[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czy 325i lubi gaz ? Wariacje ?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#31  Postprzez kamill » 28 gru 2010, o 22:54

nic nie mówie na temat tych wszystkich sekwencji waszych wszyscy są za bo każdy mówi ze to zajeb... a wszyscy chodzą i powtarzają ok może to będzie dobre za jakies pare lat kiedy udoskonalą troche tą technologię jak narazie sekwencja wytrzymuje 2 lata późnie zaczynają sie problemy wiadomo ze jezeli za sekwencje połozymy 3ty a nie 1.5 to inaczej bedzie to chodzić ale pokażcie mi który tyle da kazdy podnieca sie tym ze to sekwencja a zwykła instalacja zero prolemów tam nie ma sie co popsuć a po drugie jest inny sposób zamiast miksera i blosa który nie zmiejsza srednicy pozdrawiam. ps przez okres wakacyjny zdemontowaliśmy 4 sekwencje i zakładaliśmy zwykł ponieważ właścicele mieli dość
kamill
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#32  Postprzez crimi » 28 gru 2010, o 23:36

kamill napisał(a):nic nie mówie na temat tych wszystkich sekwencji waszych wszyscy są za bo każdy mówi ze to zajeb... a wszyscy chodzą i powtarzają ok może to będzie dobre za jakies pare lat kiedy udoskonalą troche tą technologię jak narazie sekwencja wytrzymuje 2 lata późnie zaczynają sie problemy wiadomo ze jezeli za sekwencje połozymy 3ty a nie 1.5 to inaczej bedzie to chodzić ale pokażcie mi który tyle da kazdy podnieca sie tym ze to sekwencja a zwykła instalacja zero prolemów tam nie ma sie co popsuć a po drugie jest inny sposób zamiast miksera i blosa który nie zmiejsza srednicy pozdrawiam. ps przez okres wakacyjny zdemontowaliśmy 4 sekwencje i zakładaliśmy zwykł ponieważ właścicele mieli dość

Kumpel ma juz 3-ci rok sekwencje (Opel Vectra), i wiem ze niema zadnych problemow. Przejechal na niej juz 60tys km, w przeciagu tych 3 lat, raz tylko byl na przegladzie tej instalacji (wymiana filterka, regulacja). Dodam ze to BRC i kosztowala wtedy prawie 3tys PLNów.
Ja w swojej bawarce mam instalke pierwszej generacji, i procz regulacji nie mam jako tako problemow. Fakt kiedys strzelal gaz, ale problem byl w starym reduktorze (wymiana na nowy, i wydajniejszy, na 150 KM) i po wymianie calego zaplonu, nic sie juz nie dzieje.

Minus jest napewno taki, ze mikser jest wezszy od srednicy dolotu, czyli ogolnie sa straty (ale niestety tak musi byc przy pierwszej czy nawet drugiej generacji). Sekwencja zas ma wtryski w kolektorze, niema zadnych zwerzek itp. w dolocie, bo jest "wtrysk" gazu do kolektora, tuz przy glowicy na kazdy cylinder. Fakt, instalka drozsza, ale ta cena nie wziela sie z kosmosu.

mc_picia zaloz sekwencje, napewno bedziesz zadowolony.
crimi

Post numer:#33  Postprzez Marek_W » 29 gru 2010, o 02:12

sekwencje połozymy 3ty a nie 1.5 to inaczej bedzie to chodzić ale pokażcie mi który tyle da

ja dałem dokładnie 3 tys za sekwencje w kwietniu tamtego roku, przejechałem od tego czasu ponad 20tys km i jedyne co to zmieniłem 2 razy filterek za kilka zł. Uważam że jeżeli mieć w jakiejkolwiek furze gaz to tylko sekwencje, każde starsze wynalazki to porażka.... Co do ceny samej instalacji, nawet jeżeli kosztuje 3tys to ludzie otwórzcie oczy !!! przy dzisiejszych cenach paliwa ona zwróci się za 10tys km...
Marek_W
Student

