[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problem z gazem dosc czest strzela!!!!

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

problem z gazem dosc czest strzela!!!!

Post numer:#1  Postprzez whoitsme » 19 lip 2010, o 15:20

witma problem jest taki ze dosyc czesto strzela mi na gazie silnik to m20b20. Wymienialem juz kable swiece kopulke palec i nie mam pojecia co to mzoe byc. Bylem juz u kilku mechanikow-firmach ktore montuja gaz i nikt nie wie o co chodzi moze kto jest w stanie mi pomoc ??
whoitsme

Post numer:#2  Postprzez mleszko » 19 lip 2010, o 15:24

jaki masz gaz? na śrubę, silniczek krokowy?
regulował ci go ktoś?
kiedy ci strzela?
sprawdzałeś czy nie ma lewego powietrza?
kable masz jakieś dobre?
zawory ustawione?
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez whoitsme » 19 lip 2010, o 20:38

mleszko napisał(a):jaki masz gaz? na śrubę, silniczek krokowy?
regulował ci go ktoś?
kiedy ci strzela?
sprawdzałeś czy nie ma lewego powietrza?
kable masz jakieś dobre?
zawory ustawione?

gaz jest zwykly na srube II generacja
strzela mi roznie przy ruszaniu lub przy duzym obciazeniu silnika czasami nawet czuje kiedy ma mi strzelic bo auto takie jest jakby przytkane
kable dobre
zaworow nie ustawialem ale auto jedzie jak na swoja moc

[ Dodano: 19-07-2010, 20:39 ]
i oczywiscie gaz byl ustawiany przez gazowca :D
whoitsme

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 19 lip 2010, o 22:56

whoitsme napisał(a):gaz jest zwykly na srube II generacja

Na śrubkę to I generacja. Przeważnie strzela jak jest zła mieszanka, albo za bogato albo za ubogo. Jaki masz parownik? ile przejechane na nim? odpalasz z benzyny czy gazu? Możesz zregenerować w razie czego parownik, bo zasyfiały jest ciężko wyregulować. Najgorszym elementem może być podjechana głowica. Znajomy w passacie walczył z gazem kupę czasu, na wymieniał się niepotrzebnie świec kabli itp, a przy okazji remontu silnika zrobił głowicę i zapomniał co to strzelanie.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#5  Postprzez mleszko » 20 lip 2010, o 11:48

filtr powietrza(b. ważny), filtr gazu?
dobrze ustawione zawory zawory są bardzo ważne przy gazie, ja co 20k km mierze i ustawiam.

no i ja bym obstawiał że gaz jest źle wyregulowany.

Od strzałów przepływka ci padnie, jak już nie padła więc zajmij się tym szybko.
mleszko
Inżynier

Post numer:#6  Postprzez whoitsme » 21 lip 2010, o 12:39

niestety wlasnie nei wiem jaki mam parownik w ogle nie mam zielonego pojecia gdzie jest ta srubka regulujaca !!! dzisiaj zorbie zdjecia i wrzuce na forum. Jezeli chodzi o odpalanie to tylko i wylacznie na benzynie jak sie zagrzeje wtedy przelaczam na gaz . Filt powietrza jest stozek bede go wlasnie wymienial na dniach. a jakie sa objawy zle ustawionych zaworow ?? albo jak to sprawdzic czy sa dorbze ustawione czy nie
whoitsme

Post numer:#7  Postprzez mleszko » 21 lip 2010, o 14:17

polecam poszukać książkę "sam naprawiam e30", da się ściągnąć z sieci. A jak nie to na forum znajdziesz jak regulować zawory. 10 minut roboty dla wprawionej osoby. Objaw nie ustawionych to takie specyficzne stukanie, cykanie pod pokrywą zaworów, przy czym w starym m20 często trzeba się pogodzić z tym że będzie cykać trochę, bo nie da się ustawić bez wymiany paru części. Stożek możesz spróbować przeczyścić, do czasu kiedy wymienisz na puszkę. Zdjęcia zapodaj to wszystko podpowiemy.
mleszko
Inżynier

