No dobra, przedwczoraj umyłem skrzynię 240.(coś tam) z 2.0i (która wcześniej pracowała z tym silnikiem co mam teraz) i postanowiłem założyć w miejsce skrzyni 260.(coś tam) z 2,5i.
Przezornie, korzystając z porady SpiderS i Leona zabrałem też wał z 2 litrówki (garaż z kanałem mam dość daleko)
A więc skrzynia weszła bez problemu, świetnie współpracuje z lewarkiem typu short shifter, który miałem wcześniej
Tripod - trójkąt wyjściowy ze skrzyni 240 okazał się taki sam jak ze skrzyni 260. (mała wersja)
Niestety pojawił się problem z Wałem napędowym, ponieważ mimo regulacji na podporze wału (+/- 1,5cm) brakło 2 cm od tłumika drgań skrętnych mocowanego na wale, do tripoda skrzyni. Była godz. 01:00 w nocy, więc zamiast przekładać cały wał z 2.0i założyłem tylk jego przednią część, wcześniej przekładając podporę. Oczywiście ustawiłem znaczniki (białe kropki) na przednim i tylnym wale w jednej linii.
Nie dało się założyć tłumika drgań skrętnych (numer 3 na rysunku)
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... _mounting/,
ponieważ w skrzyni 240 drążek wybieraka zmiany biegów przechodzi zbyt blisko wału napędowego. Co ciekawe, na rysunkach z wersji touring nie ma tego tłumika w ogóle, poza tym u mnie był założony nie tak jak na rysunku (tzn zakrywając przegub homokinetyczny) a odwrotnie (na wala napędowym i odwrotnie niż na powyższym rysunku.
Tyle z ciekawych obserwacji, choć cały układ napędowy, jak wynika z moich informacji nie był rozbierany po przyjeździe do Polski, a Niemcy zwykle wszystko robią zgodnie z instrukcją...
Co do wrażeń z jazdy - skrzynia pracuje o wiele ciszej, na wolnych obrotach nie terkocze, tylko podczas przyspieszania na 2 biegu pojawiają się mocno wyczuwalne wibracje (zwłaszcza na początku jazdy) potem zanikają, i aż do 170kmh nie pojawiają się więcej (powyżej tej prędkości jeszcze nie jechałem)
Sądzę że to skutek połączenia 2 połówek wałów - przednia z 2 litrówki, a tylna pozostała z 2,5i. (przednia połówka jest też cieńsza) W najbliższym czasie zmienię też tylną zęść na tą z 2,0i.
Dzięki za podpowiedzi Panowie!