Moje BMW: 325T
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320
Silnik: m52b20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#34  Postprzez kamill » 29 gru 2010, o 13:48

włąśnie o brc mi chodziło jest to jedyna instalacja sekwencyjna która chodzi o ile jest dobrze zamontowana. a jezeli ktoś nie miał nigdy zwykłej instalacji albo zalozoną gdzieś nie wiadomo gdzie to niech nie dziwi się ze mu to nie chodzi ja miałem 2 e30 2.0 i 1.8 na zwykłym, lpg chodziło piękni nic sie nie działo kumpel miał b25 za reduktorze brc nie miał problemów zadnych był zadowolony. mój ojciec ma zwykłe lpg kumpel w ecie jezdzi ją 2rok z czego 3 lata jezdził poprzedni właściciel i jedyne co wymienił to reduktor bo wysłużył swoje teraz mrozy -18 zapala ja na gazie i chodzi. i nikt mi nie powie ze to jest lipa sam montuje takie instalacje i jeszcze nie było ani razu reklamacji.
pozdrawiam
kamill
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#35  Postprzez jiGsaw » 29 gru 2010, o 16:34

Robik napisał(a):Tak tylko sekwencja (bbbbbbbbbbbbbbbbbbzzzzzzzzzzzzzzddddddddddduuuuuuuuuurrrrrrrraaaaaaaaa) koszta koszta koszta .Do normalnej jazdy na co dzień prosta instalacj gazowa a do duszenia komara masz benzyne w zbiorniku. Sekwencja do tak starego auta za ok (3000 coś koło tego ) a samochód warty (około może 3000 lub więcej) to bezsens . Trzeba by było być łbem żeby zakładać sekwencje.

Stary jak nie wiesz co to jest BMW i nie stać Cię na nie to kup sobie poloneza, tam możesz mieć nawet instalację gazową przerobioną z butli, którą podprowadziłeś z budy kempingowej. Trzeba być MEGA druciarzem aby w obecnych czasach zaaplikować do auta (a już zwłaszcza do BMW) instalację gorszą niż IV generacji... tym bardziej, że różnica w kosztach jest wręcz śmieszna, a nieraz można dorwać lekko używane graty i wtedy mieścisz się w 2k z całością (do 6 garnków). Żal czytać po prostu takich czereśniaków, którzy nie wiedzą kompletnie o czym jest mowa. Co Ty masz do m20 tak w ogóle? Jak kupuję BMW E30 z silnikiem m20b20 to chcę mieć 130km, a jak b25 to chcę mieć 170km i do tego będę dążył, bo jakbym miał jeździć wspomnieniem po BMW (jak połowa tego forum z tego co czytam) to bym sobie dał spokój i dalej upalał Hyundaia Accenta 1.5, którym właśnie objeżdżałem takich druciarzy w beemkach, które jeździły o BIEG gorzej niż powinny (na dwójce jak na trójce itd).

kamill - jak ktoś nie potrafi założyć i ustawić instalacji gazowej albo dobrać komponentów to potem są takie jaja.

Według mnie powinny być ostrzeżenia za sianie demagogii w tym temacie dla niektórych.
jiGsaw
Student

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#36  Postprzez kamill » 29 gru 2010, o 22:13

ogarnij sie kolebo bo poniosło cie troche to jest forum a nie jakies pociskanie sie mówie o sekwencjach zakładanych w polsce młode firmy pobrały dotacje porobiły kursy i montują bo montuja i będą montować tylko ze mało który ma pojecie o dobraniu odpowiednich dysz i wtrysków a szczerze jak miałbym zakładać uzywaną sekwencje to dziekuje bardzo. ale pozdrawiam i nie wypowiadam sie wiecej w tym temacie bo niektórzy za bardzo sie wczówają. kto ma sekwencje to jezdzi i pali mu z 10l po mieście pewnie co??? tylko ze z tego jescze z 4 benzyny a po co zakładam instalacje??? zeby jezdzić na lpg.= jezdzić tanio.
kamill
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#37  Postprzez jiGsaw » 29 gru 2010, o 23:53

Litr benzyny na 100km latem i 2l zimą, to tak dużo? Do tego z 2l mniej gazu na setkę w stosunku do zwykłej instalacji. Jak komuś nie szkoda ryzykować głowicy/uszczelki itp. i przełącza na pałę zimą od razu na lpg po odpaleniu to jego sprawa. Dla mnie sekwencja właśnie jest porządna m.in. dlatego, bo nie pozwala na takie cuda, chociaż da się odpalać awaryjnie z gazu.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - to pisz na pw, gwarantuję dobrą cenę i jakość.
jiGsaw
Student

