[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

dziwny dzwiek ?!?!

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

dziwny dzwiek ?!?!

Post numer:#1  Postprzez Globi » 2 kwi 2007, o 23:50

Witam mam taką dziwną dosyć sprawę i nie wiem co to może być jak jadę tak ok 20km/h to słyszę uu uu uu jak bym słyszał jak sie wał obraca strasznie dziwne dzisiaj to zauważyłem olej w moście i skrzyni wymieniłem wiec jest na pewno może podpora ?? albo jakieś łożysko spotkał sie ktoś z czymś takim jak jadę szybciej jest ok
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Ratel » 3 kwi 2007, o 10:56

Siema,

Z tego co opisujesz to trudno wywnioskować czy to wał, czy łożyska. Jeżeli dźwięk jest jednostajny to ja stawiam na łożysko, a jeżeli jest przerywany i jakby tłucze to może być podpora na wale, u mnie walnęła, tyle że prawie niesłyszalnie. Cena ok 40 zeta tylko wał trzeba zdjąć.

Pozdr
Ratel

Post numer:#3  Postprzez Globi » 3 kwi 2007, o 10:59

właśnie problem polega na tym ze nic nie stuka ale lekko huczy jadę 70 km/h to słychać ciche huczenie jak jadę slalomem to ustaje tak ja by łożyska ale głos wydobywa sie ze środka auta
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#4  Postprzez wojtass » 3 kwi 2007, o 15:16

Może opony masz wyząbkowane
wojtass

Post numer:#5  Postprzez robman » 4 kwi 2007, o 18:44

Ja stawiam na to samo co kolega że być może przyczyną mogą być wyząbkowane opony wtedy we wnętrzu słychać takie charakterystyczne huczenie
robman

Post numer:#6  Postprzez Globi » 4 kwi 2007, o 23:13

nie mam miałem zimówki i było gorzej
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#7  Postprzez pavlick » 5 kwi 2007, o 10:59

Globi napisał(a):nie mam miałem zimówki i było gorzej

Podnieś tył auta (np. żabą) podtaw kobyłki, odpal fure, wrzuć piątkę, puść sprzęgło i dokładnie osłuchaj auto. Najlepiej wykonać taki test na podnośniku ale z braku laku dobry kit.
Paiętaj, żeby auto było stabilne! bo jak spadnie z podnośnika - może zrobić kuku.
Ewentualnie możesz to zrobić stronami (jeśli nie masz szpery) - Podnieść jedną osłuchać czy nie hałasują łożyska, hamulce, wał, podpora, skrzynia, most. Opuścić i to asmo dla drugiej strony. Jeśli niepokojące odgłosy pojawiają się tylko pod obciążeniem łożyska, most lub opony. Luz na podporze wału sprawdzisz ręką, to samo z krzyżakami.
Jeśli nic nie pomoze - zmień/zamień opony.
pavlick

Post numer:#8  Postprzez Globi » 5 kwi 2007, o 12:08

dzięki za tak długa wypowiedz jak dla mnie to prawe łożysko ma dość od kręcenia zimowego baczków podnosiłem auto właśnie w wyżej wymieniony sposób (stronami ) i prawe koło przy nawet kręceniu rękoma wytwarza taki hałas(szum ) ale mogą być to jeszcze hamulce trące o bęben od środka
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Powrót do Mechanika & Części