Post numer:#8  Postprzez whoitsme » 21 lip 2010, o 17:39

ciezko mi sie dostac do reduktora poniewaz jest schowany pod przeplywomierzem ale udalo mis ie takie zdjecia zrobic
http://img685.imageshack.us/f/snc00241.jpg/
jest tam 5 zdjec
whoitsme

Post numer:#9  Postprzez pawels5 » 21 lip 2010, o 19:52

Parownik BRC, zestaw naprawczy w razie czego kupisz na alledrogo - jest tego pełno.
pawels5
Inżynier

Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#10  Postprzez cedro23 » 21 lip 2010, o 23:28

jak strzela to najczęściej przyczyną są
- zużyte świece(masz nowe)
-przebicie na kablach( ty masz dobre)
-może też wadliwa cewka być przyczyną
cedro23
Stażysta

Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25

Post numer:#11  Postprzez mleszko » 22 lip 2010, o 09:52

śrubka regulacyjna jest na wężu łączącym parownik z mikserem gazu, najlepiej zrób jeszcze fotkę całego silnika od góry. Dziwne że żaden gazownik tego nie ogarnął. Na benzynie wszystko dobrze działa?
mleszko
Inżynier

Post numer:#12  Postprzez whoitsme » 27 lip 2010, o 21:54

mleszko napisał(a):śrubka regulacyjna jest na wężu łączącym parownik z mikserem gazu, najlepiej zrób jeszcze fotkę całego silnika od góry. Dziwne że żaden gazownik tego nie ogarnął. Na benzynie wszystko dobrze działa?

na benzynie wszystko dobrze dziala bez problemu !!! zdjecia moge wrzucic dopiero za tydzien poniewaz jestem poza miejscem zamieszkania i bede dopiero w srode !!!
whoitsme

Post numer:#13  Postprzez seba316i » 14 paź 2010, o 21:07

podłącze się pod temat.

sprawca: e34 m30b30 + gaz 'na śrubkę'
objawy: od kiedy zmieniłem kable na świeże, cały czas mi kicha w przepływke przy wiekszym obciazeniu, jak jest nagrzany to szarpie, na poprzednich kablach tez szarpało ale tak do 3tys i potem szedł jak burza, tak jakby na wszystkie gary nie palił. świece i kopułka sprawdzone, świece idealne są praktycznie nowe, spalają bardzo dobrze, kopułka też wygląda na nową. Na benzynie nie szarpie... ale wolnych obrotow nie trzyma (zabita przepływka). Nie mam pojęcia czy to moze być tylko filterek gazu, powietrza jest w swietnej formie, czy moze juz parownik zdycha... gaz ma 3 lata a ile nalatane na gazie to nie wiem... jeśli parownik to nie będe sie bawił w regeneracje, i tak jest chyba troche za mały, nawet nie wiem co to za filrma jest tylko napisane 'SUPER' :D ale na całej reszcie tomasetto... moze tylko regulacja? te auto od początku kupna szarpało... teraz palę go tylko na benzynie, troche sie podgrzeje i na gaz.
seba316i

Post numer:#14  Postprzez crimi » 14 paź 2010, o 22:29

Śmiało bym wymienił parownik. Jak nie znasz przebiegu i dokładnego modelu parownika, to tym bardziej. Ukł. zapłonowy odpada, bo coś tam już masz wymienione.
Ewentualnie, filterek gazu i odszlamienie parownika z regulacja. Jak nie pomoże to wymiana.
crimi

Post numer:#15  Postprzez seba316i » 14 paź 2010, o 22:35

no to chyba szarpne sie juz na wymiane... będzie święty spokoj... tylko pytanie jaki? słyszałem o LOVATO że dobre BRC jedne dobre jedne fuu, taki w miare nie drogi, i zeby był pod moją moc (do 200km styknie chyba)

Zauwazylem ze LOVATO maja ta naklejke niebieską 'SUPER', jutro sie temu parownikowi bardziej przyjrzę.
seba316i

Następna strona

Powrót do LPG