[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Remont M20B25 - kilka pyta?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez muranos » 3 paź 2011, o 19:44

kredensiarz napisał(a):Bez 5000 zł nie ma sensu nawet rozbierać m20. No chyba że chcesz użyć polskich lub chińskich zamienników, i za parę lat zaczynać od nowa. Jak nie robisz sam tylko dajesz do warsztatu, 7000 to minimum.

muranos napisał(a):panewki głowne są w dwóch wersjach, z rowkiem smarującym w obu częsciach panewki (stary typ) i z rowkiem smarującym tylko w części po stronie bloku.
oba typy panewek współpracują z odpowiednimi wałami.
jak załozysz panewki w których tylko jedna ma rowek do wału który chodził z obiema wyrowkowanymi panewkami to będziesz miał smarowanie pulsacyjne panewki korbowodowej i daleko niepojedziesz.
w wale do panewek w wersji "stopkowa pełna" jest ekstra otwór przezkazdy czop na wylot.

Nic z tych rzeczy. To co piszesz musi dotyczyć innego silnika. W m20 oprócz zamków w stopkach nie ma żadnych różnic. Wiem, bo mi wcisnęli niewłaściwe panewki, i po przerobieniu zamków, założyłem je. Naturalnie po porównaniu ze starymi.

podyskutuj z fotami wałów powyżej
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez pab10 » 4 paź 2011, o 07:25

muranos ma rację, i ja pisałem wyżej że u mnie były panewki z dwoma zamkami w bloku, żałuje że nie zrobiłem zdjęcia wału, ale jak chcesz wrzucę zdjęcie tych panewek. mój silnika jest z 90 roku przy zamawianiu panewek wyraźnie koleś mówił "z jednym zamkiem czy z dwoma?" i niby m20 i wszystko takie same... :jum:
praca, praca, i jeszcze raz praca... a mimo to jest jeszcze czas na furkę...
pab10
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Touring
Silnik: M51D25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez muranos » 5 paź 2011, o 20:04

pab10 napisał(a):muranos ma rację, i ja pisałem wyżej że u mnie były panewki z dwoma zamkami w bloku, żałuje że nie zrobiłem zdjęcia wału, ale jak chcesz wrzucę zdjęcie tych panewek. mój silnika jest z 90 roku przy zamawianiu panewek wyraźnie koleś mówił "z jednym zamkiem czy z dwoma?" i niby m20 i wszystko takie same... :jum:

doprecyzujmy.
blok to ta całośc z cylindrami, a do bloku dokręca się stopki.

w bloku zawsze jest tylko jeden zamek i panewka z dwoma otworami i pełnym rowkiem smarującym.

natomiast panewki po stronie stopki występują w dwóch wersjach:
a) taka sama jak w bloku(jeden zamek, dwa otwory,pełen rowek smarujący) -stary typ
b) z klinami olejowymi (dwa zamki bez pełnego rowka ,bez otworów)-nowy typ

kiedyś miałem wydrukowany patent bmw na penewki nowego typu. idea była tak,że , z racji że wał prze na panewke stopkową to lepiej jest gdy jest ona pełna bo wtedy ma większą powierzchnię styku z czopem i jest mniejsza siła na jednostkę powierzchni czopa.
ale i wiąze się to z extra otworem w czopie wału (na wylot)żeby panewka korbowodowa miała ciągłe smarowanie, bo jest smarowana poprzez ukośny otwór od czopu głównego do korbowodowego.

miało to wydłużyć żywotność panewek głównych.

problem powstaje gdy ktoś zapoda nowe panewki(bez pełnego rowka) do starego typu silnika (ze starym wałem) szlifując jeden zamek bo wtedy czop korbowodowy będzie smarowany pulsacyjnie - bo niema tego otworu na wylot w czopie głownym wału.

howg

może ktoś sobie nieroz":?>ebie silnika jak to przeczyta

[ Dodano: 05-10-2011, 20:25 ]
Obrazek
od lewej
1 stara stopka z b27
2 panewka stopkowa stara albo blokowa niezależnie od rocznika
3 panewka stopkowa nowego typu
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez kamil.k » 5 paź 2011, o 20:58

muranos, a da się zrobić w wale starego typu ten drugi otwór ??
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Post numer:#20  Postprzez muranos » 5 paź 2011, o 21:04

a niby jak?

