[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Szklany szyberdach

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez Kropka » 1 mar 2010, o 11:30

Mrzn napisał(a):Jakby ktoś był zainteresowany to mam do sprzedania cały dach z oryginalnym szklanym szyberdachem
Może dałbyś jakieś zdjęcia jak to wygląda od spodu i z zewnątrz?
Jak w ogóle wygląda sprawa z takim szyberdachem? Tam była jakaś roletka oryginalnie? bo jak nie to troszkę kiszka w lecie chyba....
Kropka
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez ReNOz » 12 cze 2010, o 20:09

Ja dopiero dziś zobaczyłem, że mam napisane na owiewce webasto, może mi ktoś wyjaśnić o co z tym chodzi? :bag:
"Kiedyś auta miały duszę, zrobione były z metalu, a plastiku używano do wysadzania mostów"

Moja e30: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=9929

www.zywiecinfo.pl
ReNOz
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez maxiu456 » 12 cze 2010, o 22:40

Nic takiego, "Webasto" to nazwa firmy ktora oprocz ogrzewania postojowego robi tez inne rzeczy m.in osprzet do szyberdachow.
maxiu456
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#19  Postprzez choody_drft » 13 cze 2010, o 01:42

No bo w dzisiejszych czasach producent np. takie BMW, w swojej fabryce tylko składa samochody z części które dostarczają podwykonawcy. Chyba tylko karoserie są produkowane od podstaw, resztę wykonują podwykonawcy. W fabryce to się tylko składa do kupy.

Czyli:
- tłoki np. dostarcza mahle
- amortyzatory bilstein
- elektrykę, oświetlenie bosch czy hella
- skrzynie biegów, dyfry, getrag czy zf
itd. itp.

Czyli ogólnie rzecz biorąc fabryka składa samochód z części które w sklepie u pana henia nazywają się zamienniki na pierwszy montaż. Jest to po prostu najekonomiczniejsze rozwiązanie dla wszystkich. Producent nie jest zmuszony utrzymać drogą produkcję wszystkich drobnych części, dzięki temu producenci tych wszystkich drobnych części mają efektywną robotę non stop (bo robią części nie tylko dla BMW, ale dla Merca, Toyoty, hondy itd), przez co opłaca im się ta produkcja :)- to tak w wieeeeelkim skrócie.

Na pewno, powstaje pytanie, skąd taki podwykonawca wie jak daną część wykonać, ano stąd, że producent dostarcza mu pełną dokumentację, jak ta część powinna być wykonana - w końcu producent nie tylko składa samochód z części ale też ten samochód prjektuje.

EDIT: Dla tego ja zawsze będę zdania, że zamiennik od firmy która dostarcza części na pierwszy montaż, będzie identyczny jak ten kupiony w serwisie BMW, czy jak ta część na której autko wyjechało z taśmy produkcyjnej - i do tego tańszy.
choody_drft

Post numer:#20  Postprzez pikollo » 9 lut 2011, o 17:45

wiadomo juz cos wiecej na temat tego szyberdachu szklanego? :D moze pasuje od czegos innego ? chodzi o wymiar... prowadnice mozna przerobic
pikollo

Re: Szklany szyberdach

Post numer:#21  Postprzez Cichy » 4 paź 2014, o 11:08

Hej. odgrzewam kotleta ale czy ktoś ma wiedze na temat czegoś takiego czy to ori??

http://zapodaj.net/977ed4557aee0.jpg.html

http://zapodaj.net/6f776b670acd6.jpg.html

http://zapodaj.net/bebc625fec5ad.jpg.html
Cichy

Post numer:#22  Postprzez bmwmaniak » 4 paź 2014, o 11:20

To nie oryginal

Wysłane z mojego Combo przy użyciu Tapatalka
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#23  Postprzez qbacki » 5 paź 2014, o 18:07

Jest mozliwosc dorobienia takiego "dachu ze szkla"
Moj kumpel dzialal z takim czym w jakims nietypowym vag'u.

Sprawa wygląda tak ze dal mi szyber z innego dachu ja pomierzylem to sobie na frezarce wycielem mu z delikatnym zapasem to w docelowej klapie i później wklejal to szklarz chyba na klej- nie wiem. To wokól szyby czyli taka jakby ramka zostala wyflokowana i wszystko wygladalo jakby byla wieksza uszczelka. Zrobione to bylo dość profi chociaz mi to do e30 nie pasuje.
Moznaby zrobić tak samo tylko pytanie gdzie klapa ma mocowanie do tych prowadnic żeby ich nie wyciąć.
qbacki

Poprzednia strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo