[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Remont M20B25 - kilka pyta?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez drzazgi » 18 gru 2011, o 10:30

Nie ma sensu bawić się w nad wymiarowe tłoki lepiej jak już wstawić nowe szklanki wyjdzie taniej : )
drzazgi

Post numer:#32  Postprzez Leon » 18 gru 2011, o 10:58

Gładzie cylindrów już się miejscami świecą świecą i widać trochę śladów przytarcia.
Najważniejsza sprawa to zrobić pomiary średnicy wewnętrznej cylindrów i sprawdzić luz na zamkach pierścieni.
Jeśli pomiary będą w normie to zleciłbym tylko honowanie cylindrów + ewentualnie nowe nominalne pierścienie.
Szlif czy wstawianie nowych tulei i potem dobieranie pierścieni często nie kończy się zbyt dobrze.....niestety mało jest fachowców, którzy zrobią to profesjonalnie.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#33  Postprzez drzazgi » 18 gru 2011, o 11:20

Leon można często zrobić szklanki na wymiar nominalny i oryginalne pierścienie. A jeśli nie to w Poznaniu mamy takich artystów z tego co kojarzę :D Ale jak są wątpliwości to nie zostaje nic innego jak mówi Leon pomiary średnicy tulei cylindrowych.
drzazgi

Post numer:#34  Postprzez mariusz_ek » 18 gru 2011, o 12:42

Po honowaniu dajemy stare pierścienie czy nowe nominalne? Gdzieś kiedyś słyszałem, że dając nowe nominały będzie trochę gorzej silnik chodził niż na starych dotartych.
Oleju w sumie mało szło (~2litry od wymiany do wymiany) no i przy puszczeniu z większych obrotów puszczał delikatnego dymka. Sporo pewnie szło przez uszczelniacze.
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#35  Postprzez Leon » 18 gru 2011, o 13:28

Jeśli luz na zamkach jest prawidłowy i wizualnie nie ma do nich zastrzeżeń to ja bym zostawił stare pierścionki.
Pierścienie olejowe trzeba dobrze oczyścić z nagaru - np. wymoczyć w nafcie.
Leon
Profesor

Post numer:#36  Postprzez BMWe30-Stefan » 18 gru 2011, o 13:45

z logicznego punktu widzenia honując gładź tulei cylindrowej zwiększasz jej średnice montując stare wytarte pierścienie luz na zamkach będzie większy niż powinien być
więc co się nasuwa na myśl kupno nowych pierścienie duży koszt to nie jest a silnik będzie brzytwa

a apropo demontażu starych pierścieni one są tak wygrzane przez te kilometry które ma najechane ten silnik że demontaż ich w całości graniczy z cudem jednakże jest to osiągalne
jak robiłem remont w Tds-ie brata to podczas demontażu pierścienie żaden nie przeżył były tak kruche
BMWe30-Stefan

Post numer:#37  Postprzez Leon » 18 gru 2011, o 13:51

Honowanie to obróbka wykańczająca a nie szlif/zbieranie materiału - utrata materiału jest znikoma.
Pewnie, jak nie liczymy kasy, to zakładamy nowe nominalne, pierścienie, które na nowo ułożą się do gładzi cylindrów.
Ja mam złe doświadczenie ze szlifem cylindrów i doborem nowych tłoków i pierścieni, więc jeśli nie ma konieczności przeprowadzania takich operacji, to wolałbym zostawić stare graty, skoro silnik nie spalał dużo oleju i nie kopcił.
Ale jak kto woli i ile ma kasy....
Ostatnio edytowano 18 gru 2011, o 15:08 przez Leon, łącznie edytowano 1 raz
Leon
Profesor

Post numer:#38  Postprzez kredensiarz » 18 gru 2011, o 14:25

Jeśli mogę odgrzać kwestię

muranos napisał(a):podyskutuj z fotami wałów powyżej

Macie 100% racji, ja miałem 50%. Mam nowy silnik, więc miałem gładkie panewki w pokrywach. Teraz mam rowkowe i jak widać w niczym to nie szkodzi, choć z drugiej strony nie pomaga. Po prostu olej płynie obydwiema drogami.

mariusz_ek napisał(a):W każdym z garnków jest wyczuwalny delikatny "ząbek". Ząbek to za mocno powiedziane; jest to ledwo wyczuwalne palcem! Ale jest! Pytanie czy kwalifikuje się to do honowania? Wyczuwalne jest to tylko w dole; góra jest idealna. Pójdę do specjalisty to na sto procent powie, że tak. Aby tylko kasę zarobić

Jak robisz to auto dla siebie, nawet nie próbuj go składać bez pomiarów. Nie mów że myślisz o remoncie, strzel bajeczkę że masz dwa bloki i chcesz wiedzieć który lepszy. Porządna szlifiernia pomierzy ci za darmo. Jak podadzą wytarcie na 0,05, jeszcze kilka razy objedziesz na nim glob. Ale przy 0,07 już nie warto - pamiętaj że im silnik bardziej zużyty, tym jego degradacja postęouje prędzej.

