Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
marekdor napisał(a):Swoją drogą zapytam, przy mojej konfiguracji silnika jakie mam przełożenie mostu ?
Poprzedni właściciel, który jak mówił siedzi w marce BMW ponad 10 lat, mówił o sławetnym silniku 1.8is dohc, że poza tym, że jest oczywiście mocniejszy, ma także mniejsze spalanie niż silniki ohc 1.6/1.8. Czy to prawda ?marekdor napisał(a):W sumie licząc procentowo względem benzyny chyba faktycznie należy się pogodzić z takim wynikiem... Mam jeszcze 2 pytania. Jak jest w tych układach wtryskowo/zapłonowych w tym modelu silnika dobierany KWZ. Czy sterownik współpracuje z czujnikiem spalania stukowego i stara się na bieżąco dobrać optymalną korekcję kąta zapłonu czy nie? Jak wiadomo LPG ma trochę większą liczbę oktanową i na gaźnikowcach przyśpieszało się zapłon o pare stopni dla lepszej wydajności/spalania na gazie. Pytanie czy jest coś takiego w BMW, jak korektor oktanowy? Lub czy te całe 'czipy' (nie mam na myśli rezystorów :-)) które ludzie sprzedają na allegro, mają bardziej 'agresywne' mapy zapłonów co dla LPG mogłoby być trochę lepsze ?

marekdor napisał(a):Ostatnie pytaniePoprzedni właściciel, który jak mówił siedzi w marce BMW ponad 10 lat, mówił o sławetnym silniku 1.8is dohc, że poza tym, że jest oczywiście mocniejszy, ma także mniejsze spalanie niż silniki ohc 1.6/1.8. Czy to prawda ?
U mnie na sekwencji w trybie mieszanym palił 10-12 l gazu bez jakiegoś konkretnego oszczędzania 
myślę że będzie się to mogło przydać wielu innym gaziarzom 
to zwykły oszust 
marekdor napisał(a):Orientujesz się czy taki wariator dodaje statyczny kąt o tej samej wartości w całym zakresie pracy silnika czy zmienny zależnie od obrotów, wskazania przepływomierza, itp ? Bo jeżeli tak to zahacza już o urządzenia typu SMT

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości