[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Regulacja Blos-a śląsk

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Regulacja Blos-a śląsk

Post numer:#1  Postprzez sebol » 15 paź 2010, o 20:55

Ktoś ogarnia regulację tego ustrojstwa na śląsku lub okolicy? Spalanie mam ok. 14-16l, było lepiej, strasznie śmierdzi niespalonym gazem z wydechu, u Was też tak??
sebol

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 16 paź 2010, o 01:19

sebol napisał(a):u Was też tak??

U nas nie.
Weź miernik, wepnij się w sondę i wyreguluj sam.

[ Dodano: 17-10-2010, 23:43 ]
Jako, że to nie tajemnica, więc napiszę jak robię to ja :blo: oczywiście chodzi o regulację blosa. sebol, podpinasz się pod sondę lambda. wyciągasz złącze sondy spod akumulatora (chyba w M20 jest tak samo), ściągasz osłonkę gumową z jednej strony wtyczki, podpinasz się miernikiem pod czarny i szary kabel. Na nagrzanym motorze odpalasz na benzynie i patrzysz jak chodzi sonda. Powinna "falować" w odczytach od 0,1 do 0,8 V. Przełączasz na gaz i na wolnych obrotach patrzysz jaki V. Jak jest 0,1 to za ubogo i odkręcasz małą śrubkę, jak jest 0,7.. przykręcasz małą śrubkę. Musisz kręcić tak, żeby na sondzie zaczęło "falować" napięcie. Jak już ustawisz wolne dajesz obroty na 3500 i kręcisz dużą śrubką. Zasada ta sama, ustawiasz aż sonda zacznie falować. Schodzisz na wolne i poprawiasz skład na wolnych, bo zmieni się na pewno. Znowu dajesz na obroty i poprawiasz skład na obrotach. Powtarzasz tak z 4-5 cykli, aż zobaczysz, że skład na wolnych i wysokich jest prawidłowy. Przy ustawianiu wolnych możesz robić przegazówki, bo przepustnica może różnie się ustawiać/zamykać. Moja rada taka, że jak już złapiesz mniej więcej prawidłowy skład na wolnych i obrotach, to lekko daj na "bogato", bo blos nie jest jakimś precyzyjnym urządzeniem i może w trakcie jazdy lekko zubażać mieszankę, więc lepiej niech będzie lekko "za bogato" niż ma wypalać zawory. Powodzenia w zabawie. Jeszcze jedna sprawa, ta całą regulacja ma sens jak blos jest przed przepływomierzem, bo jak jest za, to regulacja jest bez sensu. Przynajmniej u mnie blos reagował na regulację przed przepływką, a jak miałem za to miałem wszystko skręcone na min. a miałem za bogato i w ogóle nie jechało.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Powrót do LPG