[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

pilot do alarmu

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez plastik » 17 lip 2007, o 18:12

Dzieki. Ale i tak nie za bardzo kumam z tego co misHa Napisał nie mam w sterowniku takich kolorów i nie wiem do jakich kabelków w aucie podpiąć znaczy jakich kolorków w centrali. Pozdrawiam

[ Dodano: 17-07-2007, 18:24 ]
misHa, Pomusz mi jak podłączyć ten ster razem z tym przekaźnikiem podobno coś takiego jak ja kupiłem zakładałeś czytałem to co opisywałeś ale nie kumatem. POZDRAWIAM

http://www.sklep.tcserwis.pl/show.php?p ... er-lux_434

http://www.sklep.tcserwis.pl/index.php?p105,top-27

http://www.sklep.tcserwis.pl/index.php? ... o-ster-lux

[ Dodano: 18-07-2007, 12:01 ]
NO ju centralny działa dzięki za pomoc POZDRAWIAM
plastik

Post numer:#32  Postprzez misHa » 18 lip 2007, o 23:00

Podłączenia jest proste.
Tu masz kolory jakie występują w aucie pod przednim lewym głośnikiem.
Czerwono-czarny +12V
Żółto-niebieski close
Zielono-niebieski open
Brązowy masa (chyba brązowy bo nie pamiętam)

Czyli u siebie od centralki podłączasz czerwony do czerwono-czarnego w aucie dodatkowo wpinając bezpiecznik po drodze.
Czarny do brązowego w aucie.
Brązowy do żółto-niebieskiego.
Biały do zielono-niebieskiego.
Szarego nie podpinałem nigdzie. Możesz go podpiąć np po kierunkowskazy, ale wtedy musisz rozebrać kolumnę kierownicy.

Myślę że nie powinieneś mieć z tym problemu. Wydaje się może trudne, ale wcale takie nie jest.
:wink:
misHa

Post numer:#33  Postprzez PaWeLeK_E30 » 18 lip 2007, o 23:23

zaopatrz się w jakiś miernik :cool2: i dobrze by było żebyś potrafił choć trochę się nim posługiwać :D

+12V możesz podłączyć do dowolnego +12V na stałe. I tak jak misHa napisał, dobrze żeby był tam jakiś bezpiecznik po drodze :D

A jeśli uważasz że to za trudne, to niech Ci to jakiś elektryk (elektronik) samochodowy założy. Sam rozbierzesz wszystko tak aby centralka była na wierzchu, dasz mu schemat i opis z forum, to na pewno dużo nie zapłacisz :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#34  Postprzez plastik » 19 lip 2007, o 09:11

Dzięki chłopaki wczoraj podłączyłem tak jak misHa napisałeś dzięki. Pozdrawiam
My śle jeszcze o tych kierunkowskazach ale na razie nie mam siły rozbierać kolumny kierowniczej.
Tylko mi się teraz licznik poknocił nie działa obrotomierz i cztery zielone diodki się palą od inspekcji i nie mogę jej skasować.
Mogą to być akumulatorki?
plastik

Post numer:#35  Postprzez PaWeLeK_E30 » 19 lip 2007, o 19:40

:cool2: Gratulacje :cool2:

Co do obrotomierza, to pisz w tym temacie :
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=366&highlight=licznik
lub w tym
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=322&highlight=licznik

Tutaj jest pościk na temat pilota do alarmu (centralnego)
PaWeLeK_E30

Post numer:#36  Postprzez skowi » 8 wrz 2007, o 13:18

Witam, przestudiowalem cale archwium ale nadal nie moge znalesc recepty na podlaczenie mojego nowego sterowenika. Kupilem go na allegro

http://www.allegro.pl/item227821149_ste ... gicar.html

W tej "fachowej" instrukcji mam podpisane kolory kabli:

czarny NC przekaznik zamykania
zielony N przekaznik zamykania
różowy NO
bialy NC przekaznik otwierania
Niebieski N przekaznik otwierania
pomaranczowy NO

Byl bym bardzo wdzieczny za wskazanie ktory kabel podlaczyc do ktorego. Z gory dziekuje za pomoc.
skowi

