[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Tuleja wahacza - przód

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Tuleja wahacza - przód

Post numer:#1  Postprzez PaWeLeK_E30 » 13 mar 2007, o 14:04

Mam takie pytanko :

Po czym poznać że Tuleja Wahacza przedniego jest do wymiany ?
Jakie są objawy podczas jazdy, jakie mogą być ?
Czy żeby ją wymienić należy wykręcić cały wahacz ?
PaWeLeK_E30

Re: Tuleja wahacza - przód

Post numer:#2  Postprzez pavlick » 13 mar 2007, o 15:09

PaWeLeK_E30 napisał(a):Mam takie pytanko :
Po czym poznać że Tuleja Wahacza przedniego jest do wymiany ?
Jakie są objawy podczas jazdy, jakie mogą być ?

Generalnie stuki, ściągnaie, zmienia się geometria w ekstremalnym przypadku można to zbadać palcem - iina odległośc od opony do nadkola z lewej i prawej strony
Podnieś auto, weż łom albo długą rurę sprawdz luz, jeśli jest - do wymiany.

PaWeLeK_E30 napisał(a): Czy żeby ją wymienić należy wykręcić cały wahacz ?

Nie trzeba, wystarczy odkręcić łapę.
Ostatnio edytowano 16 mar 2007, o 18:46 przez pavlick, łącznie edytowano 1 raz
pavlick

Post numer:#3  Postprzez PaWeLeK_E30 » 13 mar 2007, o 20:38

Jak jadę nic nie stuka w zawieszeniu.
Zbieżność miałem sprawdzaną na płycie i wyszło że jest niby OK.
Problem jest taki że autko lekko ściąga na prawą stronę.

Zrobiłem fotki tych tulei :
Obrazek <-- Lewa strona : Prawa strona --> Obrazek

Jeżeli chodzi o różnice odległości od nadkola do opony to z lewej strony wyszły mi 3mm więcej na kołach ustawionych na wprost.
Jak widać na zdjęciach prawa tuleja wygląda na zmasakrowaną.
Czy jeżeli wymieniać to obie tuleje ? Czy tylko jedną stronę ? Wiadomo że profilaktycznie lepiej dwie, no ale też dwa razy więcej roboty.
No i jak się domyślam to po wymianie konieczne będzie pojechanie na geometrie ?
Ostatnio edytowano 12 kwi 2007, o 00:16 przez PaWeLeK_E30, łącznie edytowano 1 raz
PaWeLeK_E30

Post numer:#4  Postprzez Arczi » 14 mar 2007, o 18:49

wywalone tuleje mozna poznac po grzechotaniu i glucym stukaniu w przednim zawieszeniu przy wolnym przejerzdzaniu przez nierownosci ...

czesto zbieznosc bedzie OKEY nawet przy wywalonych tulejkach
Arczi

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 14 mar 2007, o 20:09

wymien obie strony i nie zawracaj sobie glowy robieniem jednej
a co do geometri bo jest zalecana bo po kazdej naprawie zawieszenia powinno sie ustawiac ueometrie
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#6  Postprzez evil » 15 mar 2007, o 09:53

zdecydowanie obie strony do wymiany. praca tylko przy jednym wahaczu jest o tyle bez sensu, że za chwilę rozgrzebiesz również drugą stronę, a to oznacza dwukrotne unieruchomienie auta i pobyt w warsztacie. poza tym, tuleje nie są drogie, jak robić to obydwie i mieć święty spokój.
evil

Post numer:#7  Postprzez Globi » 16 mar 2007, o 00:42

jak dla mnie tez dwie strony sa do zrobienia a tutaj masz owe tulejki http://www.allegro.pl/item174013999_tul ... bi_ss.html
i jak widzisz na załączonym linku wszyscy biorą po dwie wiec za jednym razem trzeba to zrobić a koszt nie jest az taki kolosalny. Pozdrawiam
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez PaWeLeK_E30 » 16 mar 2007, o 11:56

Globi napisał(a):jak dla mnie tez dwie strony sa do zrobienia a tutaj masz owe tulejki http://www.allegro.pl/item174013999_tul ... bi_ss.html
i jak widzisz na załączonym linku wszyscy biorą po dwie wiec za jednym razem trzeba to zrobić a koszt nie jest az taki kolosalny. Pozdrawiam

Dokładnie te tulejki wczoraj zamówiłem, już czekam na przesyłkę :)

O koszt nie chodziło bo nie są drogie, ale o fakt, czy wystarczy wymienić jedną. Tak np. jest z łożyskiem przedniego koła, że nie trzeba zmieniać dwóch.
W instrukcji serwisowej która jest w dziale Linkownia :cool2: , przeczytałem że Ważne jest aby wymieniać tuleje z dwóch stron jednocześnie !! i tak też zrobię. Jest tam też instrukcja jak to zrobić prawidłowo.

