[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Monta? ele szybke w sedanie/toruing - k?opoty

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 23 gru 2007, o 21:13

W linkach które wyżej wrzuciłem znajdziesz tam taką informację.
Poszukaj troche, poczytaj to nie boli.
Musisz wsadzić bezpiecznik i przekaźnik w odpowiednie miejsca w skrzynce bezpieczników. Jak to zrobisz napięcie pojawi się na jednym z pinów złącza X2 obok kolumny kierowniczej.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#17  Postprzez Waski » 23 gru 2007, o 21:40

przeczytałem wszystkie 4 artykuły i nic tam nie ma na temat tego złącza lub mi sie nie wyświetla opcja na przełączenia na następna stronę :/ tylko same pytania gdzie to podpiąć jak wiesz lub masz foto to wstaw będę wdzięczny
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#18  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 23 gru 2007, o 22:10

W tym linku będziesz miał wszytko na temat podpięcia elektryfikacji szybek, łącznie z fotkami złącza X2 i miejscem montażu bezpiecznikai przekaźnika.
Są 2 strony na drugiej stronie zdjęcie i rysunek złącza X2 http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.p ... e&start=25

bezpiecznik nr 17 30A - podstawa
przekaźnik K5
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#19  Postprzez Waski » 24 gru 2007, o 17:59

ja dzisiaj zamontowałem szybki u siebie :) nie obeszło sie bez kłopotów ale git

opis do coupe

a wiec tak jak zamierzacie kupić do siebie el szyby + wiązka do tego to najpierw zajrzyjcie do drzwi i sprawdźcie czy macie tam instalacje żeby je podpiąć bo są 2 rodzaje
1. tylko na lusterka
Obrazek
2. lusterka szyby i centralny+ jeszcze parę innych wtyków które nie wiem do czego są
Obrazek

teraz siłowniki są też 2 rodzaje
1. tzw krzyże
Obrazek
i szyby do tych krzyży
Obrazek

2. wąż.
niczym sie nie rożni manualny od elektrycznego po prostu w miejsce korbki jest wstawiony silnik
Obrazek
szyby do el i manuala są identyczne
Obrazek
wiec bez kłopotu jak ktoś ma weze manualne to może podmienić same weze bez szyb będzie działać:)

potem już wam zostaje podpiąć wiązkę w aucie po znalezieniu plusa i minusa i zamontowaniu wiązki montujemy po 2 bolce w kostkach w drzwiach pamiętajcie ze jak już je wsadzicie to nie wyciągniecie wiec sprawdźcie sobie jakie ułożenie odpowiada za poprawne podnoszenie szyb bo mogą wam sie na opak podnosić ja tak zrobiłem wsadziłem i nie sprawdziłem potem musiałem wiązkę rozciąć zamienić kable i lutować
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Kolejne BMW: 325i

Post numer:#20  Postprzez matisik » 12 lut 2008, o 17:06

Ma ktos el szyby z tyłu? Nawet na allegro tego nie widze
matisik

Post numer:#21  Postprzez jackx-36 » 12 lut 2008, o 17:08

matisik napisał(a):Ma ktos el szyby z tyłu? Nawet na allegro tego nie widze

chcesz kupic , czy tylko tak sie pytasz
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#22  Postprzez matisik » 12 lut 2008, o 18:38

jak dorwe gdzieś na szrocie tanie to kupie, a poki co to tak tylko pytam :)
matisik

Post numer:#23  Postprzez jackx-36 » 12 lut 2008, o 19:30

raczej bedzie ci ciężko kupic elektryke tylko na tyl , jak sie trafiają ( dość często) na allegro to tylko komplety ewentualnie tylko przod .
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#24  Postprzez matisik » 2 mar 2008, o 14:22

jest ktoś, kto montował el szyby samemu, a następnie sprawił że działają tylko gdy jest przekręcony kluczyk w stacyjce? Jak to zrobić?
matisik

Post numer:#25  Postprzez mleszko » 2 mar 2008, o 18:08

oj to chyba musisz mieć taki przekaźnik specjalny, ja mam takiego(seryjny) który włącza jak masz stacyjkę, albo otwarte drzwi.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#26  Postprzez bmw320i_e30 » 2 mar 2008, o 19:48

żeby działały tylko po stacyjce to zasilanie na szyby musisz pociągnąć z plusa po stacyjce i nie ma z tym większego problemu
bmw320i_e30

Post numer:#27  Postprzez kmx-ind » 2 mar 2008, o 23:06

bmw320i_e30 napisał(a):żeby działały tylko po stacyjce to zasilanie na szyby musisz pociągnąć z plusa po stacyjce i nie ma z tym większego problemu

przeciez wystarczy wpiac w pin Q w zlaczu X2 i wlozyc przekaznik w miejsce K5 i wsio gra jezeli chodzi o zasilanie po stacyjce. przekaznik nie jest jakis nadzwyczajny wiec bedzie dzialal kazdy ktory ma rozstaw nozek odpowiedni. ja akurat nie mialem innego to wlozylem jakis stary z malucha od swiatel i tez gra ale na tych pomaranczowych jakie zazwyczaj spotyka sie w e30 tez jest ok. co do zasilania po otwarciu drzwi to troche inaczej chyba to jest zrobione wg mnie jest drugi przekaznik. chyba ze u mnie cos jest powalone bo zegarek tez podswietla mi sie dopiero po wlaczeniu swiatel a nie po stacyjce w poz 1 jak w poprzedniej e30
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#28  Postprzez bmw320i_e30 » 2 mar 2008, o 23:24

kmx-ind napisał(a):
bmw320i_e30 napisał(a):żeby działały tylko po stacyjce to zasilanie na szyby musisz pociągnąć z plusa po stacyjce i nie ma z tym większego problemu

przeciez wystarczy wpiac w pin Q w zlaczu X2 i wlozyc przekaznik w miejsce K5 i wsio gra jezeli chodzi o zasilanie po stacyjce. przekaznik nie jest jakis nadzwyczajny wiec bedzie dzialal kazdy ktory ma rozstaw nozek odpowiedni. ja akurat nie mialem innego to wlozylem jakis stary z malucha od swiatel i tez gra ale na tych pomaranczowych jakie zazwyczaj spotyka sie w e30 tez jest ok. co do zasilania po otwarciu drzwi to troche inaczej chyba to jest zrobione wg mnie jest drugi przekaznik. chyba ze u mnie cos jest powalone bo zegarek tez podswietla mi sie dopiero po wlaczeniu swiatel a nie po stacyjce w poz 1 jak w poprzedniej e30

nie próbowałem z innym przekaźnikiem bo miałem komplet części ale jak u ciebie działa to ok jeszcze bezpiecznik nr 17 30A
otwieranie po otwarciu drzwi idzie przez dodatkowy przekaźnik który załącza prąd jak dostanie sygnał z krańcówki tak jak zapala się podświetlenie wnętrza
bmw320i_e30

Post numer:#29  Postprzez matisik » 6 mar 2008, o 23:10

ma ktoś zdięcie podnośników na tył? jak bardzo się różnią od podnośników na przód? :D może da sie podpasować to jakoś żeby podnośniki przeznaczone na przod pracowały z tyłu?
matisik

Post numer:#30  Postprzez kmx-ind » 12 mar 2008, o 21:53

nie da rady bo po 1 nie zmieszcza sie a po 2 maja inna zasade

tylne wygladaja jak pionowa belka z posrodku umieszczonym mechanizmem. poszukaj na allegro nawet manualnych i bedziesz wiedzial
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Kolejne BMW: 7xx