Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.
Post numer:#1
przez Piter » 15 kwi 2007, o 09:13
Cześć.Więc chodzi mi o dziwne chrobotanie przy odpalaniu zimnego silnika.Dźwięk pojawia się bezpośrednio po pracy rozrusznika i trwa dosłownie sekunde.Tak jakby jakieś łożysko.Ale jest to tylko po nocnym postoju auta.Może miał ktoś takie coś i mi opisze o co chodzi?
-
Piter
-
Post numer:#2
przez pavlick » 15 kwi 2007, o 12:42
Piter napisał(a):Cześć.Więc chodzi mi o dziwne chrobotanie przy odpalaniu zimnego silnika.Dźwięk pojawia się bezpośrednio po pracy rozrusznika i trwa dosłownie sekunde.Tak jakby jakieś łożysko.Ale jest to tylko po nocnym postoju auta.Może miał ktoś takie coś i mi opisze o co chodzi?
Pewnie zębatka rozrusznika nie wraca od razu po wyłączeniu bendiksa i zahacza o zęby koła zamachowego.
Ostatnio edytowano 16 kwi 2007, o 14:10 przez pavlick, łącznie edytowano 1 raz
-
pavlick
-
Post numer:#3
przez robman » 15 kwi 2007, o 19:13
Ja mam dokładnie to samo i też stawiam w 99% na rozrusznik i zębatkę;)
-
robman
-
Post numer:#4
przez Piter » 15 kwi 2007, o 21:43
A można z tym jeździć,czy robić to na biegu?
-
Piter
-
Post numer:#5
przez robman » 15 kwi 2007, o 23:06
Spokojnie możesz jeździć rozrusznik jeszcze troszkę pokręci tylko będzie Cię ten dźwięk wkurzał przy odpalaniu. Ale jak tylko znajdziesz chwilkę to zajrzyj do niego koszt naprawy raczej nie będzie duży;)
-
robman
-
Post numer:#6
przez algrab » 16 kwi 2007, o 00:30
Chyba mozna pare cm przepchnac auto na wysokim biegu tak zeby zmienil sie uklad zebatek, potem odpalac.
W innym samochodzie pomagalo.
Turn and burn
-
algrab
- Student
-
- Moje BMW: 361
- Nadwozie: Touring
- Silnik: M40B16
- Instalacja LPG: NIE
- Kolejne BMW: E39
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: M62B44
- Instalacja LPG: NIE
Post numer:#7
przez PaWeLeK_E30 » 16 kwi 2007, o 01:02
Jeżeli to rzeczywiście tylko rozrusznik to możesz jeździć tak długo aż całkiem przestanie działać
Kiedyś Ci po prostu auto nie odpali, bo rozrusznik nie poruszy tłokami i trzeba będzie pchać

-
PaWeLeK_E30
-
Post numer:#8
przez Piter » 16 kwi 2007, o 05:36
A no to spoko.Bo nie mam teraz kaski na naprawę.Musiałem wymienić termostat i muszę zrobić chłodnice bo coś cieknie od góry.
[ Dodano: 09-05-2007, 21:40 ]Wie ktoś jaki może być koszt naprawy tego mojego rozrusznika? Bo faktycznie mnie denerwuje ten dźwięk.Może ktoś z forum się zna i ma ochote troszkę zarobić

?
-
Piter
-
Powrót do Mechanika & Części