Post numer:#38  Postprzez Waski » 30 gru 2010, o 00:47

a mnie możecie zlinczować za moje wypociny
ale gaz nie szkodzi silnikowi bo w za niskiej temperaturze jest załanczany :) to bzdura :)
(tu biega tylko o to by parownik zeby nie zamarzał )
tylko:
gaz ma plus i minus
+ jest taki ze jest to paliwo wysoko oktanowe więcej ma oktan niz nasza 98 która tyle nawet nie ma:) i dobra instalacja fes dobrze zrobiona i wystrojona nawet doda parę km
- ze przez wyższa zawartość oktanów i nieumiejętne ustawienie instalacji się wypalają elementy silnika (gniazda zaworowe itd)

także nie da się odpowiedzieć na pytanie czy lubi :) bo to zależy głównie od osób składających twoją instalacje i montujących oraz ustawiających :)
a czy to 1 gen z blosem czy sekwencja :) to tylko samopoczucie właściciela ze jeździ na tańszej lub droższej instalacji
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#39  Postprzez wojtaq » 30 gru 2010, o 01:15

kamill napisał(a):ogarnij sie kolebo bo poniosło cie troche to jest forum a nie jakies pociskanie sie mówie o sekwencjach zakładanych w polsce młode firmy pobrały dotacje porobiły kursy i montują bo montuja i będą montować tylko ze mało który ma pojecie o dobraniu odpowiednich dysz i wtrysków a szczerze jak miałbym zakładać uzywaną sekwencje to dziekuje bardzo. ale pozdrawiam i nie wypowiadam sie wiecej w tym temacie bo niektórzy za bardzo sie wczówają. kto ma sekwencje to jezdzi i pali mu z 10l po mieście pewnie co??? tylko ze z tego jescze z 4 benzyny a po co zakładam instalacje??? zeby jezdzić na lpg.= jezdzić tanio.

niestety tyczy sie to samo gdy gazownik wklada nieumiejetnie 1 czy 2 generacje
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#40  Postprzez pawels5 » 30 gru 2010, o 02:22

Ze 3 instalacje miałem i każdą musiałem poprawiać po gazownikach. Źle zamontowany parownik, za dużo węży, brak wykończenia itp. Generalnie rocznie oszczędzam na elpidżi równowartość samochodu, więc nie narzekam.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#41  Postprzez jiGsaw » 30 gru 2010, o 02:51

Waski napisał(a):a mnie możecie zlinczować za moje wypociny
ale gaz nie szkodzi silnikowi bo w za niskiej temperaturze jest załanczany :) to bzdura :)
tylko:
gaz ma plus i minus
+ jest taki ze jest to paliwo wysoko oktanowe więcej ma oktan niz nasza 98 która tyle nawet nie ma:) i dobra instalacja fes dobrze zrobiona i wystrojona nawet doda parę km
- ze przez wyższa zawartość oktanów i nieumiejętne ustawienie instalacji się wypalają elementy silnika (gniazda zaworowe itd)

także nie da się odpowiedzieć na pytanie czy lubi :) bo to zależy głównie od osób składających twoją instalacje i montujących oraz ustawiających :)
a czy to 1 gen z blosem czy sekwencja :) to tylko samopoczucie właściciela ze jeździ na tańszej lub droższej instalacji

No właśnie nie tylko o to aby parownik nie zamarzał... jak myślisz dlaczego zimą zaleca się ustawić wyższą temp. przełączania na gaz niż latem? :mrgreen:

Ilość oktanów nie ma nic do mocy. Dodać mocy to może podobno instalacja V generacji na wtrysku bezpośrednim, w praktyce jednak się nie przyjęła póki co, więc temat akademicki zostawmy w spokoju.

Silnik można uszkodzić dobierając zbyt ubogą mieszankę, to jest główny powód. Duża różnica temperatur też może w skrajnym przypadku coś nabroić.

Ostatniego zdania nie rozumiem, więc nie komentuję.
jiGsaw
Student

Post numer:#42  Postprzez kavka » 30 gru 2010, o 10:31

Dokładnie , temp. przełączania ma znaczenie na żywotność wszystkich elementów sekwencji (bo o innej generacji nie dyskutuje) , zarówno reduktora jak i wtrysków .
Silnik można uszkodzić dobierając zbyt ubogą mieszankę, to jest główny powód. Duża różnica temperatur też może w skrajnym przypadku coś nabroić.

