[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jakie obroty

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez skandalista » 29 paź 2007, o 01:07

a z kąd dokładnie komp wie ze jest max obroty i powinna być odcinka?
skandalista

Post numer:#17  Postprzez apply » 29 paź 2007, o 18:55

A no jest coś takiego jak czujnik położenia wału korbowego.
Komputerek dokładnie wie w jakim położeniu w danej chwili jest wał korbowy, a dodatkowo zlicza sobie obroty tegoż wału w czasie. Jeżeli liczba obrotów wału w jednostce czasu przekroczy wartość dopuszczalną (zapisaną w sterowniku) - komputer odcina dopływ paliwa do wtryskiwaczy.
Ot cała filozofija :)
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez pawelas » 30 paź 2007, o 15:47

jeśli wreszcie znalazł sie ktoś kto wie ze odcinka sterowana jest komputerem a nie konczeniem sie wałka rozrzadu to jezeli wiesz "apply" czy i jak mozna to zlikwidowac???????? bardzo prosze o odpowiedz...
pawelas

Post numer:#19  Postprzez apply » 31 paź 2007, o 01:41

He he. Zdrowy silnik ma odcinkę elektronicznie, a zdechlaczek.. sam wiesz :)
pawelas napisał(a):czy i jak mozna to zlikwidowac?

Najprościej zainstalować LPG (I lub II generacji). Wiem, że na gazie np. elpigaz nie ma odcinki (być może u innych producentów są) :duh:

a tak na poważnie to nigdy się w to nie bawiłem, ale przypuszczam, że trzeba by było podpiąć się na komputer serwisowy, który ma możliwość ingerencji w mapy i inne ustawienia.
Sądzę, że jakiś dobry tuner silników, powinien posiadać taki sprzęt i wiedzę, aby to zrobić (albo wielki miłośnik modelu, który testuje ustawienia na swoim autku). Na pewno nie zrobi się tego na stacji diagnostycznej, która ma możliwość wglądu do kompa na poziomie odczytu i kasowania błędów.
Pytanie tylko czy zdjęcie odcinki jest ok? Bez odcinki można silnik "przekręcić". Za wysokie obroty mogą spowodować, że tłoki mogą się spotkać z niedomkniętymi zaworami i będzie ała :(
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#20  Postprzez pawelas » 5 lis 2007, o 21:02

nie będe nic kombinował. tak ma być widocznie.... z druygiej strony to szkoda katować motor na takich obrotach.. dzięki za odp apply:):):)
pawelas

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części