Czy malutki luz na sworzniu tłoka (taki jak zaznaczyłem na zdjęciu) ma prawo bytu? Zaznaczam, że nie chodzi o luz na korbowodzie tylko w tłoku. Sworznie siedzą dość ciasno i mają tylko dosłownie ćwierćmilimetrowy luz boczny.
Szukam powodu charakterystycznego stukania przy około 4tysiącach

Nie pamiętam jak ma być w m20. W niektórych silnikach sworznie mają mieć luz, w innych są wciskane. Dziwne by było, gdyby wprasowany sworzeń dostał luzu, więc pewnie w m20 on ma być.

Pietrek napisał(a):przy którym szlifie trzeba dać nad wymiarowy tłok ?

Masz chociaż blade pojęcie o silnikach? PRZY KAŻDYM! Tłok i cylinder są dopasowe w setnych milimetra. Jak masz wytarte cylindry, remont polega na rozwierceniu ich i wstawieniu nadwymiarowych tłoków dopasowanych do nowej średnicy. Rozwiercenie cylindrów kosztuje grosze, nowe tłoki to zupełnie inny wydatek.
Ostatnio edytowano 18 gru 2011, o 14:27 przez kredensiarz, łącznie edytowano 1 raz
kredensiarz
Student

Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#39  Postprzez Grzesiek2290 » 18 gru 2011, o 14:26

Honowanie + nowe pierścienie lepsze to niż pchanie kasy w silnik i składanie tego na gratach które mają pewnie z +400'000km (skoro już są ślady przytarć)

Sprawdź też czy tłoki nie są przytarte bo na tłok bez owalizacji nie pomoże nawet blok w najlepszy stanie i najlepiej spasowane pierścienie

ps.można tez pokusić się o rozwiercenie bloku B20 na ri84 i wtedy mamy nówkę pod nominalne tłoki z B25. I analogicznie B30 na fi92 dla B34
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B2X

Post numer:#40  Postprzez Stammek » 18 gru 2011, o 16:52

Ja to widze tak:

opcja 1. Pomiar,Honowanie + nowe pierscienie ... jak pomiar wyjdzie zly i bedą obawy ze nowe pierscinie tez nie dadza rady to:
opcja2. Wstawić nowe tuleje cylindrow + nowe nominalne pierscienie

Wiadomo ze wstawienie nowych tulei to sa jakies koszty( za wstawienie nowych tulei do m52 placilem 1000zl, do m20 bedzie pewnie troche taniej)
ale na pewno to wyjdzie taniej i pewniej niz szlif+nadwymiarowe tloki i pierscienie.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#41  Postprzez muranos » 18 gru 2011, o 21:26

najgorsze jest jajo na cylindrze.
wg serwisówki norma jest do 0,03 mm.
w pomiarach najgorzej wypadają cylindry 6 i 5 , bo najbardziej przegrzane.
zapodawanie nowych pierścieni do jajowatych cylindrów to loteria.
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#42  Postprzez Pablos » 6 sty 2012, o 14:13

Witam.
Aktualnie rowniez remontuje M20B25 (silnik jest z 87r.) ktore bede wrzucal do swojej E30 i jedna rzecz mnie troche dziwi.
Powiedzcie, czemu jedna panewka glowna jest inna od reszty??
Konkretnie to szesc panewek glownych jast takich jak panewka A zaznaczona na zdjeciu, natomiast jedna jest taka jak panewka B i jest ona na szustej stopce.
Czy wszystkie M20 tak maja i ewentualnie czemu tak jest?? Zawsze sadzilem ze wszystkie panewki sa takie same a tu niespodzianka.

Obrazek
Pablos
Uczeń

Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#43  Postprzez buhaaq » 6 sty 2012, o 15:17

Zgadza się jedna panewka jest inna. "Trzyma wał" w przesuwie wzdłużnym.
Kupie listwę drzwi, ramke shadow prawe, listwę progową lewa kierowcy(ta przy fotelu na duże spinki).

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Instalacja LPG: TAK

Post numer:#44  Postprzez Stammek » 6 sty 2012, o 16:14

buhaaq napisał(a):Zgadza się jedna panewka jest inna. "Trzyma wał" w przesuwie wzdłużnym.

dokladnie,ona odpowiada za to zeby wał podczas pracy nie ruszał sie przod-tył.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#45  Postprzez Pablos » 6 sty 2012, o 21:40

Wiec oto wtym chodzi. Dobrze wiedziec. Dzieki za odpowiedz :cool2: