[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

9l/100km LPG na trasie ?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#16  Postprzez pedzels » 11 sty 2012, o 14:38

Mi kiedys bocianem na dyferku 3,64 i trasie 520km bez postojów udało się spalic 8,2l gazu przy spokojnym stylu jazdy Instalacja IIgen
pedzels
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez marekdor » 11 sty 2012, o 15:50

Swoją drogą zapytam, przy mojej konfiguracji silnika jakie mam przełożenie mostu ? I jak wygląda kwestia w przypadku swapów, lub wymiany dyfrów na takie o innych przełożeniach, dopasowania prędkościomierza do impulsatorów od prędkości. Swoją drogą gdzie w bmw dokonywany jest pomiar prędkości?
marekdor

Post numer:#18  Postprzez MBK » 11 sty 2012, o 16:21

pomiar prędkości jest w dyferencjale właśnie, więc wymieniając dyfer nie trzeba się martwić przekłamaniami
szukam ciekawego cabrio dla siebie
MBK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez Devil474 » 11 sty 2012, o 23:23

marekdor napisał(a):Swoją drogą zapytam, przy mojej konfiguracji silnika jakie mam przełożenie mostu ?

Prawdopodobnie bedziesz miał 4.27
Według tabel wychodziły jeszcze 4.45 ale wydaje mi się ze rzadko.
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#20  Postprzez kamil7s » 12 sty 2012, o 00:43

Żebyś nie grzebał w regulacjach, miałem 1,6 raz pojechałem do wyrazowa wróciłem, jak policzyłem spalanie to wyszło mi jakieś 9l/100 benzyny z lekkim butem w mieście. Gazu musi spalić więcej i nie ma chu*a po prostu musi i u ciebie jest bardzo dobry wynik. Aha i musisz znaleźć złoty środek bo czasami jadąc 110 spalisz mniej niż jadąc 90.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez pawels5 » 12 sty 2012, o 03:19

Benzyny w trasie spaliłby ~7L, gazu pali jakieś 20-30% więcej, więc wychodzi prawidłowo. Nie wyciskaj jakichś oszczędności na gazie, bo zubożysz mieszankę i wypali zawory i gniazda. Dłużej pojeździ silnik na gazie.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#22  Postprzez marekdor » 12 sty 2012, o 11:18

W sumie licząc procentowo względem benzyny chyba faktycznie należy się pogodzić z takim wynikiem... Mam jeszcze 2 pytania. Jak jest w tych układach wtryskowo/zapłonowych w tym modelu silnika dobierany KWZ. Czy sterownik współpracuje z czujnikiem spalania stukowego i stara się na bieżąco dobrać optymalną korekcję kąta zapłonu czy nie? Jak wiadomo LPG ma trochę większą liczbę oktanową i na gaźnikowcach przyśpieszało się zapłon o pare stopni dla lepszej wydajności/spalania na gazie. Pytanie czy jest coś takiego w BMW, jak korektor oktanowy? Lub czy te całe 'czipy' (nie mam na myśli rezystorów :-)) które ludzie sprzedają na allegro, mają bardziej 'agresywne' mapy zapłonów co dla LPG mogłoby być trochę lepsze ?

Ostatnie pytanie :) Poprzedni właściciel, który jak mówił siedzi w marce BMW ponad 10 lat, mówił o sławetnym silniku 1.8is dohc, że poza tym, że jest oczywiście mocniejszy, ma także mniejsze spalanie niż silniki ohc 1.6/1.8. Czy to prawda ?
marekdor

Post numer:#23  Postprzez kavka » 12 sty 2012, o 13:33

marekdor napisał(a):W sumie licząc procentowo względem benzyny chyba faktycznie należy się pogodzić z takim wynikiem... Mam jeszcze 2 pytania. Jak jest w tych układach wtryskowo/zapłonowych w tym modelu silnika dobierany KWZ. Czy sterownik współpracuje z czujnikiem spalania stukowego i stara się na bieżąco dobrać optymalną korekcję kąta zapłonu czy nie? Jak wiadomo LPG ma trochę większą liczbę oktanową i na gaźnikowcach przyśpieszało się zapłon o pare stopni dla lepszej wydajności/spalania na gazie. Pytanie czy jest coś takiego w BMW, jak korektor oktanowy? Lub czy te całe 'czipy' (nie mam na myśli rezystorów :-)) które ludzie sprzedają na allegro, mają bardziej 'agresywne' mapy zapłonów co dla LPG mogłoby być trochę lepsze ?

Jest urządzenie od STAGA które przyspiesza zapłon, ale mało sie tego montuje.