Post numer:#37  Postprzez PaWeLeK_E30 » 8 wrz 2007, o 23:08

skowi, wszystko masz napisane, a jeśli dalej nic z tego nie rozumiesz to lepiej nie bierz się za to podłączanie sam :D

A jak już bardzo chcesz, to schemat tu wklej. Bez schematu się nie podłącza. A na schemacie masz wszystko opisane :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#38  Postprzez DavMc » 5 sty 2008, o 17:53

może mi pomożecie:

kupiłem auto w którym poprzedni właściciel zamontował centralny (uniwersalny) tylko na parę przednich drzwi, do prawych tylnych są puszczone kabele, ale siłownik się sypnął i nie działa nie działa... do lewych tylnych nic nie idzie... dodam że nie posiadam żadnego schematu

pod kolumną kierownicy mam zamontowany cały osprzęt (dwie czarne centralki - kostki)
wychodzą z nich dwa długie nie podpięte do niczego kable - zielony i niebieski
(do siłownika) i dwa żółte...

Moje pytania:

*** chce chce te dwa kable do siłownika puścić do lewych tylnych drzwi, a z nich do klapy bagażnika - czy będzie OK jeżeli pod siłownik tylnych drzwi podepne
dodatkowo kable do siłownika od klapy???

*** do czego mogą być te dwa żółte kable?? może kierunki??
jak to sprawdzić i jak podłączyć kierunki żeby mrugały przy zamykaniu/otwieraniu z pilota??
czy tylko te żółte podpiąć gdzieś (gdzie???), czy jeszcze coś będzie mi potrzebne??

Pozdrawiam
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#39  Postprzez pikollo » 30 mar 2008, o 12:42

panowie,a ja u siebie wcoraj zalozylem centralny...i mam taki problem...gdy nacisne na pilocie "zamknij" to zamyka a jak chce otworzyc to nie ma zadnej reakcji. Sygnalizacja kierunkami jest ze i w centralce slychac takie cykniecie jak by otwieralo ale silowniki stoja :cry: co moze byc nie tak??

[ Dodano: 30-03-2008, 12:43 ]
http://www.allegro.pl/item329147909_cen ... kazy_.html to link do strony na ktorej kupilem centralny..
pikollo

Post numer:#40  Postprzez DavMc » 10 sie 2008, o 02:05

Mam PILNE pytanie:

Czy grot nr 03 z tej aukcji będzie pasował do e30???
http://allegro.pl/item412347650_grot_gr ... lsce_.html

Gdzie kupowaliście swoje groty??? Pomijając przeróbki...
DavMc
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#41  Postprzez Matti » 7 wrz 2008, o 12:49

Witam ja mam ten sam problem co kolega Pikollo. Ja zakładałem sterownic CarProtect Cp 1000. dolaczyl bym schematy ale nie mam skanera niestety. Oto zdjecia jakos to wykombinowałe. Mam nadzieje ze bedzie cos widac na nich.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

[ Dodano: 12-09-2008, 19:09 ]
Czy nikt nie wie jak podłączyc ten sterownik??? :cry: Pomożcie koledzy. Nie znam sie zbytnio na bmw mam ja dopiero 6 miesięcy

Witam ponownie. dzis znalazłem troszke czasu i zabawiłem sie z tą centralka i sie udało kombinowałem i kombinowałem i wykombinowałem. A oto rozwiazanie wyrzucamy schemat producenta bo jest daremny i niepotrzebny :D . Czerwony kabelek podłanczamy do czerwonego przy oryginalnej centralce czarny do czarnego lub brązowego przy centralce. Biało czarny i zołto od sterowanie pilotem pod zółto niebieski a biały i żółto czarny pod zielono niebieski. I centrala działa jak powinna. Kosztowało mnie to duzo nerwow :D ale sie udało. A wie ktoś jak podlączyc sygnalizację migaczami jest tam tylko jeden kabelek???
Matti

Post numer:#42  Postprzez spiro » 10 kwi 2009, o 01:50

Matti zakupiłem uniwersalny sterownik zamka centralnego NOXON. Schematy podłączenia są identyczne jak w Twoim sprzęcie. Również posiadam jeden przewód na kierunkowskazy.

