[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Remont M20B25 - kilka pyta?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#46  Postprzez SpiderS » 6 sty 2012, o 22:27

Stammek napisał(a):
buhaaq napisał(a):Zgadza się jedna panewka jest inna. "Trzyma wał" w przesuwie wzdłużnym.

dokladnie,ona odpowiada za to zeby wał podczas pracy nie ruszał sie przod-tył.

zwłaszcza przy wciskaniu sprzęgła !!

miałem taki przypadek że ta warga była gruba na 1mm a więc bezwzględna wymiana kompletu panewek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#47  Postprzez Grzesiek2290 » 7 sty 2012, o 13:44

SpiderS napisał(a):zwłaszcza przy wciskaniu sprzęgła !!

Zgodzę się ale największe zniszczenie robi odpalanie auta na wciśniętym sprzęgle gdy nie ma jeszcze ciśnienia na panewkach.
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#48  Postprzez Pietrek » 7 sty 2012, o 16:01

Grzesiek2290 napisał(a):Zgodzę się ale największe zniszczenie robi odpalanie auta na wciśniętym sprzęgle gdy nie ma jeszcze ciśnienia na panewkach.

Możesz rozwinąć ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#49  Postprzez Grzesiek2290 » 7 sty 2012, o 16:52

Spróbuj wcisnąć docisk ręką...nie ma szans tam naprawdę potrzeby jest duży nacisk ,a zanim odpalisz silnik to całą ta siła napiera na niesmarowaną panewkę. Dopiero jak masz pełne ciśnienie oleju to panewka ma swoje właściwości łożyskujące.

btw.w niektorych nowych francuzach nie odpalisz auta jak nie naciśniesz sprzęgła :D Ale wiadomo to Franzuc czyli brodzik inżynierski i motoryzacyjny :D
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Silnik: M20B2X

Post numer:#50  Postprzez Skajpa » 7 sty 2012, o 18:26

Spróbuj wcisnąć docisk ręką...nie ma szans tam naprawdę potrzeby jest duży nacisk ,a zanim odpalisz silnik to całą ta siła napiera na niesmarowaną panewkę. Dopiero jak masz pełne ciśnienie oleju to panewka ma swoje właściwości łożyskujące.

Czyli najnormalniej w świecie zawsze lepiej odpalać bez wciskania sprzęgła? Czy tyczy się to tylko określonych przypadków?
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#51  Postprzez kamil.k » 7 sty 2012, o 18:46

Grzesiek2290 napisał(a):Spróbuj wcisnąć docisk ręką...nie ma szans tam naprawdę potrzeby jest duży nacisk ,a zanim odpalisz silnik to całą ta siła napiera na niesmarowaną panewkę. Dopiero jak masz pełne ciśnienie oleju to panewka ma swoje właściwości łożyskujące.

btw.w niektorych nowych francuzach nie odpalisz auta jak nie naciśniesz sprzęgła :D Ale wiadomo to Franzuc czyli brodzik inżynierski i motoryzacyjny :D

jest w tym troche niż wiecej prawdy ale samo wciskanie przy odpalaniu to jeszcze nic.sporo osób potrafi stać po kilka minut na światłach i trzymać nogę na sprzęgle i założe się że bardziej panewka zużyje się od czegoś takiego niż od odpalania na sprzęgle bo to tylko 1-2 sekundy.co do smarowania to panewka tą powierzchnie boczną ma smarowana chyba tylko rozbryzgowo a nie pod ciśnieniem więc na odpalonym też szału tam nie ma jeśli chodzi o smarowanie
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#52  Postprzez SpiderS » 7 sty 2012, o 19:12

Grzesiek2290 napisał(a):w niektorych nowych francuzach nie odpalisz auta jak nie naciśniesz sprzęgła

nie tylko u Francuzów, VW też miewa taki patent
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#53  Postprzez mariusz_ek » 29 lut 2012, o 00:13