nawet jakbys go zrobił to będzie sie przycierał na czopach głównych w środkowej szerokości czopa bo tam jest ciut więcej materiału plus nagar(to miejsce nigdy niepracowało)
a nie lepiej odpowiednie panewki.
jakby co to mam wał od starej ety w niezłym stanie co trzyma nominał na czopach na zbyciu
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez kamil.k » 5 paź 2011, o 22:07

muranos napisał(a):a niby jak?

nawet jakbys go zrobił to będzie sie przycierał na czopach głównych w środkowej szerokości czopa bo tam jest ciut więcej materiału plus nagar(to miejsce nigdy niepracowało)
a nie lepiej odpowiednie panewki.
jakby co to mam wał od starej ety w niezłym stanie co trzyma nominał na czopach na zbyciu

własnie ja mam wał od ety w super stanie i sie zastanawiam czy szukac od diesla

a co do tego że to miejsce nie pracowało to różnica jest mniejsza niż 0.01mm i nie wiem o jaki nagar ci chodzi . u mnie wał jest po całej szerokości czopu taki sam błyszczacy .zreszta jak sie obrabia wał to szlifije sie cały czopo a nie boki a podczas pracy pierwsze co się zuzywa to panewki a nie czopy na wale
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Post numer:#22  Postprzez SpiderS » 6 paź 2011, o 17:41

potwierdzam informację odnośnie dwóch rodzajów panewek głównych, w moim m20b25 z cabrio 92r są 2 ZAMKI I KRÓTKI ROWEK, a w IX-sie Z 90R 1 ZAMEK I ROWEK NA CAŁEJ DŁUGOŚCI PANEWKI
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez kuerone » 7 gru 2011, o 00:18

Podepnę się pod ten temat.

Czy możecie dać mi kilka wskazówek/rad dotyczących remontu tego silnika?
Obecnie jestem na etapie rozbierania wszystkiego. Ale chciałbym to zrobić tak, aby nie mieć żadnych problemów przy składaniu.

Mówię tu o takich podstawowych rzeczach które wykonuje się przy rozkładaniu silnika.
Np. zaznaczanie pozycji wału korbowego, względem wałku rozrządu, itp... Jak to zrobić i tak dalej.

Nie mam 2óch lewych rąk, więc wiem że dam rade.
Obecnie pozbyłem się wszystkich gumowych przewodów. Paliwowych, oraz od cieczy chłodzącej. Zdjąłem przepustnicę i jutro zabieram się za kolektor ssący.
Czyli najprostsze za mną...

Nie ma lepszej nauki jak praktyka.

Dzięki,
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28

Post numer:#24  Postprzez pab10 » 7 gru 2011, o 09:00

Ja nie miałem większych problemów z tym silnikiem, zaczynałem tak jak ty piszesz: płyny, przewody gumowe, paliwowe, ja wyjąłem chłodnicę (podobno nie trzeba, mi było wygodniej bez niej), później kolektory, głowica, później resztę silnika razem ze skrzynią, oczywiście przy rozbieraniu robiłem zdjęcia, co do rozrządu to nie masz czym się przejmować bo znaki ci wszystko powiedzą :) najbardziej problemową sytuację miałem z tłokami, podporami wału i stopkami korbowodu, nie zrobiłem czytelnego zdjęcia w jakiej powinny być pozycji... ale jakoś się udało to odtworzyć :) jak coś to pytaj w miarę możliwości podpowiem, fotki odgrzebię :) ogólnie to przyjemnie się go remontuje :) życzę cierpliwości i wytrwałości.
praca, praca, i jeszcze raz praca... a mimo to jest jeszcze czas na furkę...
pab10
Uczeń

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Touring
Silnik: M51D25

Post numer:#25  Postprzez SpiderS » 7 gru 2011, o 10:05

Ja u siebie tylko opisałem tłoki w których cylindrach siedziały i w jakim położeniu, to samo ze stopkami korbowodów, po wyjęciu pierścionków wyczyść sobie rowki !!

Wymień uszczelniacze na wale P+T, w głowicy na wałku przy kole pasowym i ten sam jest przy pompie oleju.