EDIT: Dokładnie nazywa sie to wariator zapłonu :)

http://www.ac.com.pl/pl/produkt/318/tap-02

marekdor napisał(a):Ostatnie pytanie :) Poprzedni właściciel, który jak mówił siedzi w marce BMW ponad 10 lat, mówił o sławetnym silniku 1.8is dohc, że poza tym, że jest oczywiście mocniejszy, ma także mniejsze spalanie niż silniki ohc 1.6/1.8. Czy to prawda ?

M42B18 ,moim zdaniem jedzie dość rozsądnie i rozsądnie pali :) U mnie na sekwencji w trybie mieszanym palił 10-12 l gazu bez jakiegoś konkretnego oszczędzania :)
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B35

Post numer:#24  Postprzez marekdor » 12 sty 2012, o 16:00

Hmm.. czyli już ktoś wymyślił to co ja chciałem zbudować :)
Orientujesz się czy taki wariator dodaje statyczny kąt o tej samej wartości w całym zakresie pracy silnika czy zmienny zależnie od obrotów, wskazania przepływomierza, itp ? Bo jeżeli tak to zahacza już o urządzenia typu SMT :)
Orientujecie się jak w moim silniku rozwiązane jest sterowanie cewką ? Zakładam że końcówka mocy sterująca cewką zapłonową jest w obudowie sterownika. Wtedy najsensowniej byłoby wstawienie wariatora między wyjściem na cewkę a samą cewką... a że robiłem już cięższe rzeczy .... http://www.youtube.com/watch?v=OXfKeaDXhKw :) myślę że będzie się to mogło przydać wielu innym gaziarzom :D
marekdor

Post numer:#25  Postprzez czesci_e30 » 12 sty 2012, o 17:23

dzisiaj mialem okazje zbadac spalanie w swojej m40b18 na trasie bielsko biala - łódż - bielsko biala
wyszlo 11l / 100 przy sredniej jakies 110 w wiekszosci 130 km/h
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#26  Postprzez nata11119 » 12 sty 2012, o 17:48

moją e30 udało mi się zejść do 12l gazu w mieście
nata11119

Post numer:#27  Postprzez _wujek samo zło_ » 12 sty 2012, o 18:48

Silnik 1.8 M40
Instalacja: hmmm nawet nie druga generacja- najprostsza i najbardziej genialna instalacja jaką w życiu widziałem, elektronika w zasadzie to mogły by tam być dwa przekaźniki i jakiś ładny wł/wył

Trasa: 2x 501km
samochód przysiadł tyłem na zawiasie od ładunku
czas przejazdu 6-8godzin z przerwami na tankowanie kawę wymianę połamanych wycieraczek
spalanie w trasie 9l/100 LPG
Miasto do 10l

Jakiś czas temu solo do Wrocka i z powrotem do Opola po Autostradzie 8-9l/100LPG i wcale nie 90-110 bo i więcej było.
A teraz najlepsze- mieszanka nadal jest w plusie czyli bogato, czyli da się jeszcze niżej zejść ze spalaniem. Jak się zrobi ciepło to sobie pokombinuje jeszcze ze spalaniem

Także bez tekstów że nie da się zejść poniżej 10l LPG szczególnie w m40 (nie wiem jak w innych ale w m40 się da) bez uszczerbku na zdrowiu pieca- bo się daje bez większych problemów.

Co innego, że trzeba się nauczyć operować gazem- przynajmniej w m40
_wujek samo zło_

Post numer:#28  Postprzez pawels5 » 12 sty 2012, o 21:53

Ostatnio w trasie (400km) 9,5L- raczej wolno, bo ślisko było. Jak poszukasz to jest ktoś co przerabia kompa pod gaz. Nie drogo brał i ludzie byli nawet zadowoleni. sam myślałem żeby zrobić, bo mam 2 kompy luzem.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#29  Postprzez _wujek samo zło_ » 12 sty 2012, o 23:26

Tylko po co modzić kompa?
Dla zmniejszenia spalania czy poprawy osiągów? Jeśli pierwsze albo drugie to mody kompa są niezbyt dobra drogą.

Jeśli chodzi o samospełnienie/eksperyment albo radochę to OK.
_wujek samo zło_

Post numer:#30  Postprzez kavka » 12 sty 2012, o 23:37

marekdor napisał(a):Orientujesz się czy taki wariator dodaje statyczny kąt o tej samej wartości w całym zakresie pracy silnika czy zmienny zależnie od obrotów, wskazania przepływomierza, itp ? Bo jeżeli tak to zahacza już o urządzenia typu SMT :)

http://www.ac.com.pl/public/pubonline/c ... 281%29.pdf

Tu masz instrukcje do tego wariatora i z niej wynika, że wpina się go w czujnik położenia wału i TPSa :)
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B35

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LPG