[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana podpory wału .. co i jak?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wymiana podpory wału .. co i jak?

Post numer:#1  Postprzez Arczi » 7 kwi 2007, o 18:41

Witam!

Niedlugo bede wymieniał podpore wału ... czy ktoś juz to robił i moze mi powiedziec na co natknę sie przy wymianie ...

Nie bede robił sam .. ale do mechanika raczej nie chce oddawać ... bo nauczyłem sie że czasami lepiej zrobie sam ...

Wszystkie wskazówki mile widziane ,, jak ktoś mi ładnie opisze cała operacje to dostanie POMAGIERKE :cool2:
Arczi

Post numer:#2  Postprzez Lord Lukasz » 10 kwi 2007, o 10:06

Sporo pracy Cie czeka :D wydech musisz ściągnąć, osłone wału też ściągasz, potem odkręcasz wał przy skrzyni i przy moście, przy skrzyni jest 6 srób i wykręcasz 3 z nich te co mocują wał do skrzyni wtedy zejdzie Ci wał razem z gumowym przegubem lub odkręcasz wał od tej właśnie gumy łączącej go ze skrzynia wtedy guma zostanie przy skrzyni a wał zejdzi, potem odkręcasz podpore (2 sróby) no i wyciągasz wał :D

Jak już go masz na stole to odkręcasz nakrętke i rozkładasz wałna 2 częsci, wtedy ściągasz stara i zakładasz nową podopore, jest nasunięta i czeba ją zbić podobnie jak to sie rozbi z łożyskami.

Co by nie było to pamiętaj o najważniejszej sprawie, wał jest wyważony jak całośc czyli jak go rozłożysz na 2 częsci to musisz identycznie złożyć, na przednij i tylnej częsci wału są fabrycznie 2 białe kropki, muszą one przebiegac w lini prostej, jak sie pomylisz o jeden ząbek wał sie będzie nabijał.

tak samo jak ściągniesz tą gume między wałem a skrzynią, teoretycznie jest taka sama a praktycznie ma na sobie strzałki która pokazują które otwory mają być przy skrzyni a które przy wale. Skorzystaj za strony http://bmwfans.info/original/
tam masz ładne rysunki
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez Arczi » 15 kwi 2007, o 19:44

dziś zmieniłem podpore wału ... cała operacja trwała około 2,5 godz we 2 osoby .. w trybie bardzo wolnym bez pospiechu ...

Prace podzielic mozna na 3 czesci:
- wyjmowanie wału .. operacje to zaczynamy od rozpiecia wydechu .. zaraz za środkowym tłumikiem, nie wiem czy w przypadku silników gdzie wydech jest pojedynczy trzeba to zrobic, ale przy wydechu podwojnym takim jak w 2,0 czy 2,3 lub 2,5 trzeba to zrobic. Nastepnie zdejmujemy blachy maskujace wał .. potrzebne klucze do 10-tka i 13-tka. Nastepnie odkrecamy wał od 2 .. strony mostu i gumy łaczacej ze skrzynia potrzebne klucze to 2x 17 nie jest to trudne powinno sie udac bez problemów .. jesli nie to WD40 i do przodu ... na koniec odkrecamy podpore .. wał sie nam troszke łamie i wychodzi

- wał mamy juz na tacy .. musimy go "rozpołowic" potrzebna bedzie do tego zabka by odkrecic nakretke łaczaca 2 czesci wału .. powinno isc leciutko bezproblemowo, jak rozkrecimy wał musimy zdjac stara podpore a łozysko wcale nie chce tak łatwo zejsc .. trzeba pamietac ze przy łozysku jest pierscien mocujacy i trzeba go najpierw wyjac by wyszło łozysko .. wyjecie go to najtrudniejsza rzecz ze wszystkiego .. trzeba je zbic jak niemamy przyzadu do zdejmowania łozysk .. ale troszke pukania i musi zejsc .. nowe jest duzo łatwiej włozyc
Przy składaniu pamietamy wy złozyc wał tak jak był wczesniej ... na2 czesciach wału sa 2 białe kropeczki wg. nich trzeba go złozyc

- czesc 3 to własciwie czesc 1 .. tylko na odwrot skrecamy wszystko ... najmilsza czesc .. trwa jakies 20- 30 minut

Jesli ktos cos chce dodac do tego tematu to prosze na priv odblokuje go jakby ktos miał jakies pytanka ..
Arczi

Powrót do Mechanika & Części