Co jeśzcze mozna:
uszczelka pod dekiel
uszczelki kolektora wydechowego i ssącego
uszczelka miski olejowej
oringi od węży chłodnicy oleju
oring podstawki pod chłodnice oleju
oring przy czujniku w misce olejowej
oring "obudowy" wałka rozrządu od przy kole pasowym
oringi na wtryskach
uszczelniacze skrzyni biegów

no to miłego ;)
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez mariusz_ek » 17 gru 2011, o 23:36

No to i ja się podepnę jak już został poruszony temat m20b25
W każdym z garnków jest wyczuwalny delikatny "ząbek". Ząbek to za mocno powiedziane; jest to ledwo wyczuwalne palcem! Ale jest! Pytanie czy kwalifikuje się to do honowania? Wyczuwalne jest to tylko w dole; góra jest idealna. Pójdę do specjalisty to na sto procent powie, że tak. Aby tylko kasę zarobić :evil:
Obrazek

Druga sprawa:
Czy malutki luz na sworzniu tłoka (taki jak zaznaczyłem na zdjęciu) ma prawo bytu? Zaznaczam, że nie chodzi o luz na korbowodzie tylko w tłoku. Sworznie siedzą dość ciasno i mają tylko dosłownie ćwierćmilimetrowy luz boczny.
Szukam powodu charakterystycznego stukania przy około 4tysiącach
Obrazek

I trzecia sprawa:
na wszystkich tłokach są tak jakby wytarcia z jednej strony (od strony ssania) druga strona jest idealna. Nie jest to wyczuwalne paluchem i tylko widoczne. Mam powód do szukania winowajcy?
Obrazek

Jak do tej pory robiłem remonty takich popierdółek jak 126p czy cc wrc stąd takie może trochę głupie pytania :cho:
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#27  Postprzez Pietrek » 18 gru 2011, o 00:35

druga sprawa, to że korba chodzi na sworzniu tłoka to normalne

trzecia sprawa, ślady na tłoku masz po stronie ssanie ponieważ wał kręci się w prawo, podczas ruchu tłoka w górę jest on automatycznie dociskany do ściany cylindra...
Ps, nie widziałem jeszcze tłoków z m20 bez rys ;)

[ Dodano: 17-12-2011, 23:37 ]
co do honowania... jeśli to zrobimy to pierścienie lepiej się dotrą ?
Pietrek
Moderator

Silnik: m20b25

Post numer:#28  Postprzez mariusz_ek » 18 gru 2011, o 00:42

Pietrek napisał(a):druga sprawa, to że korba chodzi na sworzniu tłoka to normalne

trzecia sprawa, ślady na tłoku masz po stronie ssanie ponieważ wał kręci się w prawo, podczas ruchu tłoka w górę jest on automatycznie dociskany do ściany cylindra...
Ps, nie widziałem jeszcze tłoków z m20 bez rys ;)

[ Dodano: 17-12-2011, 23:37 ]
co do honowania... jeśli to zrobimy to pierścienie lepiej się dotrą ?

druga sprawa: napisałem, że nie chodzi o korbę tylko o sworzeń. Dokładnie chodzi o luz sworznia w tłoku. To, że korba ma luz boczny to wiem. Nie wiedziałem jakie zdjęcie dać, a na filmie nie widać za bardzo, bo jest to minimalne. Ale jest.

trzecia sprawa: dobrze wiedzieć. Rozbierałem już m20b20 i nie pamiętałem czy tam są takie rysy ale pewnie były

Pierścienie i tak będą nowe tylko kwestia czy nominalne czy "plusowe"
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#29  Postprzez SpiderS » 18 gru 2011, o 01:03

kurcze ja miałem rozebrane niedawno m2025 i miałem takich rys na tłoku, mam jeszcze dół z b25IX bez michy i czapki i zobacze jak tam tłoki wyglądają
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#30  Postprzez Pietrek » 18 gru 2011, o 01:12

mariusz_ek napisał(a):druga sprawa: napisałem, że nie chodzi o korbę tylko o sworzeń. Dokładnie chodzi o luz sworznia w tłoku. To, że korba ma luz boczny to wiem. Nie wiedziałem jakie zdjęcie dać, a na filmie nie widać za bardzo, bo jest to minimalne. Ale jest.

zawsze jest lekki luz.

Ps. przy którym szlifie trzeba dać nad wymiarowy tłok ?
Pietrek
Moderator

Silnik: m20b25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części