I mam pytanie?? Czy jesteś pewien, że na pewno wszystko działa jak powinno?? Sam osobiście jestem amatorem. Walczyłem z podłączeniem tego do oryginalnej centralki trzy dni. Najpierw skorzystałem z Twoich porad.

Przy okazji spaliłem oryginalną centralkę, słysząc zbyt długie charakterystyczne brzęczenie - jednak to nie Twoja wina. Mając rozcięty kabel plusa (czerwony), masy (brązowy) oraz kable odpowiadające za zamykanie/otwieranie żółto niebieski i niebiesko zielony, zacząłem od podłączania plusa i masy przez co prąd ze sterownika nie miał dalej gdzie "iść", bo kable zamykania/otwierania były przerwane. Na dodatek sterownik umarł w momencie kiedy auto było zamknięte więc klapka wlewu "utkneła" w pozycji zamkniętej :mad2: . Dlatego tu przestroga dla takich amatorów jak ja. Podłączajcie plus/minus zawsze na końcu :P.
Patrze na alledrogo i psikus nie ma oryginalnych centralek do E30.
Zniesmaczony rozebrałem fabryczną centralkę (wystarczyło podważyć plastik OBEN TOP czy jakoś tak), wyjąłem układ elektroniczny, obejrzałem i stwierdziłem (na oko było widać :P), że stopiony był jeden z półkolistych czarnych tranzystorów. Pojechałem do serwisu RTV/AGD z pytaniem o takie tranzystory, a sugerowałem się sąsiednimi (BC517, BC33740). Wlutowałem tak jak umiałem, ten najbardziej prawdopodobny (BC33740) i centralka ożyła. Jeden kosztował aż 5zł :( (aż bo na alledrogo za 1zł jest 10szt. doliczając przesyłkę to i tak przepłaciłem, no ale miałem od razu :D).

Dobra, to wreszcie skorzystałem z Twojego podłączenia. Niby działało. W moim przypadku zamek nie zawsze się otwierał. Tak jak by chciał, ale nie mógł. Czasami po kilku otwarciach zamknięciach przyciski zamieniały się funkcjami. Czyli pilot sam nie wiedział czy zamek jest otwarty czy zamknięty. Ten od zamykania otwierał, ten od otwierania zamykał. Czasami umierał całkiem i musiałem otworzyć go kluczykiem. No generalnie nie logiczne to podłączenie. Jak można skręcać ze sobą dwa kompletnie różne kable (np. żółto czarny z białym) i podłączać w jedno miejsce hmmm... Generalnie porażka i naprawdę nie chce mi się wierzyć, że to może u kogoś działać poprawnie.

Zniesmaczony tym wszystkim powróciłem do prawie zgodnie z radą wyrzuconych oryginalnych schematów. W końcu zrozumiałem pierwszy schemat, czyli sterowanie plusem, a co za tym idzie drugi schemat sterowania masą, bo to prawie to samo. Jednak skąd miałem wiedzieć czym sterowany jest oryginalny centralny zamek w E30. No to jedziemy metodą prób i błędów. Sterowanie plusem porażka... Coś tam niby chwytało, chciało, ale nie mogło.
Zrozpaczony podłączyłem według schematu sterowanie masą i stał się CUD. Wszystko zaczęło wreszcie działać tak jak powinno. Teraz zamek ma "świadomość", że auto jest zamknięte lub otwarte, bo po ponownym naciśnięciu tego samego przycisku nic się nie dzieje (a raczej auto informuje dwoma/trzema mrugnięciami, że właśnie jest już otwarte/zamknięte).

Tak więc podsumowując, chyba mogę stwierdzić, że oryginalne zamki w E30 sterowane są masą. Dla tych którzy nie rozumieją schematów zdradzę, że przewód czerwony, należy podłączyć do czerwonego w oryginalnej centralce, przewód żółto czarny i żółty należy podłączyć pod brązowy oryginalnej centralki, natomiast przewód biały i czarno biały jeden pod żółto niebieski w oryginalnej centralce, a drugi pod zielono niebieski w oryginalnej centralce (ja akurat zamiast w ten ostatnio wymieniony wpiąłem w podwójny zielono fioletowy - ale chyba nie powinno to robić różnicy). Generalnie nic się nie stanie jak biały i czarno biały wepniemy odwrotnie - one dają jedynie impuls - efektem będzie pewnie zamiana funkcji przycisków: otwierający będzie zamykał, a zamykający otwierał. To można podłączyć metoda prób i błędów, aż przyciski zaczną funkcjonować prawidłowo.

