[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Grzechot w skrzyni na luzie na puszczonym sprzęgle na ciepło

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez abrover » 5 wrz 2008, o 04:55

To jest jedno z 3 możliwych łożysk w skrzyni i jeżeli zadajesz takie pytanie to robota nie jest ewidentnie dla Ciebie. Nie opłaca się ani trochę, albo wymienić skrzynię albo to zostawić. Pozdro :cool2:
abrover

Post numer:#17  Postprzez Globi » 16 maja 2009, o 23:23

Dziś wyjąłem skrzynie i wymieniłem oporowe i dalej grzechocze na wciśniętym przestaje, wiec chyba zostaje skrzynia robił ktoś co wymienić trzeba proszę o wszelkie info
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez Falconx » 18 maja 2009, o 07:44

Mozesz wymienic sobie sam łożyska w skrzyni , tylko z etki zobacz sobie wymiary i dowiedz sie o koszt tych łożysk.Napewno taniej bedzie wymienic cala skrzynie.Zeby dostac sie do łożysk w skrzyni trzeba cala ja rozlozyc, wyciagnac wszystkie walki , wybieraki itd , inaczej sie nie da. Czesc łożysk jest osadzona na wałkach , a czesc w obudowie.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#19  Postprzez Globi » 18 maja 2009, o 09:57

Falconx, no właśnie ale ktoś na forum wspominał ze to jest jedno łożysko tylko nie wiem które, bo rozbierać całą skrzynie to trochę wyzwanie, a drugiej w zapasie nie mam chyba ze od M43 ?
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#20  Postprzez Falconx » 18 maja 2009, o 13:55

Ale tak czy siak skrzynie bedziesz musial rozebrac , bo sie nie dostaniesz inaczej do tego łozyska !! Nie pamietam teraz jak jest w BMW ( mam skrzynie jakas nawierzchu to ja obejrze jak wroce do domu ) moze sie do niego dostaniesz jak zdejmiesz kielich skrzyni, tylko moze byc problem ze zdjeciem łozyska z wałka .Przypuszczam ze jest wkladane od wewnatrz i tam jest zabezpieczone, bede miał chwile to zajrze do ETK-i , moze cos tam wypatrze.

[ Dodano: 18-05-2009, 14:03 ]
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... gle_parts/
Czesc nr 12 to jest łożysko wałka sprzęgłowego, ale z tego co widze to trzeba wydłubac ten wałek , bo pod łożyskiem jest podkładka regulacyjna i nie wyjmiesz łozyska do przodu skrzyni, a żeby wyjać ten walek musisz rozlozyc cala skrzynie.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez Escobar » 18 maja 2009, o 17:03

Kielicha skrzyni nie zdejmie bo te skrzynie mają zespolony ,odkręcany był we wczesnych m10 i skrzyniach sportowych .Co do wymiany tego łożyska to rozłożenie skrzyni jest dosyc kłopotliwe ale istnieje sposób na wymianę tego łożyska bez rozbierania skrzyni .Zdejmujesz osłonę wałka sprzęgłowego tą po której przesuwa się łożysko oporowe ,zdejmujesz pierścień zabezpieczający łożysko przed przesuwaniem następnie dobierasz rurkę o srednicy pozwalającej na założenie jej na wałek sprzęgłowy do rurki dospawujesz kątownik żeby tworzył z rurką literę T nakładasz na wałek i spawasz do wewnętrznej bieżni łożyska .Młotkiem uderzasz w dospawaną wcześniej do rurki poprzeczkę i łożysko wyjdzie .Ostrożnie bez pośpiechu musi wyjśc -sprawdzone 8)
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#22  Postprzez Globi » 19 maja 2009, o 00:53

dzięki panowie będę walczył :cool2:
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#23  Postprzez Pietrek » 19 maja 2009, o 19:16

U mnie też było słychać grzechotanie na puszczonym sprzęgle , na wciśniętym było cicho.
Wyjąłem skrzynie, łożysko oporowe jest w BDB stanie , nie wytarte i nie ma luzów.
zato jak kręce wałkiem skrzyni to słychać lekkie szumy , wycie i czuć luzy :)

Mam drugą skrzynie na podmianę i gdy kręce wałkiem nie czuć zadnych luzów, nie słychać też żadnych szumów :)

Miałem do wyboru , albo rozbierać skrzynie i wymieniać łożysko ... nie wiadomo co jeszcze by było zużyte ... Wolałem kupić drugą skrzynie z pewnych rąk za grosze :)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#24  Postprzez Globi » 19 maja 2009, o 22:50

Pietrek, ale ona tez będzie miała ok 20 lat i wcześniej czy później sie zacznie a tak myśle że sposobem Escobar,a, coś pokombinuje jak nie wyjdzie to będę musiał inna wstawić
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#25  Postprzez wzkurczak » 19 maja 2009, o 23:16

panowie na ludzie grzechotanie to jest luz miedzy zębatkowy skrzyni, bo wiadomo ze maja nasze skrzynie swoje lata, a jeśli chodzi o łożysko to raczej słychać huczenie a nie grzechotanie.
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25T
Kolejne BMW: 325
Silnik: M20B25T

