[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaka sekwencja do m42 w e36

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Jaka sekwencja do m42 w e36

Post numer:#1  Postprzez nowak » 12 lut 2012, o 23:55

Potrzebuję porady w zakresie: jakie wtryski plus jaki reduktor do m42 w E36 pod centralkę STAG 200.

Mile widziane screeny map :)
nowak
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez KamilE30Jabol » 13 lut 2012, o 00:33

Proponuje parownik kme silver lub ,Tomaseto Model AT-09 Artic. a listwa to: stary i tani valtek (jakość dobra do ceny) chyba ze posiadasz wiecej funduszy to listwe magic, bo listwa hana to juz wydatek spory....
ale ja montuje valteki i chodzą bez problemu a dla m42 nic wiecej nie potrzeba:) jak m52 2.8 chodzi bez problemu to tez bedzie chodzić:) a
KamilE30Jabol

Post numer:#3  Postprzez wojtaq » 13 lut 2012, o 01:17

KamilE30Jabol napisał(a):Proponuje parownik kme silver lub ,Tomaseto Model AT-09 Artic. a listwa to: stary i tani valtek (jakość dobra do ceny) chyba ze posiadasz wiecej funduszy to listwe magic, bo listwa hana to juz wydatek spory....
ale ja montuje valteki i chodzą bez problemu a dla m42 nic wiecej nie potrzeba:) jak m52 2.8 chodzi bez problemu to tez bedzie chodzić:) a

dla zwykłego zjadacza chleba valtek ok ale tam musi być matrix !!
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez E30 ROST » 13 lut 2012, o 11:31

czy stag 200! osluguje matrixa ? ja jestem za valtekiem starym i podciwym . reduktor tomasetto jak napisal kolega wyzej
czesci e30 !! fanatyk upalacz
Obrazek
E30 ROST
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez potejtos » 13 lut 2012, o 12:11

Podobno z Valtek'iem ostatnio bywaja problemy, i nie sa one juz tak godne polecenia jak byly jakis czas temu. Podobno potrafia pasc po 20-30kkm, a Valteki, ktore mam u siebie, ze starszej serii, potrafia przejechac nawet 10x tyle.

Obecnie z tego co slyszalem od ogarnietego gaziarza, najlepiej wziac Hane.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez KamilE30Jabol » 13 lut 2012, o 13:37

Fakt trafiaja sie wadliwe ale sa tanie i można je tanie regenerować. A matrix jest drogi i za delikatny dla polskiego gazu, za dużo syfu jest w polskim gazie i dla mnie kupno matrixa jest złym pomysłem... juz nie jednego wyrzuciłem do smietnika po 40tys. km.....
KamilE30Jabol

Post numer:#7  Postprzez potejtos » 13 lut 2012, o 13:50

Podobno w temacie Valteka ostatnio wyjatkiem jest to, ze dzialaja ok. A nie tak jak bylo wczesniej, ze dzialac przestaly :)

Fakt. Zestaw do regeneracji kosztuje 10 PLN/1cylinder :)
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez KamilE30Jabol » 13 lut 2012, o 14:20

potejtos napisał(a):Obecnie z tego co slyszalem od ogarnietego gaziarza, najlepiej wziac Hane.

Tylko Hana kosztuje ok 100zł jeden wtryskiwacz.... a listwa Valtek 130zł cała...

[ Dodano: 13-02-2012, 13:21 ]
E30 ROST napisał(a):czy stag 200! osluguje matrixa ? ja jestem za valtekiem starym i podciwym . reduktor tomasetto jak napisal kolega wyzej

Stag 200 obsługuje matrixa....
KamilE30Jabol

Post numer:#9  Postprzez potejtos » 13 lut 2012, o 14:23

W sumie. Za jedna Hane, mozna 3 razy zmienic Valteka na nowego :)

Chyba bardziej sie oplaca jednak taki dil.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez wojtaq » 13 lut 2012, o 16:28

co mi z 3 valteków jak i tak nie wysterujesz tego tak jak na matrixie
KamilE30Jabol, żeby nie było syfu trzeba dać DOBRY filtr i wtedy jest inna bajka
podsumuję : na byle gównie i tak będzie się przemieszczać , jak wyłożysz worek pieniędzy będzie zrobione tak jak ma być zrobione
to jaka instalka jest uzależnione tylko od funduszu więc jeśli masz mały fundusz to pakuj najtańsze i tyle
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#11  Postprzez KamilE30Jabol » 13 lut 2012, o 16:49

wojtaq napisał(a):co mi z 3 valteków jak i tak nie wysterujesz tego tak jak na matrixie
KamilE30Jabol, żeby nie było syfu trzeba dać DOBRY filtr i wtedy jest inna bajka
podsumuję : na byle gównie i tak będzie się przemieszczać , jak wyłożysz worek pieniędzy będzie zrobione tak jak ma być zrobione
to jaka instalka jest uzależnione tylko od funduszu więc jeśli masz mały fundusz to pakuj najtańsze i tyle