Podpowie ktoś jak to zjeść?
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... pistons-2/
pierścienie w nominałach są w dwóch wymiarach. Różnica między nimi jest 0.06mm. Które wybrać? Byłem dziś na pomiarach bloku i mieszczę się w normie więc nie będzie szlifu ani honowania.
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#54  Postprzez Dantte26 » 29 lut 2012, o 01:08

z racji tego iż blok będzie używany bez honowania, biorąc pod uwagę dotarcie pierścieni wziąłbym ten większy komplet (bodajże 00) jeśli będą ciaśniej zawsze podpiłujesz na zamku...nie będzie ryzyka zbyt dużych szczelin...takie moje zdanie...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Silnik: M20B25

Post numer:#55  Postprzez Pietrek » 29 lut 2012, o 03:11

Mariusz, ja jednak wolałbym honować tuleje tak żeby pierscienie się lepiej dotarły do tulei cylindra ... Ale to tylko moje zdanie ;)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#56  Postprzez Leon » 29 lut 2012, o 09:36

Masz bebechy na wieszchu to dlaczego nie chcesz przehonować cylindrów? - jak dla mnie podejście conajmniej dziwne.
Potem będziesz płakał jak zobaczysz po odpaleniu niebieskie obłoki :mrgreen:
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#57  Postprzez mariusz_ek » 29 lut 2012, o 10:35

Leon napisał(a):Masz bebechy na wieszchu to dlaczego nie chcesz przehonować cylindrów? - jak dla mnie podejście conajmniej dziwne.

odradzili mi honowanie tam gdzie pomiar robiłem. Chciałem to zrobić ale powiedzieli, że to jest zbędne zdarcie materiału. Wiem, że to jest tylko tak jakby polerka i materiału się prawie nie zdziera ale co się będę mądrzył przy tęgich głowach z centrum obróbki silników.

teraz to już mi namieszaliście :P jadę dziś do krasnobrocka-racing.com. Zobaczymy co oni powiedzą :twisted:

no ale wracając do pytania; po honowaniu to już na pewno ten większy wymiar pierścieni zakładać?
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#58  Postprzez wojtaq » 29 lut 2012, o 10:36

Leon napisał(a):Masz bebechy na wieszchu to dlaczego nie chcesz przehonować cylindrów? - jak dla mnie podejście conajmniej dziwne.

zgadzam sie z wszytkim prócz wieszchiem :P
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#59  Postprzez Dantte26 » 29 lut 2012, o 12:39

mariusz_ek napisał(a):po honowaniu to już na pewno ten większy wymiar pierścieni zakładać

jeśli zdecydujesz się na honowanie to jak najbardziej ten większy wymiar...zazwyczaj z nominału 0 robi się honowanie pod wymiar 00...no chyba że nie pozwala na to blok (jest bardziej zużyty czy rozkalibrowany z jednej strony) to robią pod wymiar 1 (+0,25) i kolejno 2 (+0,50)...skoro honowanie miałeś zabudżetowane w planach to bym to zrobił mając wszystko na wierzchu, choć z drugiej strony to kolesie z warsztatu pewnie wiedzą co mówią...przecież to są ich pieniądze...nie odmawialiby sobie zarobku od tak sobie...wychodzi na to że blok masz naprawdę w dobrym stanie...tak na marginesie...jaki wyszedł pomiar cylindrów?? każdego po kolei...niech ci zrobią pomiar każdego garka na płaszczyźnie pracy pierścieni...uwzględnisz największą i najmniejszą średnicę i wywnioskujesz jaki rozmiar pierścieni zakupić...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Silnik: M20B25

Post numer:#60  Postprzez Leon » 29 lut 2012, o 15:22

wojtaq, Czep się tramwaja / tramwaju, jak wolisz ;)

A co do zakładania nowych pierścieni na stare gładzie cylindrów....
Znajomy regenerował po kosztach silnik w Swifcie i właśnie założył nowe pierścienie bez przygotowania cylindrów.
Zaraz po odpaleniu pojawił się niebieski dymek, który nie zniknął do dnia dzisiejszego, pomimo kilku, jak nie już kilkunastu tysięcy przejechanych kilometrów.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części