[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Visco visco...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#46  Postprzez Grzesiek2290 » 10 sty 2011, o 21:56

ogre17 napisał(a): biorąc pod uwagę, że silnik wentylatora elektrycznego ma trochę ponad 100W...

Starsze modele wentylatorów od klimy np. z E34 mają 250W, taki z e46 330d ma 270W ,a po 2003 nawet 450W. Ale przewaga jest taka że wentylator załącza się co jakiś czas...przy dużej chłodnicy chyba tylko przy pałowaniu
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#47  Postprzez wojtaq » 11 sty 2011, o 01:42

Grzesiek2290, visco też przy sprawnym układzie spina się rzadziutko
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#48  Postprzez Grzesiek2290 » 11 sty 2011, o 08:07

Ale zawsze stawia jakiś większy lub mniejszy opór.

Ale nie bronię żadnego z rozwiązań...
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X

Post numer:#49  Postprzez Skajpa » 28 maja 2011, o 20:06

Miałem problemy z chłodzeniem w swoim M40, tzn jak stałem w korku to temp leci w górę, jak auto jest w ruchu stoi w pionie, szybka diagnoza uwalone wisko. Wymieniłem właśnie na używkę BEHR noi temp stoi ładnie w pionie, ale...pierwsze co rzuciło się w oczy to jak przygazuje na postoju to robi taki huragan że wszystko pod maską lata hehe, tak samo, jak przyśpieszam to jakbym jechał jakimś turbo bocianem :D słychać wyraźny szum powietrza i teraz pytanie czy tak ma być czy jednak wisko to nie jest do końca sprawne, na postoju pracuje wyraźnie szybciej niż moje poprzednie wisko, tak samo na starym wisko nawet jak się przegazowało to wentylator kręcił się jak mucha w smole...
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#50  Postprzez Njord » 28 maja 2011, o 20:22

Masz zatarte visco. Ostatnio nawet takie regenerowałem, naprawa jednak do końca się nie udała. Na postoju i w trakcie jazdy wskazówka w pionie, huczy jednak jak Boeing 747. Możesz spróbować dolać oleju silikonowego, nie gwarantuję jednak, że to rozwiąże problem.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#51  Postprzez Skajpa » 28 maja 2011, o 20:26

Tak też podejrzewałem...w ogóle tak ciężko chodzi, że czy silnik zimny czy ciepły nie zrobi nawet pół obrotu pchając ręką.
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#52  Postprzez Njord » 28 maja 2011, o 20:33

Miałem identycznie przed naprawą, do tego silnik cały czas był niedogrzany. Teraz po naprawie gdy visco jest rozgrzane normalnie się kręci, wskazówka w pionie, no i wtedy przestaje huczeć. Podejrzewam, że dałem zbyt gęsty olej i to jest przyczyną wycia w temperaturze otoczenia.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#53  Postprzez Skajpa » 28 maja 2011, o 20:40

Na allegro jest taki mini zestaw naprawczy wiska, czyli olej silikonowy, za 28zł więc dużo taniej niż samo wisko, opłaca się to brać? Czy lepiej szukać innego? Z używanymi też trzeba uważać, sprzedawca zapewniał, że wyjęte z auta, które nie miało problemów z chłodzeniem, czyli teoretycznie wisko sprawne, ale jak widać w innym tego słowa znaczeniu, działać działa ale nie tak jak powinno.
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#54  Postprzez Njord » 28 maja 2011, o 20:56

Co do allegro to nie doradzę, sprzedawcy nie znam, reklamy robić nie będę. Czy się opłaca, sam musisz ocenić i zdecydować. Mi naprawa udała się połowicznie.
Ja kupiłem stąd, tylko o lepkości 4000cps.
http://www.strefahobby.pl/product-pol-1 ... 0-CPS.html
Ogólnie olej silikonowy jest normalnie dostępny np.
http://www.emodel.pl/hyper-olej-do-dyfe ... -1316.html
http://www.helipad.pl/sild3000_olej_sil ... l-856.html

A jak się wziąć za naprawę to masz poniżej.
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 5&t=109481
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#55  Postprzez Skajpa » 28 maja 2011, o 21:05

