[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Co ile wymienia się swiece ??

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez Adrian » 24 paź 2007, o 21:33

A ile kosztuje ta ISKRA, ile jest tańsza od NGK. Na allegro gość sprzedaje NGK np do m20b25 po ~8zł za sztuke.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#17  Postprzez Mauser » 24 paź 2007, o 21:33

Iskry? bez przesady .. . .do Punto nawet sie nie nadaja, do poloneza pamiętam sprawowały sie bdb :D
Mauser
Uczeń

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: a'la S52
Kolejne BMW: 320
Silnik: M47N2_

Post numer:#18  Postprzez Chalski » 25 paź 2007, o 13:16

Co do Iskry - słyszałem (nie potwierdzone) że Iskra została wykupiona przez NGK i ponoć wprowadzili tam swoje metody produkcji - ale nie chce eksperymentować na sobie.

Co do wymiany świec - ja na swoich zrobiłem już dobre 50 kkm (NGK najzwyklejsze chyba silverline 2 elektrodowe - + i -) Niedawno wykręcałem - nie są poprzypalane na izolatorze elektrody nie wypalone nawet przerwe trzymały - narazie nie wymieniam. Auto pali dobrze nie strzela (Corolla E9 1991r 1,6 16v).

Do LPG mają być takie świece jakie zaleca producent samochodu do benzyny - ani cieplejsze ani zimniejsze. A "sportowe" 5 czy 6 elektrodowe świece to ściema bo iskra i tak powstaje zawsze tylko między 2 elektrodami (z tym że w wieloelektrodowych raz między centralną i np pierwszą zewnętrzną a innym razem z inną zewnętrzną).
Chalski

Post numer:#19  Postprzez abrover » 25 paź 2007, o 14:46

Chalski tylko że co chwile od kogoś słyszę że do LPG mogą być tylko jednoelektrodowe. Co o tym sądzisz?
abrover

Post numer:#20  Postprzez apply » 26 paź 2007, o 13:59

Niezależnie czy autko ma gaz czy jeździ na benzynie, świece należy kupować dedykowane, tzn. takie jakie zaleca producent samochodu.
Kombinować ze świecami można było, jak się jeździło komarkiem :tun:

Co do ilości elektrod przy LPG, to mój ojciec ma zgazowanego golfa II z 1.8 i tam producent przewidział świece 3 - elektrodowe. Autko jeździ bez żadnego problemu i pali przyzwoicie. Nie ma problemów z odpałem na zimno i ciepło, ani pracy na benzynie czy gazie. Moim zdaniem należy kupować to co jest zalecane w katalogu do danego modelu.

Pozdrawiam
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#21  Postprzez Chalski » 26 paź 2007, o 14:17

Zgadzam się w 100% z przedmówcą.
Chalski

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części