Każdy ma inne zdanie.... Jestem gazownikiem od 4 lat i mechanikiem od 6 ja nie polecam listwy matrix. Jeśli juz to hana która jest teraz jedna z najlepszych jak nie najlepsza listwa na rynku, lub listwe magic
(podobno trafia sie wadliwa ale od dwóch lat montowania miłem 2 wtryskiwacze uszkodzone tylko.....)

hana cena 400zł
magic cena 220zł
valtec cena 130zł
ja mam u siebie listwe: OMVL Dream XXI i jestem też zadowolony, jest szybsza od valteca ale głośna...
Filtr oczywiście lepszy można założyć ale jak przy tankowaniu zatankuje sie resztki gazu i na stacji bedą mieli słabe filtry to nic nie da ten filt, przerabiałem juz to nie jeden raz. Matrix czesto wtedy jest do wymiany bo nie da sie go dokładnie wyczyścić a głupi valtec ma możliwość czyszczenia...
KamilE30Jabol

Post numer:#12  Postprzez nowak » 13 lut 2012, o 18:38

Czyli wszyscy polecają reduktor Tomaseto - ale jaki model, bo KamilE30Jabol AT-09 jest do 120 KM wg specyfikacji.

Kwestia wtrysków - są valteki w różnych kolorach (o różnej rezystancji) - które do M42?

Posiadacie jakieś swoje mapy benzyna/gaz ?

Zależy mi na złożeniu zestawu, który będzie się dobrze zgrywał z tym silnikiem, wolę dołożyć jednorazowo parę złotych więcej i mieć poprawnie dostrojoną instalację.
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez KamilE30Jabol » 13 lut 2012, o 22:31

nowak napisał(a):Czyli wszyscy polecają reduktor Tomaseto - ale jaki model, bo KamilE30Jabol AT-09 jest do 120 KM wg specyfikacji.

Kwestia wtrysków - są valteki w różnych kolorach (o różnej rezystancji) - które do M42?

Posiadacie jakieś swoje mapy benzyna/gaz ?

Zależy mi na złożeniu zestawu, który będzie się dobrze zgrywał z tym silnikiem, wolę dołożyć jednorazowo parę złotych więcej i mieć poprawnie dostrojoną instalację.

Ten parownik wystarczy napewno, jeżeli chcesz to mozesz założyć AT 90 ARTIC do 220km
A co do listwy to valtek 3omowy czyli czerwony wystarczy, szare sa 2omowe szybsze troche bo 1omowe żółte pala sie czesto....
KamilE30Jabol

Post numer:#14  Postprzez tomek_ff » 14 lut 2012, o 11:15

W M40 zakładałem instalacje niedawno i wtryski mam Fast reg takie niebieskie.
Jak narazie chodzi idealnie wogóle nie czuć różnicy gaz - benzyna.

W M42 miałem czerwone Valteki , ale miały już z 80 tysi najechane i przy przełączaniu gasł, no i na wyzszych obrotach było czuć strate mocy, nie była to pewnie wina wtrysków.
tomek_ff

Post numer:#15  Postprzez kavka » 14 lut 2012, o 11:50

KamilE30Jabol napisał(a):Ten parownik wystarczy napewno

Jeśli uważasz, że Alaska wystarczy przy ISie to nie chciałbym być klientem Twojego zakładu... Zavoli Zeta N to minimum do tego motoru, Arctic też powinien być całkiem rozsądny,eventualnie KME Silver, dość fajny reduktorek i bezawaryjny, bo Zavoli lubi się brudzić.

Jak możesz dołożyć do instalki to ja bym brał Hany tym bardziej że to 4 cyl. więc różnica cenowa mniejsza niż w przypadku 6 cyl ,a o instalacji zapomnisz na długi czas.
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B35
Instalacja LPG: TAK

Następna strona

Powrót do LPG