Witam
Jestem nowym użytkownikien forum i równie nowym i świeżym posiadaczem E30. Autko już co prawda mniej świeże, tym bardziej, że ostatnie pół roku spędziło stojąc pod drzewem i chowając się pod stertą liści.
W każdym razie po tej półrocznej przerwie, wsiadłem, cyk - pali, jeździ... Jest tylko kilka drobiazgów do zrobienia. Szukałem na forum i wiem (chyba) jakie mogą być przyczyny niesprawności, ale na wszelki wypadek proszę o konsultację i potwierdzenie. Z góry przepraszam, jeśli dubluję posty.
PROBLEM 1:
NIE DZIAŁAJĄCE ZEGARY
Prędkościomierz - działa, zegarek - działa, wskaźnik poziomu paliwa i temperatura - nie działają, nie działają także niektóre kontrolki (h. ręcznego, oleju) ale to pewnie żarówki. Chodzi mi przede wszystkim o zegary. Wyczytałem, że to najprawdopodobniej jakieś akumulatorki (baterie). Od tego zacząć? Przewody pod kolumną kierownicy (sugerował to poprzedni właściciel) sprawdziłem, wyglądają na dobrze połączone. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł - czekam na pomoc.
PROBLEM 2:
NIE DZIAŁAJĄCA DMUCHAWA
Nie dmucha powietrzem na żadnym biegu i tu już mam większy problem. Nie bardzo wiem gdzie wsadzić ręce, pomimo lektury postów na ten temat na forum.
Mam nadzieję, że mogę liczyć na wyrozumiałość i pomoc doświadczonych użytkowników.
Pozdrawiam
Marek