pokrywy - uszczelka kosztuje grosze, mozesz ja zmienic, ale jesli jest cala, mozesz umyc ja dokladnie benzyna, delikatnie natluscic silikonem uszczelniajacym i nie powinna puscic.

A co do korka oleju - M20 nie ma jakiejs wielkej tendencji do plucia olejem przez korek wlewu na wolnych obrotach, nie mniej powinienes zauwazyc ze spadaja obroty silnika po odkreceniu, a w przypadku wtrysku K-Jetronic powinien byc blisko zgasniecia.

Nie sugeruj sie zachowaniem silnika przy zdjetej pokrywie albo korku, badz tez nieszczelnej odmie poniewaz zakloca to prace ukladu wtryskowego paliwa.

[ Dodano: 08-03-2007, 08:04 ]
Teraz zauwazylem ze masz M40 - nie mniej wiekszosc tych informacji powinna byc adekwatna. Nie wiem jak sie zachowa tylko silnik przy utracie nadcisnienia w skrzni korbowo-tlokowej po odkreceniu korka wlewu.
eater

Post numer:#21  Postprzez algrab » 8 mar 2007, o 10:37

No coz raczej zachowuje sie poprawnie czyli spadaja obroty, prawie przygasa. Szum zas slysze wlasnie wysoko od strony pokrywy i obawiam sie czy tam nie jest sucho, stad pytanie czy powinno pluc czy nie spod korka. Sam korek jest prawie suchy, ale jak go zdejme nie slysze glosniej tego szumu.
Turn and burn
algrab
Student

Post numer:#22  Postprzez eater » 8 mar 2007, o 14:31

Na poczatek wymyj dobrze pod cisnieniem magistrale olejową.
eater

Post numer:#23  Postprzez algrab » 12 mar 2007, o 19:19

Zdjalem sobie ta pokrywe, stwierdzilem ze olej tam dociera raczej wszedzie i jest mokro.
Watpie zeby szum byl stamtad.
A nie chlapie olejem przez zdjety korek, bo tam pod klapa sobie siedzi plastikowa oslona.
Po ogledzinach zlozylem wsio bo nie bylo czego tam szukac.
Stara uszczelka wygladala tak dobrze jak nowa, dla spokoju zalozylem nowa.

Wyeliminowalem wczesniej lozysko pompy wspomagania (wczesniej alternator).
Zdaje sie ze pompa wody u mnie jest napedzana popychaczem albo jeszcze inaczej, w kazdym razie nie paskiem klinowym.

Przy okazji zlikwidowalem wyciek na powrocie paliwa do baku.
Po tym zabiegu szum sie zmniejszyl, mozliwe tez jest ze zwariowalem.
Turn and burn
algrab
Student

Post numer:#24  Postprzez wojtass » 12 mar 2007, o 21:30

Pompa wody w każdym M40 napędzana jest paskiem razem z alternatorem :!: :!:
wojtass

Post numer:#25  Postprzez pavlick » 12 mar 2007, o 21:55

wojtass napisał(a):Pompa wody w każdym M40 napędzana jest paskiem razem z alternatorem :!: :!:

otóż to!
tutaj: http://prezeskuliziemskiej.wrzuta.pl/obraz/yhqDYMIA9S/ masz rozebrany rozrząd M40 z widocznym korpusem pompy wody ze zdjętym kołem pasowym.
pavlick

Post numer:#26  Postprzez algrab » 13 mar 2007, o 01:57

No to zapraszam chetnych do pokazania mi tego toto palcem - stawiam krate browara, bo w moim kombi paskiem KLINOWYM napedzane sa 3 ustrojstwa - wentylator, alternator, pompa wspomagania

Nie wiem co to za zdjecie chyba robione z orbity jakiejs, patrzac na nie nie mam silnika m40 tylko od BF109Gustav :D . Ewentualnie Focke-Wulf 190 wersja chyba D.
:D
algrab
Student

Post numer:#27  Postprzez pavlick » 13 mar 2007, o 09:26

algrab napisał(a):No to zapraszam chetnych do pokazania mi tego toto palcem - stawiam krate browara, bo w moim kombi paskiem KLINOWYM napedzane sa 3 ustrojstwa - wentylator, alternator, pompa wspomagania

Wiatrak... jest przykręcony przez wisko do ośki pompy wody napędzanej pakiem klinowym.
Na zdjęciu - od dołu masz koło rozrządu na wale korbowym (pomocny w orientacji może byc czujnik polozenia wału) a nad nim jest własnie korpus pompy wody a ciut wyzej obudowę termostatu.
Do oski przykręcasz koło pasowe, zakładasz pasek klinowy, wisko z wiatrakiem i juz masz zwykłem M40 a nie Rolls-Royce Kestrel lub DB 6xx z BF109 :-)

Zdjęcie jest zrobione "od dołu"
pavlick

Post numer:#28  Postprzez wojtass » 13 mar 2007, o 20:44

Ktoś tu chyba przegra kratkę piwa :mrgreen:
wojtass

Post numer:#29  Postprzez pavlick » 13 mar 2007, o 22:33

wojtass napisał(a):Ktoś tu chyba przegra kratkę piwa :mrgreen:

Cóż wiedza (szczególnie cudza) kosztuje :-)
pavlick

Post numer:#30  Postprzez algrab » 13 mar 2007, o 23:15

Ee tam wiatrak czy pompa wody, co za roznica :wink:
Liczba urzadzen sie zgadza, i zadne z nich nie generuje szumu. Dalej go slychac, i cos czuje ze mi "wymienili" napinacz ktorys przy wymianie paska.
algrab
Student

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części