Pozostała jeszcze dziwna kwestia podłączenia kierunkowskazów. Dziwna z powodu jednego przewodu dającego impuls, a przecież kierunkowskazy są dwa (tzn. działają parami). W poprzednim sterowniku, który podłączałem do centralki miałem dwa wyjścia na kierunkowskazy, które wpiąłem we wtyczkę przycisku świateł awaryjnych. O ile dobrze pamiętam są to przewody w narożnikach wtyczki, chyba niebiesko czerwony i niebiesko czarny, jeden odpowiada za stronę prawą, drugi za lewą. Kiedy zrobiłem to samo, jednak podłączając jeden kabel pod dwa od kierunkowskazów na pierwszy rzut oka wszystko działało. Awaryjne działały, przy zamykaniu i otwieraniu kierunki migały. Jednak kiedy pojechałem spod garażu pod dom i włączyłem kierunkowskaz to tak jak by mi się awaryjki włączyły!! :mad2: Przez podłączenie jednego kabla do tych dwóch, przy włączaniu kierunków uruchamiały się wszystkie cztery :( kierunkowskazy.
Dobra, żeby dłużej nie nudzić to po prostu powiem, że pojechałem ponownie do serwisu RTV/AGD, wytłumaczyłem, że potrzebuje coś co przepuści mi prąd tylko w jedną stronę i nie pozwoli połączyć się odbiornikom tego prądu przez rozgałęzienie kabla, które prąd podaje. Pan szybko zrozumiał o co mi chodzi i sprzedał mi dwie diody prostownicze (2.5zł sztuka), które po podłączeniu na kablu podającym impuls ze sterownika na kierunki, przed kablami do kierunkowskazów, po jednej na stronie, rozwiązały problem.

Mam nadzieje, że to komuś pomoże :).
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#43  Postprzez Globi » 12 kwi 2009, o 01:17

ja dzisiaj u siebie podłączałem sterownik centralnego zamka, no i wielka masakra poszła kierunki ładnie działały szukanie auta też, ale albo sie zamykał albo otwierał nie było opcji żeby robił dwie rzeczy z pilota, po 4godzinach kombinacji spaliłem centralny zamek tzn ten duży przekaźnik :( kupiłem pechowy zamek trzeba było na płytce lutować piny jak jest zamek pneumatyczny, bo wszystko podłączyłem zgodnie z instrukcja :mad2:

podaje jaką kupiłem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=602872398
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#44  Postprzez vmasher » 16 lut 2010, o 14:22

czyli ja zabieram się wkrótce na podstawie tego tematu za podłączenie na oryginalnych siłownikach z E30

najbardziej drażni mnie fakt ciągnięcia całej instalacji przez auto
myślę że z podłączeniem nie będzie problemu :D
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#45  Postprzez DiVeR » 23 mar 2011, o 09:16

odświerzam bo potrzebuje pomocy :D

Mam od dawna kupiony moduł centralnego zamka z allegro ale nie montowałem tego nigdy bo nie było za bardzo czasu i chęci.. Teraz jestem zmuszony to podłączyć dziadostwo bo nie nie jestem w stanie otworzyć drzwi od kierowcy a od pasażera nie działa mi centralny na całe auto..więc mówiąc krótko cały tył jest zamknięty i nie do otworzenia;/

http://img69.imageshack.us/i/20110323040.jpg/ schemat mojego modułu...

Coś mniej więcej kumam ale byłbym wdzięczny jak dla pewności ktoś by coś doradził a chodzi mi tylko o otwieranie bez migania, trąbienia, fajerwerków itd:P

i dla pewności.. taki moduł otwiera mi całe auto jak wcześniej kluczyk czy tylko drzwi do których idzie wiązka?

A i gdzie się wpinać i w jaki sposób najlepiej? jakoś tak dokładniej bo nie chciałbym tego spieprzyć a elektromajster mnie wystawia na następny tydzień Oo
DiVeR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie