[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ci?nienie oleju

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Ciśnienie oleju

Post numer:#1  Postprzez KMarcin » 27 wrz 2010, o 08:24

Witam, zwracam się do posiadaczy dodatkowych zegarów VDO (ciśnienie, temp oleju, voltomierz). Jakie macie ciśnienie na zimnym i na rozgrzanym oleju? Na wolnych obrotach i przy 2000 obr/min.
KMarcin
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 525i
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez X_E_O_N » 27 wrz 2010, o 11:43

zalezy od stany silnika

na zimnym na wolnych jest 5 bar

na cieplym przy 950 obr/min jest okolo 0,7 bar
przy 2000 obr/min niecale 3 bar

wszystko zalezy od oleju i jak pisalem stanu silnika wg. ksiazki min cisnienie na wolnych przy rozgrzanym moze miec 0,2 - 0,05 MPa
X_E_O_N

Post numer:#3  Postprzez KMarcin » 27 wrz 2010, o 19:26

A co może być przyczyną zmniejszenia ciśnienia oleju? Mój silnik ma nowe panewki korbowodowe i główne, więc powinno być dobrze ale nie jest. aha olej to castrol magnatec 10w40.
KMarcin
Uczeń

Post numer:#4  Postprzez X_E_O_N » 27 wrz 2010, o 21:08

panewki sie nie przyjely , trzeba sprawdzic jak wygladaja albo pompa oleju jest wyeksploatowana
X_E_O_N

Post numer:#5  Postprzez KMarcin » 27 wrz 2010, o 21:19

To najpierw sprawdzę z inną pompą oleju. Jak ktoś ma dobrą pompę na sprzedaż to piszcie na priv lub gg.
KMarcin
Uczeń

Post numer:#6  Postprzez MAJSU » 27 wrz 2010, o 21:59

No i masz zalany jeden z najgorszych olejów na rynku więc zacznij od jego zmiany na np. Valvoline Dura Blend.
MAJSU

Post numer:#7  Postprzez zabafilip » 27 wrz 2010, o 22:09

MAJSU napisał(a):No i masz zalany jeden z najgorszych olejów na rynku więc zacznij od jego zmiany na np. Valvoline Dura Blend.

Tak jak MAJSU napisał castrol to SHIT chodź leją go w ASO do nowych BIEMDIABLU :police:
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez X_E_O_N » 28 wrz 2010, o 09:01

a keidy to cisnienie oleju jest mniejsze juz na zimnym czy dopiero na cieplym i jakie ono jest podaj wartosci na zimnym na cieplym na wolnych i na cieplym przy 2000 obr/min na razie olej odpusc bo castrol nie jest dobry to nowych silnikow ktore posiadaja odme membranowa bo robi sie delikatny syf z starszej generacji silnikow nie ma znaczenia a najlepszym olejem jaki jest to 10W60 i to jest Castrol cisnienie oleju na wolnych przy cieplym silniku 1,5 bara :)
X_E_O_N

Post numer:#9  Postprzez MAJSU » 28 wrz 2010, o 09:41

X_E_O_N napisał(a): castrol nie jest dobry to nowych silnikow ktore posiadaja odme membranowa bo robi sie delikatny syf z starszej generacji silnikow nie ma znaczenia a najlepszym olejem jaki jest to 10W60 i to jest Castrol cisnienie oleju na wolnych przy cieplym silniku 1,5 bara :)

Castrol do niczego nie jest dobry jeżeli zależy nam na ochronie silnika i niema tu róznicy czy to M20 czy M54.
MAJSU

Post numer:#10  Postprzez X_E_O_N » 28 wrz 2010, o 13:54

wiem ze zawsze masz swoje zdanie to prosze przekonaj mnie do niego tylko nie mow ze slyszales od kogos tylko z wlasnego doswiadczenia co sie stalo co bylo przyczyna dlaczego niech sie kazdy dowie czemu ten olej jest zly ?????
X_E_O_N

Post numer:#11  Postprzez MAJSU » 28 wrz 2010, o 14:25

X_E_O_N napisał(a):wiem ze zawsze masz swoje zdanie to prosze przekonaj mnie do niego tylko nie mow ze slyszales od kogos tylko z wlasnego doswiadczenia co sie stalo co bylo przyczyna dlaczego niech sie kazdy dowie czemu ten olej jest zly ?????