Ciekawi mnie czy ta prawa tuleja jest przyczyną tego, że auto lekko ściąga na prawą stronę. Opony są nowe - prawidłowe ciśnienie, felgi proste, zbieżność jest OK. W zawieszeniu nie ma luzów, nic na dziurach nie puka, nie stuka, nic nie trzeszczy. Tylko wygląd tej tulei wskazuje że jest do wymiany i znacznie różni się od tulei z lewej strony
PaWeLeK_E30

Post numer:#9  Postprzez pavlick » 16 mar 2007, o 18:39

PaWeLeK_E30 napisał(a):Ciekawi mnie czy ta prawa tuleja jest przyczyną tego, że auto lekko ściąga na prawą stronę. Opony są nowe - prawidłowe ciśnienie, felgi proste, zbieżność jest OK. W zawieszeniu nie ma luzów, nic na dziurach nie puka, nie stuka, nic nie trzeszczy. Tylko wygląd tej tulei wskazuje że jest do wymiany i znacznie różni się od tulei z lewej strony

Tuleja wachacza "trzyma" wachacz/ustala kierunek w osi pojazdu, uszkodzona powoduje "cofanie się" wachacza podczas obciążenia, na nierównościach lub dziurach.
Jeżeli zawias faktycznie trzyma geometrię, co nie moze być prawdą jeśli występuje ściąganie (oczywiście wyeliminowałeś hamulec, amortyzator, sprężynę, krzywiznę jezdni i wielkiego pasażera), to zainwestuj pare PLN zmień tuleje i zrób zbieznosc ponownie. W tak zwanym między czasie dokładnie obadaj wachacz - być może jest krzywy i nawet najlepsze gumy nie pomogą, będzie ściągał.
pavlick

Post numer:#10  Postprzez PaWeLeK_E30 » 16 mar 2007, o 20:31

Samochód miał zmienianą przekładnię kierowniczą (maglownice), po tym była ustawiana zbieżność.
Uszkodzone natomiast było łożysko prawego koła i bym na nim duży luz. Mimo to samochód jechał prosto. Następnie po jakimś czasie zmieniłem to łożysko i tego samego dnia założyłem nowe oponki na przód, a te z przodu poszły na tył. Zdejmowałem zaciski z tarcz żeby sprawdzić czy czasem to łożysko coś nie blokuje, ale obie tarcze się obracają swobodnie ładnie się kręcąc. :D
Hamulce sprawdzałem i nie blokuje koła. Zacisk chodzi jak trzeba. Okładziny są równo zużyte w tym samym stopniu z dwóch stron.
Jeżeli się jeździ po mieście to nie czuć w zasadzie tego ściąganie, bo tyle dziur i kolein wszędzie.
Dopiero jak się jedzie na trasie czuć ściąganie i bardzo mnie to denerwuje. Sprawdzane na równej drodze w zasadzie bez dziur.
Pojechałem więc na sprawdzenie zbieżności w stacji diagnostycznej i wyszło że jest OK. Zamieniałem też opony z prawej na lewą i nic to nie zmieniło.
Kolejną więc rzeczą jaką mam zamiar zrobić to zmienić tą tuleje (obie). Jakoś na początku przyszłego tygodnia się za to zabieram i jak dobrze pójdzie to nawet zrobię z tego fotorelacje dla innych.
Co do oceny wahacza czy nie jest krzywy to nie bardzo wiem jak to sprawdzić, na oko wygląda tak jak ten z drugiej strony i nie wydaje się krzywy :D

[ Dodano: 22-03-2007, 00:08 ]
[scroll]Jak sprawdzić czy (kiedy) tuleja wahacza jest do wymiany ?[/scroll]

Dzisiaj dostałem nowe tuleje i przy okazji znalazłem w książce serwisowej jak się je sprawdza - czy są do wymiany.

:exc: Według książki serwisowej BMW robimy to tak :

- samochód powinien stać na kołach na równej powierzchni
- zmierzyć tak jak na fotce odległość A

Obrazek
A = 0.7 - 1,7 mm :cool2:
Jeżeli nasza odległość A jest inna to powinnismy wymienić gumowe tuleje.

Zawsze wymieniamy tuleje z obu stron !

[ Dodano: 11-04-2007, 18:05 ]
Tuleje wahacza są wymienione - http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=298
Musiałem wymienić końcówki drążków - http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=335

Zbieżność ustawiona, cała geometria zawieszenia sprawdzona, wszystkie kąty w normie :cool2:

Samochód znów prowadzi się jak trzeba. Nic nie ściąga, wszystko idealnie.

Radzę pojechać na geometrie zawieszenia gdzie mają jakąś porządną maszynę i przypilnować gościa czy wszystko dobrze robi, czy właściwe dane auta wklepuje w kompa.
PaWeLeK_E30

Powrót do Mechanika & Części