[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M42 + BLOS???

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

M42 + BLOS???

Post numer:#1  Postprzez potejtos » 6 cze 2011, o 13:01

Cześć,

planuje w niedługim czasie swapa M40 => M42. Obecnie mam instalacje LPG na śrubę (+lipny krokowy). Chciałbym zapytać, czy wystarczy przerobić tą instalację, którą mam pod BLOSa, czy też lepiej zamienić na sekwencję. Koszt przeróbki na sekwencję to ok. 1600,00 PLN, tyle że jest to cena kiedy mamy działającą instalację I/II gen. U mnie nie będzie ona sprawna, bo będzie nowy silnik, tak więc koszty pewnie będą wyższe.

Pytanie pomocnicze jest takie, czy będę musiał wymieniać parownik jeśli zdecyduję się na BLOSa.

Czy działanie BLOSa i sekwencji jest podobne, czy też są jakieś zasadnicze różnice?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez nowak » 6 cze 2011, o 13:22

Co do kosztów to tylko po wizycie w warsztacie specjalistycznym określą ci co i ile będzie cię kosztować.

Przy zmianie z śrubki na blosa czy sekwencję parownik do wymiany.

Polecam lekturę:

http://www.corrado.com.pl/warsztat/blos ... rukcja.pdf

http://lpg-brc.pl/index2.html
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez potejtos » 6 cze 2011, o 14:45

Z tego co patrzyłem na allegro BLOS + parownik (140 kW) kosztuje około 700pln. Do tego doliczając 200-300 za instalację + strojenie otrzymam ok. 1000pln.

Sekwencja kosztuje 1600,00 + instalacja, czyli pewnie ok. 1700-1800.

Oba wyliczenia zakładają, że butla zostaje ta, którą mam.

Wynika z tego, że finansowo BLOS bardziej się opłaca. Pytanie jak z niezawodnością, serwisowaniem oraz osiągami.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez kamil.k » 6 cze 2011, o 22:22

potejtos, najpierw znajdz kogoś kto ci założy blosa i wyreguluje bo mało gazowników o nim wie

co niby składa się według was na te 1800zł w sekwencji ?? pytam bo ja mam rachunek na sekwencje 2800zł o ile dobrze pamietam ...
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez wojtaq » 6 cze 2011, o 22:25

kamil.k napisał(a):potejtos, najpierw znajdz kogoś kto ci założy blosa i wyreguluje bo mało gazowników o nim wie

co niby składa się według was na te 1800zł w sekwencji ?? pytam bo ja mam rachunek na sekwencje 2800zł o ile dobrze pamietam ...

no valteki za 100 i alaska za 100 plus nazwa ''sekwencja'' :D :D :D :D :D
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 6 cze 2011, o 23:07

potejtos napisał(a):U mnie nie będzie ona sprawna, bo będzie nowy silnik

A co ze starym parownikiem, pękł? Normalnie zakładasz blosa pod parownik który miałeś. Starą instalację gazu i elektryczną podłączasz pod nowy motor, tam jest tylko odcinka wtrysków.

nowak napisał(a):Przy zmianie z śrubki na blosa czy sekwencję parownik do wymiany.

Jeżeli stary parownik ma wydajność, to może zostać, po co ładować się w koszty. Jak okaże się lipny, to wtedy można wymienić.

potejtos napisał(a): Pytanie jak z niezawodnością, serwisowaniem oraz osiągami.

Wtrysk to wtrysk i nie ma porównania do blosa, który jest też zwężką w dolocie i jest urządzeniem jednak prymitywnym. Szkoda kasy za regulację, bo można zrobić to samemu. Ja mam podłączony na stałe miernik ledowy pod sondę i reguluję sobie sam. Widzę czy jest bogato czy ubogo przy jakiej jeździe i podkręca się. Zauważyłem, że trzeba regulować na zimę i lato, bo temp. powoduje zmiany. Jeśli jest przepływomierz klapkowy, to blos musi być przed, bo nie ustawisz mieszanki. Części kupisz na alledrogo, czyli cała góra z membraną i slitem za sto parę złotych, ale za nim to się zużyje, to świat i ludzie. Jeśli różnica w cenie wychodzi parę złotych brałbym wtrysk, chociaż za 1800 zł można spodziewać się najtańszych gratów, czyli wtryski do wymiany po 20-30 tys. We Włochach na Regulskiej jest zakład co niby się zna, ale i tak zrobią to na analizator.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#7  Postprzez potejtos » 7 cze 2011, o 09:02

kamil.k napisał(a):potejtos, najpierw znajdz kogoś kto ci założy blosa i wyreguluje bo mało gazowników o nim wie

http://moto.allegro.pl/sekwencja-warsza ... 17279.html

A za 1600pln przerabiają instalację, którą masz już w aucie na sekwencję. Butla zostaje stara. Warsztat znany i polecany.

[ Dodano: 07-06-2011, 09:26 ]
Stary parownik raz, że jest od 1.6, a dwa że nie jest już w najlepszym stanie, tak więc przydałoby się go wymienić.

Myślę, że Czakram z Krakowskiej powinien ogarnąć temat regulacji BLOSa, a w razie czego jest też jeden magik znany dobrze na innych forach, który radzi sobie świetnie z tematem LPG nawet w Subaru Imprezie STI.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez mleszko » 7 cze 2011, o 10:08

Moim zdaniem nie ma co się pakować w Blosa. Sekwencja to precyzyjne dawkowanie gazu i jazda jak na benzynie o ile dobre podzespoły masz. Co do blosa to chyba jest to po prostu mikser powietrza z gazem i dużo kłopotów z regulacją w zasadzie tylko na analizatorze spalin z hamownią.

Do tego dochodzi różnica w spalaniu. Blos daje mieszankę na bogato, a sekwencja tyle ile potrzeba.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#9  Postprzez DiVeR » 7 cze 2011, o 11:28

a jeździ ktoś na blosie? bo też nie wiem co robić czy sekwencja czy blos czy wypier..gaz i nie jeździć wcale;p

Czytam różne opinie.. Jedni twierdzą, że blos jest genialny inni, że dziadostwo i też zmula auto.. ma ktoś to w beemce?
DiVeR

Post numer:#10  Postprzez pawels5 » 7 cze 2011, o 15:04

Ja mam. Lepsze to jest niż zwykła śrubka i gorsze niż wtrysk.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#11  Postprzez Dj Snake » 10 cze 2011, o 17:54

Ja mam u siebie blosa, ale porównania do zwykłej instalacji to nie mam. Jeździ na gazie i latem i zimą bez problemów. Pół roku prześmigałem, żadnych strzałów ani nic podobnego. Zbiera się gorzej niż na benzynie, to czuć. Ale jak już się przyzwyczaisz to wtedy nagle na benzynie ma kopa :D
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Silnik: M52B20

Powrót do LPG