[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

demontaz wiska

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

demontaz wiska

Post numer:#1  Postprzez Waski » 15 kwi 2007, o 12:50

mam pytanie jak sie zdejmuje wisko w m40b18
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i

Re: demontaz wiska

Post numer:#2  Postprzez pavlick » 15 kwi 2007, o 12:52

e30 325ix napisał(a):mam pytanie jak sie zdejmuje wisko w m40b18

Odkręcając z ośki pompy.
pavlick

Post numer:#3  Postprzez Waski » 15 kwi 2007, o 12:55

eh tyle to wiem :(
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Post numer:#4  Postprzez Arczi » 15 kwi 2007, o 14:26

... juz pisz jak to sie robi ...

- odlącz klemy od akumulatora
- zdejmij plastik maskujacy wiatrak
- odkrec wirnik od piasty pompy chłodzącej PAMIETAJ ŻE MA LEWY GWINT
Podczas odkrecania nakretki docisnij pasek klinowy w ten sposob aby piasta sie nie obracała .. jesli nakretka stawia duzy opor uderz w nia jakims narzedziem ..

- teraz zostaje ci zdjac wirnik ..

Dokładnie nie pamietam jaki klucz trzeba miec zeby odkrecic ta nakretkie .. nie jestem pewny ale duzy 26 lub 28 albo nawet 32 ... musialbys sam zobaczyc niema w tej chwili .. bo bym podejrzał .. no ale jak masz duze klecze to bedziesz widział ze pasuje :wink:

PAMIETAJ ZE NAKRETKA MA LEWY GWINT CZYLI KRECIC SIE W DRUGA STRONE NIZ NORMALNIE :mrgreen:
Arczi

Post numer:#5  Postprzez jackx-36 » 15 kwi 2007, o 14:46

Arczi
a na gwizdek ściągać klemy przy odkręcaniu wiska???
klucz nr.32 , napiąć pasek klinowy ( zeby zablokować koła pasowe, dla wygody można zdjąć osłone wiatraka) i kręcić oczywiście w stronę zgodną ( w prawo) do ruchu wskazuwek zegarka, czyli tak jak bys dokręcał normalną nakrętke.
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez PaWeLeK_E30 » 15 kwi 2007, o 15:07

jackx-36 napisał(a):a na gwizdek ściągać klemy przy odkręcaniu wiska???

powinno się odłączyć przewód masy od aku - tak zaleca książeczka "Sam naprawiam BMW E30" - pewnie dla bezpieczeństwa :mrgreen: (prawie przy wszystkim tak zalecają)
PaWeLeK_E30

Post numer:#7  Postprzez Waski » 15 kwi 2007, o 15:15

oki dziekuje za rady juz uporałem sie z kłopotem:)

Waski
Profesor

Post numer:#8  Postprzez Arczi » 15 kwi 2007, o 15:34

PaWeLeK_E30 napisał(a):powinno się odłączyć przewód masy od aku - tak zaleca książeczka "Sam naprawiam BMW E30" - pewnie dla bezpieczeństwa :mrgreen: (prawie przy wszystkim tak zalecają)

na pewno chodzi o bezpieczenstwo ... pomysl np. ze zostawiasz auto przed blokiem .. odkrecasz wisko .. i w ten czas jakis dzieciak wchodzi ci do samochodu i przekreca kluczyk i jakos uruchamia silnik :jawdrop:
Arczi

Post numer:#9  Postprzez jackx-36 » 15 kwi 2007, o 17:02

Taaaa a świstak siedzi i zawija w papierek :mad2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez PaWeLeK_E30 » 15 kwi 2007, o 17:11

Arczi napisał(a):na pewno chodzi o bezpieczenstwo ...
wiem, że chodzi o bezpieczeństwo, sam to napisałem ....
Moim zdaniem przy ściąganiu wiska nie jest to obowiązkowe..... i jak ktoś nie odłączy to się nic nie stanie

Arczi napisał(a):pomysl np. ze zostawiasz auto przed blokiem .. odkrecasz wisko .. i w ten czas jakis dzieciak wchodzi ci do samochodu i przekreca kluczyk i jakos uruchamia silnik :jawdrop:
to może powinienem odłączyć aku nawet jak ściągam koło :D no i oczywiście na noc :D
PaWeLeK_E30

Powrót do Mechanika & Części