[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z LPG- ElpiGaz

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Problem z LPG- ElpiGaz

Post numer:#1  Postprzez jesioLek » 13 lis 2011, o 12:39

Ma ktoś pojęcie jak wyregulować gaz I generacji ? Spalanie sprawdziłem i wychodzi mi jakies 22,5 L na 100 KM przy normalnej jeździe tak do 3k obr. :jum:

Druga sprawa coś mi strzeliło przy końcówce gazu i trzyma na nim 600 obr, faluje i nie wkręca się tak jak powinien.

Trzecia sprawa to mój chyba pierwszy i ostatni samochód na gaz... :D
jesioLek

Post numer:#2  Postprzez faraon20 » 13 lis 2011, o 12:55

I generacje reguluje się śrubą.
Przy reduktorze masz dwie śrubki, jedna odpowiada za wolne obroty druga za dawkę gazu(chyba ;p)
Możesz regulować na słuch ale wydaję mi się że bez analizatora spalin się nie obejdzie.
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez kamill » 13 lis 2011, o 14:12

analizator spalin to ci tu nie pomoże. ze faluje to napewno rozwaliło ci gumę przepływomierza lub przed przepływomierzem powinien znajdowaćsie taki alu pierścien z gumką sprawdz czy ta guma dobrze siedzi i jest szczelna jezeli wszystko ok to wyjmij przepływe i sprawdz czy od dołu ta blacha sie trzyma czasami wystarczy ją wyjąć i ponownie wkleić o ile nie zacina sie przepływa. a to ze duzo pali to moze być wiele rzeczy np za duzy mikser. za mały mikser. reduktor do wymiany, filtr powietrza do wymiany, jezeli bym to widział to napewno bym pomógł a tak tylko moge sie domyślać pozdrawiam.
kamill
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez czesci_e30 » 13 lis 2011, o 15:04

do regulacji Igeneracji wystarczy multimetr.
mialem problem ze swoim kiedys bo w ogole kichal prychal gasl i palil jak smok ....
gosciu przy mnie wpial sie multimetrm pod sonde i gdzies pod mase a nastepnie krecil srubą na wezu gazu orac inbusem na parowniku i tak ustawil auto ze zaczelo jezdzic jak nalezy .
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez jesioLek » 13 lis 2011, o 15:12

czyli najlepiej jechać do gazownika i ustawić, a obrotów ze nie trzymał pękła obudowa od filtra powietrza, podratowałem trochę i jest dobrze, ale to spalanie mnie przeraziło i koniecznie muszę coś z tym zrobić :)
jesioLek

Post numer:#6  Postprzez zbychue30 » 13 lis 2011, o 17:01

Jedż do gazownika i nie kombinuj. Ja jazdze juz 6 lat na gazie swoją i mi nie strzela i zero problemów. Gaz zakładany we Włoszech. Pozdro.
zbychue30
Rekrut

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 13 lis 2011, o 18:41

jesioLek napisał(a):Trzecia sprawa to mój chyba pierwszy i ostatni samochód na gaz...

Co za problem, odłączasz gaz i jeździsz na benzynie. Nie musisz kupować następnego bez gazu.

Zrób jak pisze czesci_e30, podłącz się pod sondę i zobacz czy w ogóle reaguje na jakąś regulację. Jaki masz parownik -typ? Stary, nowy? regenerowałeś go? Jak parownik zużyty, to żadne regulacje nie pomogą. Albo nowy parownik, albo regeneracja. Zależy co tam masz.
W I gen. zazwyczaj robi się taką zgrubną regulację, że dajesz na 3 tys. obrotów, skręcasz śrubą na wężu dolotowym aż obroty zaczną spadać i odkręcasz pół obrotu. Regulacja taka jak widzisz jest bardzo zgrubna. Podstawą jakiejkolwiek regulacji jest sprawny parownik. Podłączając się pod sondę sprawdzisz czy nie zubaża, chociaż to raczej nie grozi.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#8  Postprzez czesci_e30 » 13 lis 2011, o 20:30

nie pamietam wlasnie ile ale chyba 0.1 albo 1 volt mu pokazywalo jak bylo ustawione....jakos mi to tlumaczyl ale skleroza nie boli :)
tak jak mowil kolega wyzej ....jak nie umiesz kobinowac to lepiej to daj gazownikowi ja tez niby bawilem sie z tym kiedys ale wolalem dac gosciowi ktory wie co i jak :) w koncu dasz 50 za regulacje ale oszczedzisz na peknietych obudowach filtrow i innych uszkodzeniach ...
czesci_e30
Student

Post numer:#9  Postprzez pawels5 » 13 lis 2011, o 21:31

Prawidłowo to sonda powinna falować 0,1-0,8V, ale nigdy gazu I gen. tak nie ustawisz, więc pozostaje tylko ustawić lekko bogatą i tyle.
pawels5
Inżynier

Post numer:#10  Postprzez czesci_e30 » 13 lis 2011, o 21:34

no wlasnie ...mnie ustawil miedzy 1 a 3 i dopiero od tego momentu mozna korzystac z gazu ...
czesci_e30
Student

Post numer:#11  Postprzez zolwik » 14 lis 2011, o 19:20

Zamiast kombinować z sondami i innymi rzeczami, lepiej podjechać do gazownika żeby zrobił to jak należy. 20 zł weźmie a i on musi zarobić :)
SPRAWDZ TO
zolwik
Student

Moje BMW: 330
Silnik: M57d30

Post numer:#12  Postprzez pawels5 » 14 lis 2011, o 22:05

Za 20 zł to mogę gazownikowi co najwyżej flaszkę kupić. U mnie wołają 50 zł za regulację, po której nie chce jechać auto. Regulacja na sondę nie jest zła. II, III generacja reguluje skład też na podstawie sondy.
pawels5
Inżynier

Post numer:#13  Postprzez MaDin » 22 lis 2011, o 21:17

Witam. Jestem zdania że gazownicy to najchętniej wcisnęli by nową instalkę i najlepiej za grubą kasę. Ja wole sam wyregulować. No i tu moje pytanko czy ktoś wie od czego jest górna jasna metalowa a od czego dolna czarna plastikowa śruba. Mieszalnik tomasetto at 100hp. Gdzieś wyczytałem że jasna jest od obrotów a czarna od mieszanki ale wole się upewnić. Obrazek
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez pawels5 » 23 lis 2011, o 03:52

Wykręć jedną i drugą, zobacz co jest na końcach. Pewnie stożek na metalowej, a plastikowa służy do naprężania membrany. Czyli jak pisałeś, metalowa od wolnych obrotów, czarna od ilości podawania gazu.
pawels5
Inżynier

Post numer:#15  Postprzez MaDin » 23 lis 2011, o 21:13

pawels5, podpowiedz mi jeszcze.

W skrócie dorwałem poniższy opis procedury ustawienia Tomasetto model AT będzie trafny:
1) zakręć do oporu zgodnie z ruchem wskazówek zegara śrubkę metalowa,
2) ustaw śrubką czarną obroty wolne,
3) odkręć śrubę na wężu, ustaw 3000obr/min i przykręcaj ją, aż obroty zaczną spadać,
4) puść gaz, jeśli trzeba ustaw znów wolne obroty śrubą czarną
5) pojeździj, jak wszystko gra przykręć śrubę czarną tak, aby obroty spadły o 100-150,
6) śrubką metalową ustaw znów obroty na wymaganą wartość.
Wydaje mi się że opis śrub powinien być odwrotny.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do LPG