Dzięki wielkie Njord :cool2: Olej nie jest drogi, to można próbować coś z tym zrobić.
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#56  Postprzez Njord » 28 maja 2011, o 21:19

Pozwolę sobie wkleić jeszcze jednego linka jak wogóle zbudowana jest wiskoza, może komuś się przyda:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=3906
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#57  Postprzez wojtaq » 29 maja 2011, o 08:05

Skajpa napisał(a):Miałem problemy z chłodzeniem w swoim M40, tzn jak stałem w korku to temp leci w górę, jak auto jest w ruchu stoi w pionie, szybka diagnoza uwalone wisko. Wymieniłem właśnie na używkę BEHR noi temp stoi ładnie w pionie, ale...pierwsze co rzuciło się w oczy to jak przygazuje na postoju to robi taki huragan że wszystko pod maską lata hehe, tak samo, jak przyśpieszam to jakbym jechał jakimś turbo bocianem :D słychać wyraźny szum powietrza i teraz pytanie czy tak ma być czy jednak wisko to nie jest do końca sprawne, na postoju pracuje wyraźnie szybciej niż moje poprzednie wisko, tak samo na starym wisko nawet jak się przegazowało to wentylator kręcił się jak mucha w smole...

wszystko fajnie ale szkoda psuć DOBRE wisko
spina się dobrze , poprzednie Ci się nie spinało dobrze więc nie było huraganu
teraz stajesz na światłach chłodzenie nie jest wystarczające przez wiatr chłodzący chłodnicę więc spina się wisko , po chwili jak ruszysz spowrotem pęd powietrza jest wystarczający więc wisko się rozpina
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#58  Postprzez Njord » 29 maja 2011, o 09:00

wojtaq napisał(a):wszystko fajnie ale szkoda psuć DOBRE wisko
spina się dobrze , poprzednie Ci się nie spinało dobrze więc nie było huraganu

stare wisko wcale nie spinało, to co ma teraz jest spięte na amen.

teraz stajesz na światłach chłodzenie nie jest wystarczające przez wiatr chłodzący chłodnicę więc spina się wisko , po chwili jak ruszysz spowrotem pęd powietrza jest wystarczający więc wisko się rozpina

Nic się nie spina bo już jest spięte, a po ruszeniu nic mu nie rozpina i dlatego słychać huczenie wentylatora.
To co opisałeś powyżej to zachowanie w pełni sprawnego wiska.

Skajpa, jeżeli chcesz się bawić w naprawę, zacznij od tego starego wiska co wogóle nie spinało. Idzie lato, lepsze takie wyjące wisko niż całkowicie niesprawne.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#59  Postprzez Skajpa » 29 maja 2011, o 10:02

Skajpa, jeżeli chcesz się bawić w naprawę, zacznij od tego starego wiska co wogóle nie spinało. Idzie lato, lepsze takie wyjące wisko niż całkowicie niesprawne.

Hmm no właśnie myślałem, że może lepiej regenerować wisko, to które mam teraz czyli zatarte, rozwiń swoją myśl bo pierwsza część zdania jest za starym wiskiem a druga za tym ,,nowym,, zatartym ;)

Własnie chodzi oto, że jak ruszam to sie nie rozpina ;) Wręcz przeciwnie dopierdziela jeszcze bardziej.
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#60  Postprzez Njord » 29 maja 2011, o 10:31

Stara wiskoza - ta niesprawna, powodowała że silnik Ci się przegrzewał. Na chwilę obecną nic Ci po niej, tak jakbyś wcale nie miał założonego wiatraka. Na 90% przyczyną jest brak oleju silikonowego, po dolaniu jest szansa że będzie w pełni sprawne. Z kolei "nowe" używane wisko, to które masz obecnie założone, wyje bez przerwy, temperatura silnika jest jednak prawidłowa. Jeżeli rozbierzesz to "nowe" i coś pójdzie nie tak, zostaniesz tymczasowo bez wiskozy, o staniu w korkach możesz więc zapomnieć. Rozbierając to stare masz cały czas auto do jazdy.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części