[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wyrzucenie gazu z e30

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Wyrzucenie gazu z e30

Post numer:#1  Postprzez zenek22 » 1 paź 2011, o 23:07

Czesc. W moim autku mam gaz na blosie. Chce go wyrzucic i zostwic sama benzyne. Ogolnie to chcialem wywalic samego blosa a parownik i reszte instalacji pozostawiac. I teraz pytanie, przy odpinaniu blosa od parownika nie wyleci mi gaziur? Czy trzeba zakrecac jakies zawory? Jak tak to gdzie? Po tym zabiegu trzeba zaslepic czyms dziure w parowniku? Czyms mocnym? Czy poprostu tak zeby syf nie lecial do srodka? Z gory dziekuje za pomoc :)
zenek22

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 2 paź 2011, o 00:17

Odkręć szlauf od parownika i wsadź jakąś szmatę w kolanko, odepnij przewody zasilające od elektrozaworów i zakręć butlę.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez atheo » 2 paź 2011, o 00:21

Jak nie chcesz używać gazu to może najlepiej postaraj się wyjeździć gaz do końca (na ile to możliwe) , następnie zakręć sobie zaworek przy butli (takie pokrętło, jakbyś śrubę wkręcał)
I zdemontuj sobie blosa, a rurki poprostu sobie zaślep jakąś śrubą i ściśnij to opaską.
Jakbyś odkręcał przy parowniku jakieś rurki miedziane to będzie Ci schodził jeszcze gaz (bo zostanie on w instalacji).
I chyba w sumie tyle bez problemu ogarniesz to:)
atheo

Post numer:#4  Postprzez zenek22 » 2 paź 2011, o 11:43

miedzi nie chce odkrecac :) tylko blosa wywalic i tego gumowego weza co idzie od blosa do parownika heh albo go moge nie wyrzucac obojetne bo w sumie tylko blos mi tam blokuje weze to moga zostac.
zenek22

Post numer:#5  Postprzez ksx9 » 2 paź 2011, o 12:11

No to zakręć butlę, wywal blosa i zaślep wąż do blosa i zrobione :cool2: Odłącz jeszcze przewody od elektrozaworu przy parowniku, tak na wszelki wypadek.
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez Prins » 2 paź 2011, o 14:24

Jedz do dobrego gazownika lub znajomego co siedzi w temacie zapłacisz parę gorszy i będziesz miał tak jak trzeba bez stresu ze mogłeś cos zrobic nie tak
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez bmwmaniak » 3 paź 2011, o 00:22

w serwisach gdzie jest montowany gaz robia to za darmo jezeli im sie cos przyda lub kasuja ok. 300 zl.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#8  Postprzez zabafilip » 3 paź 2011, o 15:34

Phhyy. Ja jak chciałem przekładać instalację w autoryzowanym serwisie LPG to zawołali mi 500 zł. Demontaż pewnie połowę z tego. Przecież tu nie ma żadnej filozofii. Zamykasz zawór w butli, odłączasz co trzeba i tyle.
W ostateczności zrobiłem to sam poprawiając autoryzowany serwis BOSCH - ha...
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez zenek22 » 3 paź 2011, o 21:28

haha mam jechac do gazowkow i im jeszcze zaplacic za odlaczenie mi jednego weza albo zeby sobie czesci instalacji pozabierali. dobry zart szczegolnie ze ja tej instalacji nie chce wywalic na stale tylko ja odlaczyc a to zasadnicza roznica. moze troche blednie nazwalem temat ale ten przyciaga wieksza uwage ;) tym co potrafili pomoc wielkie dzieki jutro zabieram sie do zakrecania butli i wywalenia blosa, reszte sie zaslepi i bedzie git.

jeszcze takie jedno male pytanie bo kiedys juz tam zagladalem do tego zaworka na butli i czy on ma sie ciezko wkrecac? np kobinerkami czy cos? czy w miare lekko palcami?
zenek22

Post numer:#10  Postprzez zabafilip » 3 paź 2011, o 21:32

zenek22 napisał(a):haha mam jechac do gazowkow i im jeszcze zaplacic za odlaczenie mi jednego weza albo zeby sobie czesci instalacji pozabierali. dobry zart szczegolnie ze ja tej instalacji nie chce wywalic na stale tylko ja odlaczyc a to zasadnicza roznica. moze troche blednie nazwalem temat ale ten przyciaga wieksza uwage ;) tym co potrafili pomoc wielkie dzieki jutro zabieram sie do zakrecania butli i wywalenia blosa, reszte sie zaslepi i bedzie git.

jeszcze takie jedno male pytanie bo kiedys juz tam zagladalem do tego zaworka na butli i czy on ma sie ciezko wkrecac? np kobinerkami czy cos? czy w miare lekko palcami?

Mi paluchami się ciężko wkręcał więc pomagałem sobie właśnie kombinerkami :)
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez wojtaq » 3 paź 2011, o 22:49

powinien iść palcami
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#12  Postprzez zenek22 » 4 paź 2011, o 22:29

zrobione ;) koniec gazu w moim aucie ;) dzieki za pomoc.
zenek22

Powrót do LPG