Po pierwsze to ten olej to dalej mineral a nie "rasowy" półsyntetyk tylko z nazwy jest to 10W40. jak nie wierzysz to poczytaj sobie skład i porównaj z olejami Valvoline, Motul, LiquiMoly przy których wysiada duuuużo wcześniej pod obciążeniem od wyżej wspomnianych- takie testy też możesz znaleźć w necie. Doszedłem do tego sam po tym jak zainteresowałem się tematem olejowym po tym jak silnik w moim samochodzie po przejściu na ten olej zaczął falować na wolnych obrotach i wciągało go straszne ilości coś w granicach 0,3 litra na 1000km w samochodzie który miał przebieg 100tyś km. Popychacze zaczęły grać po przejechaniu jakiś 3tyś km i wszyscy mi mówili że poszła uszczelka pod głowicą. Zmieniłem olej na Shell 10W40 i jak ręką odjął ! Ale nie wszystko bo przy -10 już mi zaczynały grać popychacze... Przeszedłem na LiquiMoly 10W40 z MOS2 i popychacze nawet przy -20 się nie odzywały nawet przez sekundę.

Castrol i Shell w wydaniu 10W40 nadają się do kosiarek co najwyżej a nie do silnika o który się dba.

Chcesz się dowiedzieć więcej to poczytaj: http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf

Zresztą na forach też jest sporo złych opinii o tym Magnatecu.
MAJSU

Post numer:#12  Postprzez X_E_O_N » 28 wrz 2010, o 14:32

ja jezdze od kilku lat na Castro SPORT lub teraz EDGE 10W60 co jest nie jak cyfra mowi pol tylko pelnym syntetykim i wszystko ok szklani nie graja olej sie nie grzeje jak w przypdku innych no i cisnienie oleju jest bardzo zadowalajace przy bardzo mocnej jezdzie spalanie oleju to kwestai jezdzenia i stanu silnika jak bys nalal wody moze bym uwierzył ale nie moge bo mam swoje doswiadczenia wiem ze castrol potrafi w starsznym stopniu zanieczyscic silnik przepalonym olejem ale to nie jego wina jak wlasciciel nie dba o odme lub potrafi tylko piecem latac a przy tym na pierscieniach juz dmucha :)

co by nie bylo MOS2 jak najbardziej ale mnie interesuje ta cyfra za W w tym wypadku 60 niestety tylko mibil robi tylko cos podobnego i jedynie 50

dobra ale robimy OT podyskutujemy gdzie indziej albo przy innej okazji pozdro
X_E_O_N

Post numer:#13  Postprzez MAJSU » 28 wrz 2010, o 14:46

X_E_O_N napisał(a):ja jezdze od kilku lat na Castro SPORT lub teraz EDGE 10W60 co jest nie jak cyfra mowi pol tylko pelnym syntetykim i wszystko ok szklani nie graja olej sie nie grzeje jak w przypdku innych no i cisnienie oleju jest bardzo zadowalajace przy bardzo mocnej jezdzie spalanie oleju to kwestai jezdzenia i stanu silnika jak bys nalal wody moze bym uwierzył ale nie moge bo mam swoje doswiadczenia wiem ze castrol potrafi w starsznym stopniu zanieczyscic silnik przepalonym olejem ale to nie jego wina jak wlasciciel nie dba o odme lub potrafi tylko piecem latac a przy tym na pierscieniach juz dmucha :)

co by nie bylo MOS2 jak najbardziej ale mnie interesuje ta cyfra za W w tym wypadku 60 niestety tylko mibil robi tylko cos podobnego i jedynie 50

dobra ale robimy OT podyskutujemy gdzie indziej albo przy innej okazji pozdro

10W60 to inna bajka i słyszałem o nim dobre opinie aczkolwiek ja i tak kupiłem Valvoline VR1 Racing bo na takim oleju silnik jeździł wcześniej i za kadencji poprzedniego właściciela był regularnie upalany w miejscu a pomimo tego wałek, dźwigienki, pierścienie nie wykazują żadnego zużycia i silnik przy mojej jeździe - często czerwone pole, odcięcie 7tyś- wziął 100ml oleju na 4 tyś km. Na odcięciu nie puszcza nawet najmniejszej chmurki przez wydech. Więc mój wybór tego oleju też jest oparty na własnej obserwacji a nie nie tym co przeczytałem tylko w necie.

W następnym sezonie dołożę wskaźniki ciśnienie i temperatury oleju to przetestuję też inne wynalazki spod znaku 10W60.
MAJSU

Post numer:#14  Postprzez X_E_O_N » 28 wrz 2010, o 15:14

spox pozdro
X_E_O_N

Post numer:#15  Postprzez seba316i » 28 wrz 2010, o 22:23

podepne sie pod temat, wiec w moim m30 jest raz tak ze jak odpale to kontrolka oleju swieci przez dobre 5 sekund, raz gasnie zaraz po odpaleniu a jak pali sie kontrolka zgasze silnik odpale to gasnie zaraz po odpaleniu, wina czujnika czy cos głębszego? olej patrzałem na bagnecie jest bardzo świeży bardzo mało czarnego nalotu, prawie wogóle. Licznik mam uszkodzony predkosciomierz skacze obortek nie pokazuje prawdziwych obrotow... moze wina licznika?
seba316i

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części