[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

blos regulacja

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

blos regulacja

Post numer:#1  Postprzez wzkurczak » 11 maja 2010, o 15:12

jak wyregulować blosa, albo gdzie podjechać na regulacje w warszawie i okolicach
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25T
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325
Nadwozie: Coupe

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 11 maja 2010, o 23:50

Powiem Ci wzkurczak, że cały ten blos to gó.... przereklamowane. Może to jest odrobinę lepsze niż zwykła śrubka (stabilne obroty wolne), ale daleko temu urządzeniu do pracy takiej jak w teorii. Po pierwsze zdejmij sobie dolot z blosa od strony przepływki, wkręć motor na obroty i zobacz jak "płynnie" chodzi ta prymitywna przepustnica. Ona nie chodzi płynnie, podnosi się tam ileś potem stoi i może przy bardzo wysokich obrotach jeszcze trochę podniesie się. Nie zauważysz żadnego płynnego ruchu przepustnicy w stosunku do przepływu powietrza jak w reklamach tego gó..., więc jak chcesz to dostroić, a tym bardziej płacić gamoniowi za coś czego nie zrobi Ci dobrze. Jedyne co można zrobić to na analizatorze ustawić z grubsza skład mieszanki i tyle. Nie wiem po co jeździć na np. hamownię z tym blosem ??? skoro to tak działa. Ja podłączam miernik zwykły pod sondę lambda i ustawiam sobie tak żeby sonda jakoś w miarę poprawnie pracowała w srednim zakresie obrotów. Jakbyś nie ustawiał to nie uda się w całym zakresie poprawnie, bo blos nie działa płynnie. Blosa regenerowałem, bo myślałem, że stare graty powodują taką pracę, ale po wymianie tak samo było. Nie chcę Ci wciskac kitów, więc sam sprawdź jak działa Ci blos. Co do regulacji to zrobią Ci np. tu: Eco Tech ul. Regulska 66 Warszawa tel. (022) 667-79-77 w godz. 8-17, czyli podłączą pod analizator i wezmą 50 zł. Po mojej regulacji na wolnych obrotach ma za bogato, przy średnich obrotach jest w miarę, a przy wysokich jest za bogato.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez wzkurczak » 12 maja 2010, o 11:09

ogólnie obroty i cała praca silnika na blosie jest ok tylko spalanie trochę duże jak na m40 bo w granicach 18l lpg
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Kolejne BMW: 325

Post numer:#4  Postprzez kamil.k » 12 maja 2010, o 20:46

pawels5, to że przepustnica sie nie podnosi nie proporcjonalnie do wzrostu obrotów to jeszcze nic nie znaczy
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27

Post numer:#5  Postprzez pawels5 » 12 maja 2010, o 22:39

wzkurczak napisał(a):ogólnie obroty i cała praca silnika na blosie jest ok tylko spalanie trochę duże jak na m40 bo w granicach 18l lpg

No jak na ten motor to żłopie gaz. Mi pali tak 11-12 (trasa 10) przy średnim stanie silnika. Rozkręć blosa, przeczyść slit i przepustnicę w środku, nasmaruj troszkę slit np. silikonem w spreju, może coś pomoże.
Jeśli chodzi o płynne działanie przepustnicy, to wydaje mi się, że jest to bardzo istotne. Powiem wam dlaczego blos to takie średnio udane urządzenie. W blosie jest śrubka do dawkowania na wolnych obrotach i jest pytanie, czy na wolnych obrotach przepustnica jest całkowicie zamknięta i gaz dawkuje tylko ta mała śrubka? odpowiedź -nie, ponieważ silnik przy wolnych obrotach musi zaciągać powietrze, a tym samym już jest uchylona przepustnica ileś tam i dawkuje dodatkowy gaz. No to jak do kur.... nędzy to prawidłowo ustawić?, jak przepustnica może rożnie ustawić się na wolnych obrotach??? W necie czytałem, że większość ludzi ma za bogato na wolnych i nic nie zrobisz. Teoretycznie są różne slity do blosa, bo ten standardowy jest do większych pojemności i do 1,8 można by założyć do mniejszych pojemności, ale u sprzedawcy części do blosa pytałem, to powiedział, że u polskiego dystrybutora nie ma innych slitów, a są goście na alledrogo co sprzedają niby te do mniejszych pojemności, a później po porównaniu nie różnią się nic. Tacy mali naciągacze z alledrogo. Swoją drogą to włoskie małpy przy projektowaniu tego chyba jakoś to testowali i musieli to jakoś obliczyć żeby działało poprawnie :roll:
pawels5
Inżynier

