[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

9l/100km LPG na trasie ?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Post numer:#46  Postprzez mamut103 » 15 lut 2012, o 22:29

Wyczyść parownik/zregeneruj, wymień filtr, jedź do porządnego gazownika na ustawienie i będzie okej. Mnie moje M40B18 przy ciężkiej nodze i zabawach na śniegu nie spaliło więcej niż 19 LPG. Na trasie najmniej udało mi się zejść do 9 LPG, w mieście pali średnio 13 LPG. Tankuj tez na porządnych stacjach (odradzam BP)- najlepiej Shell, Orlen, może być Statoil. Moja z Shella gazu pali najmniej i najładniej jeździ.
mamut103

Post numer:#47  Postprzez _wujek samo zło_ » 16 lut 2012, o 00:51

Marekdor
Masz albo wpuszczoną w korpus śrubę (ampul) albo wystającą z łbem radełkowanym. Brc to niezbyt szczęśliwa firma do gazu a szczególnie właśnie parowniki
_wujek samo zło_

Post numer:#48  Postprzez marekdor » 16 lut 2012, o 11:50

Tak wygląda mój parownik. czym powinienem kręcić ?

Obrazek
marekdor

Post numer:#49  Postprzez _wujek samo zło_ » 23 lut 2012, o 18:14

gdzieś mi temat umknął

Ta wystająca śruba jest od biegu jałowego i tą można próbować kręcić.
Ta w korpusie jest prawdopodobnie od napięcia membrany i raczej jej nie należy ruszać (najlepiej wiedzieć ile się ją obróciło jeśli się nią zabawy zaczyna)
_wujek samo zło_

Post numer:#50  Postprzez Dziku-ehh » 23 lut 2012, o 23:45

marekdor mam taką sama chyba instalacje, tą śrubą na imbus nie kręć bo bez kompa potem nie ustawisz normalnych obrotów. Ja na wężu który wchodzi do przepływki mam zaworek precyzyjny i nim ustawiam obroty jałowego. Spalanie nawet 8-9l na trasie przy jeździe raczej normalnej
Dziku-ehh

Post numer:#51  Postprzez marekdor » 1 mar 2012, o 10:04

Witam. Niestety spalanie wciąż astronomiczne. Wstawiłem śrube zamiast krokowca, wyregulowałem aby było w całym zakresie obrotów na granicy przejscia sondy. Odpycha sie dobrze, nie driftowalem, jezdzilem naprawde spokojnei, i wyszlo 18L/100 km :((

Nasuwa mi sie pytanie. Jako że niewiadomą wciąż jest stan membran w parowniku, czy możliwe jest że mimo w miarę sensownych odczytów z sondy lambda spalanie jest tak ciulowe ponieważ parownik jest w zdezelowanym stanie ?
marekdor

Poprzednia strona

Powrót do LPG