[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

oplaca sie??

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

oplaca sie??

Post numer:#1  Postprzez Maniek » 14 mar 2007, o 21:40

Opłaca sie zakladac gaz do mojej bemk w cupe e30 i/ silnik 1.6 a benzyny to ile wlejesz to tyle spali a wiadomo ze nie jest ona tania... silnik na jednopunkcie. i jaki gaz sekfencyjny czy gaznik?? i czy tkos ma w gazie swoja bmke jak ona chodzi/??
Maniek

Post numer:#2  Postprzez maaaad » 14 mar 2007, o 21:46

Kolega ma 316i na gazie, chodzi mu bardzo ładnie, aczkolwiek mułowate toto. Aha, ma instalację mieszalnikową, nie sekwencyjną.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 14 mar 2007, o 21:52

jak dla mnie to nie ma sensu wkladac gazu szkoda silnika i auta na to
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#4  Postprzez Waski » 14 mar 2007, o 22:19

ja mam 1.8 i mam mieszalnik i nie nażekam :) jedyny minus trza co jakis czas czyscic wtryski bo sie zapychaja powoli
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez jackx-36 » 14 mar 2007, o 22:39

Maniek napisał(a):silnik na jednopunkcie

na jakim jednopunktcie :?:
masz silnik M40B16 czyli na wielopunktcie :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez CyRyL » 15 mar 2007, o 00:11

jak robisz dziesiątki tysiecy kilometrow rocznie to mozna myslec o gazie biorąc pod uwage że zyjemy w Polsce i znamy ceny paliw i zarobki :wink:

ja tam jezdzilem ponad rok kosiarka w gazie <1,6>
jakis czas temu przesiadlem sie na 2,5 bez gazu :P
i powiem tak wole jezdzic mniej i czerpac radosc z jazdy
a nie miec tych problemow co zawsze sa z gazem

zreszta gaz to jest dobry ale do kuchenki :mrgreen:

pozdrawiam
CyRyL
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez misHa » 15 mar 2007, o 00:53

Jedni powiedzą żebyś zakładał inni będą przeciwni.
Ja nie mam gazu i nie planuje w najbliższym czasie :)

Musisz robić dużo kilometrów żeby koszt założenia gazu zwrócił się w miarę szybko.
misHa

Post numer:#8  Postprzez Prezes » 15 mar 2007, o 10:51

jak robisz dziesiątki tysiecy kilometrow rocznie to mozna myslec o gazie biorąc pod uwage że zyjemy w Polsce i znamy ceny paliw i zarobki

tylko i wyłącznie w powyższym przypadku zakdładaj LPG.
Prezes

Post numer:#9  Postprzez Ratel » 15 mar 2007, o 11:13

Siemano,

Jak jeździsz dużo to sobie oblicz czy do czasu kiedy masz zamiar jeździć tą bunią gaz i oszczędności na waszce się zwrócą. Gaz to jest kwestia finansów. Ja jestem przeciwnikiem gazu. Raz, że auta nie są do niego przystosowane. Jeździć będą, ale jak czytam problemy kolesi na innych forach to się cieszę, że tego badziewia nie mam u siebie. Poza tym wsadzać do IS-a gaz to profanacja. Kłopoty w zimie, nirówna praca silnika itp. Jeżeli używasz auta do przemieszczania się, a nie wożenia i dużo jeździsz to sobie wstaw. Pamiętaj tylko o dwóch rzeczach. Gaz ma większą temperaturę spalania niż benzyna, zdaje się coś koło 102-103 oktanów. Tak więc niby silniki buniek to wytrzymują jednak po jakimś tam przebiegu gniazda zaworowe się wyjarają. I nastepna sprawa, zwykła instalacja oprócz sekwencyjnej daje spadek mocy do 20%, a tej już masz nie za wiele w 316. Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie, kwestia obliczeń. :wink:
Ratel

Post numer:#10  Postprzez Maniek » 15 mar 2007, o 19:20

dzieki chlopaki za rade... a co do mocy mojej bemki niedawno sie bralem z kumplem z 1.8 bmw i jakos nie dal mi rady... a tak na powaznie to codziennie dojezdzam do szkoly i troche drogawo mi to wychodzi...
Maniek

Post numer:#11  Postprzez Strzelba » 15 mar 2007, o 20:43

Maniek napisał(a):... a co do mocy mojej bemki niedawno sie bralem z kumplem z 1.8 bmw i jakos nie dal mi rady...

to jakis cienki bilek siedzial za ta 1.8 albo z ciebie taki radowiec :mrgreen:
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#12  Postprzez ZTJ » 15 mar 2007, o 20:48

strzelba napisał(a):
Maniek napisał(a):... a co do mocy mojej bemki niedawno sie bralem z kumplem z 1.8 bmw i jakos nie dal mi rady...

to jakis cienki bilek siedzial za ta 1.8 albo z ciebie taki radowiec :mrgreen:

Albo w 1.8 walek byl juz mocno starty, a w jego 1.6 jeszcze jakos sie trzyma :mrgreen:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez davidzior » 15 mar 2007, o 20:48

tak jak wszyscy mówia gaz jest zły - troche dziwne ze to mowie bo sam go posiadam w 1,6 ale taka jest prawda. gaz został zamontowany przy 170 000 km teraz jest 277 000 wiec juz troche prejezdził na gazie i rezultaty tego sa takie ze obroty faluja, ostatnio cos nie chce zapalć od kopa czy to silnik zimny czy ciepły, ale prawda jest taka ze zapominasz o tym ustrojstwie ( LPG) jak jedziesz zatankować za 50 zł do pełna :D:D:D:D

P.S moj brat w 1,6 ma gaz od 40 000 i zadne takie problemy nie wystepuja - zobaczymy po 100 000 co to bedzie :P
davidzior

Post numer:#14  Postprzez Andrzejw » 22 mar 2007, o 00:47

Ja mam gaz 3 lata a beta przejechala 400000kilo i smiga jak cholera. Gaz najzwyklejszy tylko te wtryski lubia sie zatkac.Znów mi chodzi na 5 cylindrach. Ale jak bedziesz dziennie jezdzil chociaz z kilometr na benie to bedziesz mial spokuj.Na zimnym silniku nie mozna jezdzic na gazie bo zawory bardzo sie wypalaja poniewaz póki parownik lodowaty to gaz sie przelewa a nie rozpyla.Ale polecam lpg. Tylko dobrej firmy takiej jak landi,jest spoko,a i na gazie jest tylko troszeczke slabsz,nie wiem jak w 1,6 to bedzie odczuwalne ale w 323 150 km to raczej jest malo odczuwalne.Czapeczka sie podnosi i mozesz ze mna startowac zobaczymy czy dasz rade 323 z muzyka z rury wydechowej.hihi. :twisted:
Andrzejw

Post numer:#15  Postprzez rekin81 » 22 mar 2007, o 23:05

Ja mam gaz II gen. tzn z komputerem i jestem bardzo zadowolony, jak na razie żadnych problemów, zero wystrzałów czy tym podobnych niespodzianek.

Różnicy mocy nie odczuwam podczas jazdy na gazie w porównaniu do benzyny.

Co do montażu gazu to wg mnie ma to sens jeśli ktoś dużo jeździ bo wtedy instalka szybko się zwróci.

No i ostatni wynik spalania bardzo poprawił mi humor: 11L/100 LPG na dystansie 300km z czego ok. 60 poza miastem (silnik 2.0) :lol:
rekin81

Powrót do LPG