Post numer:#6  Postprzez ogare21bmw » 13 maja 2010, o 13:55

Mój kumpel ma blosa w m20b20 i sprawuje się bardzo dobrze silnik jest bardziej dynamiczny niż na zwykłym mikserze
a spalanie ma 12l na 100km mieszana jazda :)
Tylko BMW E30 :) Obrazek
ogare21bmw
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 12 paź 2010, o 20:29

Odgrzeję trochę kotleta, ale myślę, że warto. Szukałem ostatnio czegoś o blosie i znalazłem takie info, że blos przy przepływomierzu klapowym powinien być przed przepływką. Dziwne trochę, bo większość ładuje go za i najlepiej najbliżej przepustnicy, taki zastałem też stan u siebie. Nawet fabryka zaleca za przepływomierzem. Podobno kilku ludziom w ten sposób zaczął lepiej chodzić i mniej palić motor. Nic mi nie szkodziło sprawdzić. Zrobiłem przejściówki, żeby wsadzić między filtr i przepływkę blosa, wyregulowałem miernikiem na sondę i mogę tylko polecić wszystkim, którzy mają blosa, żeby zrobili to samo. Auto odżyło, lepiej wkręca się na obroty, pali 10,5 L elpidżi w ruchu podmiejskim i co najważniejsze blos zrobił się regulowalny, czyli można normalnie ustalić skład mieszanki śrubkami. Dużą śrubę mam wykręconą na ~3,5 obrotu, małą 2-3, a poprzednio wszystko było skręcone na maxa i było cały czas za bogato (żeby jakoś jechał palił 13 i >) Zdania co do ego wynalazku raczej nie zmienię, bo jest prymitywne, ale nie spodziewałem się, że taka będzie różnica po przełożeniu blosa. Nawet nie zastanawiajcie się, tylko przekładajcie to ustrojstwo przed przepływomierz. Jakby ktoś chciał to mogę zrobić foto jak upchałem to, bo trochę kombinowania jest żeby zmieścić a nie zniszczyć.
pawels5
Inżynier

Post numer:#8  Postprzez ZTJ » 12 paź 2010, o 20:39

Równie dobrze mogłeś zrobić kompensację i go zostawić tam gdzie był. Fakt jest jeden- bez kompensacji blos musi być przed przepływomierzem klapowym, bo ten robi ogromne podciśnienie i zaburza pracę blosa znajdując się przed nim.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez Strzelba » 12 paź 2010, o 21:31

Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 12 paź 2010, o 21:40

Piszą tam, że można montować za przepływomierzem i zalecają rozkręcanie parownika na maksimum. Sam autor tego poradnika (niejaki Struna) przyznał się do istnienia błędów w tym tekście, który powstał podczas wchodzenia blosa na polski rynek. Późniejsze doświadczenia użytkowników jednoznacznie obalają te dwa zawarte tam twierdzenia.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez kamil.k » 12 paź 2010, o 21:51

ja mam od półtora roku blosa przed przepływka i żyje :D
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Post numer:#12  Postprzez pawels5 » 12 paź 2010, o 21:58

ZTJ, na czym polega ta kompensacja ? podobno podłączenie jakiegoś podciśnienia z parownika? Ja nie mam w Lovato podciśnienia.

kamil.k napisał(a):ja mam od półtora roku blosa przed przepływka i żyje

Ja 2 lata tak się męczyłem za przepływką.
pawels5
Inżynier

Post numer:#13  Postprzez ZTJ » 17 paź 2010, o 18:25

pawels5 napisał(a):ZTJ, na czym polega ta kompensacja ? podobno podłączenie jakiegoś podciśnienia z parownika? Ja nie mam w Lovato podciśnienia.

Jest to podłączenie dodatkowego przewodu podciśnienia od dolotu (tuż za filtrem powietrza) do parownika. Niektóre parowniki mają miejsce na podłączenie takiego przewodu, inne nie (ale ludzie potrafią coś przyrzeźbić i też się daje zrobić kompensację ciśnienia ;)).
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Wojto » 18 paź 2010, o 09:34

Ja u siebie mam blosa pomiędzy przepływką a kolektorem ssącym, jak zakładałem rok temu to koleś który je sprowadza powiedział ze najlepiej będzie działać jak będzie najbliżej przepustnicy.
Wojto

Post numer:#15  Postprzez ZTJ » 18 paź 2010, o 11:24

Wojto napisał(a):Ja u siebie mam blosa pomiędzy przepływką a kolektorem ssącym, jak zakładałem rok temu to koleś który je sprowadza powiedział ze najlepiej będzie działać jak będzie najbliżej przepustnicy.

Powiedz w takim razie ile Ci spala i jak jeździ Twój IS.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do LPG