Post numer:#26  Postprzez maaaad » 24 kwi 2011, o 21:57

Nie będę zakładał nowego tematu na razie, podczepię się pod ten.
U mnie objawy są następujące:
gdy na luzie puszczę sprzęgło, nic nie grzechocze, może lekko szumi, ale naprawdę, ledwie ledwie. Za to jak lekko przygazuję, słychać z okolic sprzęgła grzechotanie. Podobnie gdy jadę i na niskich obrotach depnę gaz - przy ok. 1500-2000 zaczyna się grzechotanie, które po przekroczeniu pewnych obrotów ustępuje. Mój zestaw to silnik+skrzynia m52b28, jednomas i sprzęgło z m20.
Jakieś pomysły?
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Silnik: M52B28

Post numer:#27  Postprzez W1ASIK » 26 kwi 2011, o 20:57

maaaad napisał(a):Nie będę zakładał nowego tematu na razie, podczepię się pod ten.
U mnie objawy są następujące:
gdy na luzie puszczę sprzęgło, nic nie grzechocze, może lekko szumi, ale naprawdę, ledwie ledwie. Za to jak lekko przygazuję, słychać z okolic sprzęgła grzechotanie. Podobnie gdy jadę i na niskich obrotach depnę gaz - przy ok. 1500-2000 zaczyna się grzechotanie, które po przekroczeniu pewnych obrotów ustępuje. Mój zestaw to silnik+skrzynia m52b28, jednomas i sprzęgło z m20.
Jakieś pomysły?

wg mnie to lozyska skrzyni, glownie walka sprzeglowego. Jak przykladasz najwieksza sile na walek (niskie obroty, wysoki bieg) to gruchocze. Kiedys mialem Alpine to oplacalo mi sie zrobic wszystkie lozyska. Jak skrzynka typowa to jest szansa moze kupic lepsza....choc w tym wieku to lepsze jest wrogiem dobrego. Chociaz do M52 nie powinno byc problemu....robic sie chyba nie oplaci.
W1ASIK

Post numer:#28  Postprzez Pietrek » 26 kwi 2011, o 21:03

Ja wymieniłem skrzynie na inną (podobno z białego mtechnica hajteka :) ) , przejechałem może z 500 kilometrów i łozysko znów się rozruchało...
Mam jeszcze jedną skrzynie ze starej ety w zapasie... ale chyba jednak wymienie łożysko na nowe.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#29  Postprzez Leon » 27 kwi 2011, o 07:41

W1ASIK napisał(a):wg mnie to lozyska skrzyni, glownie walka sprzeglowego

Nic dodać, nic ująć.

Skrzynie może być lekko słychać na postoju, bądź podczas przyspieszania z niskich obrotów, w końcu to jest pracujący mechanizm, ale głośniejsze szumy, grzechotanie itp. to oznaka luzu na łożyskach.

Nowe Fiaty Panda, Seicento, UNO it. już z fabryki wyjeżdżały z grzechoczącymi skrzyniami. W Toyocie Avensis 2009 od nowości też można usłyszeć szum skrzyni podczas postoju z włączonym silnikiem.

Pietrek napisał(a):am jeszcze jedną skrzynie ze starej ety w zapasie... ale chyba jednak wymienie łożysko na nowe.

W przypadku skrzyń E30 można się pokusić o wymianę łożysk, bo teraz kupić dobrą, cichą skrzynię to już problem.. W przypadku samochodów młodszych, do których jest dużo części używanych, moim zdaniem skrzyni nie warto naprawiać.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#30  Postprzez izdebo » 27 kwi 2011, o 11:12

Jakiś czas temu przerabiałem temat naprawy skrzyni biegów, co prawda w ix, ale to podobna skrzynia jak w zwykłej E30. Temat łożysk jest tematem drogim - łożyska są dostepne tylko w ASO, w cenach dośc wysokich. Jak już wymieniąc to trzeba wszystkie łożyska wymienić, no a przynajmniej na wałku wejsciowym i wyjściowym - koszt samych łożysk ok 450 zł. Są to łożyska robione przez firmę FAG, ale są to łożyska specjalne - BMW ma monopol na ich sprzedaż, i nie da rady ich nigdzie indziej kupic.

Cała robota skomplikowana nie jest, jak ktoś miał doświadczenie w naprawie skrzyń biegów.

PS. Zalewanie gęstszych olei nie pomoże na grzechoczące łożysko (notabene na zgrzytające synchronizatory także). A jak łożysko grzechocze, to prędzej czy póżniej sie rozleci, a jak sie rozleci, to ze skrzyni wiele nie zostanie.
izdebo
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części