Kolega ma racje, to nie ilość oktanów powoduje wypalanie się gniazd tylko zbyt uboga mieszanka i nie ważne czy to bena czy LPG , jak za mało podlejemy to coś musi spłynąć , przy czym jest to proces dość długotrwały i użytkownicy zazwyczaj jeżdżą dość długo zanim coś poleci a wtedy się okazuje że coś było nie halo :)
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Silnik: M30B35

Post numer:#43  Postprzez Leon » 30 gru 2010, o 11:19

Dajcie mi jakieś zdrowe M40 to objadę każde, podkreślam KAŻDE M20B25 z gazem, bez najmniejszych problemów.
Może powyżej 167km/h będę miał problem, choć zatrute M20 pewnie niewiele więcej wykręci :?
Gaz to kibel i zouuuooo.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#44  Postprzez MAJSU » 30 gru 2010, o 13:39

pawels5 napisał(a):Sekwencja w takim aucie to rzeczywiście ekstrawagancja finansowa, zwykła śrubka to nieporozumienie, więc jeśli już gazować to ja założyłbym BLOS-a. Też jest to zwężka, ale daje większe szanse na poprawną jazdę.

Robik napisał(a):Tak tylko sekwencja (bbbbbbbbbbbbbbbbbbzzzzzzzzzzzzzzddddddddddduuuuuuuuuurrrrrrrraaaaaaaaa) koszta koszta koszta .Do normalnej jazdy na co dzień prosta instalacj gazowa a do duszenia komara masz benzyne w zbiorniku. Sekwencja do tak starego auta za ok (3000 coś koło tego ) a samochód warty (około może 3000 lub więcej) to bezsens . Trzeba by było być łbem żeby zakładać sekwencje.

Te posty idealnie oddają stan parku maszyn i podejście do samochodu użytkowników forum E30.pl :D :jum:

Ogólnie jaki jest sens kupować dopłacać przy zakupie 325i za ten silnik jeżeli włożymy gaz na śrubkę i stracimy duuużo mocy :roll: ? Druga kwestia czy założenie u gazownika instalki II gen wyjdzie tanio zakładając że ma być DOBRZE ?

95% Zakupionych 325i będzie wymagało wymiany kabli, kopułki, palca i świec żeby nam gaz nie strzelił bo wtedy po jednym strzale jesteśmy od 150 do 300zł w plecy na przepływce którą dodatkowo do 2.5 już ciężko znaleźć nie rozgrzebaną po wystrzale gazu :)

Przewody NGK 300-400

Kopułka + palec 100-200

Świece około 50zł

Już się robi blisko granicy taniej sekwencji więc czy to ma sens ?

LeonE30 napisał(a):Dajcie mi jakieś zdrowe M40 to objadę każde, podkreślam KAŻDE M20B25 z gazem, bez najmniejszych problemów.
Może powyżej 167km/h będę miał problem, choć zatrute M20 pewnie niewiele więcej wykręci :?
Gaz to kibel i zouuuooo.

Jeżeli w gazie na śrubkę to szanse są na sekwencji to numerów na tablicy byś nie zdążył odczytać :jum:
MAJSU

Post numer:#45  Postprzez Robik » 30 gru 2010, o 18:02

A co ty MAJSU BMW to nie jest szczyt techniki......( Te posty idealnie oddają stan parku maszyn i podejście do samochodu użytkowników forum E30.pl :D ). A jeśli nie wiesz to te kable i kopułkę też byś musiał wymienić zakładając sekwencje. I jeszcze jedno na sekwencji jeśli nie wiesz też potrafi sobie kichnąc (były takie wypatki ) i co wtedy.
Kable ngk 300 - 400 jeszcze do skrucenia to bardzo ładnie to szukaj dalej (kiepsko)

[ Dodano: 30-12-2010, 17:20 ]
A tak pozatym znalezienie nie zatyranego b25 to cud .(jakieś 5000 tyś + dobra sekwencja dobrze założona to 3000 tyś) to już ładna sumka .Każdy który umie mysileć to poczeka coś dozbiera i będzie śmigał m52 a to już zapier.......... i wtedy jest kopara na gębie.
Robik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LPG