[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Olej do skrzyni Wątek rozwiązany

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Olej do skrzyni

Post numer:#1  Postprzez Strzelba » 17 gru 2006, o 19:51

Witam

tak sie zastanawialem i jakos nie moge sie do tego zabrac aby sprawdzic jaki olej do sprzyni w is'sie sie leje moze ktos podzeli sie taka wiedza na ten temat
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#2  Postprzez maciej_e30 » 19 gru 2006, o 23:59

Witam.
Niedawno wymieniałem olej w skrzyni przy M10, olej dobrałem według katalogu castrola, jest on dostępny na stronie chyba castrol.pl , ceny też już zbytnio nie pamiętam :mrgreen: .

Swoją drogą fajny pomysł z tym forum tylko dla e30, choć ostatnio mam mało czasu to postaram się tu czasem zajrzeć.
Pozdrawiam.
maciej_e30

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 20 gru 2006, o 00:25

hm a myslalem ze obejdzie sie bez wchodzenia pod autko

na stronie castrola to jest tak napisane ze jesli jest zolta blaszka to taki olej jak czerwona to inny a jak jeszcze jakies nr skrzyni to jeszcze inne oleje
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Wątek rozwiązany

Post numer:#4  Postprzez maciej_e30 » 20 gru 2006, o 20:02

Jest tak jak piszesz, na skrzyni powinna być przy korku wywieszka, nie pamiętam tych kolorów, są one w każdym katalogu. (U mnie wywieszki nie było :lol: więc wlałem taki jaki wychodził według numeru kasty)

Skrzynia przy ISie śmiga pewnie na syntetyku :mrgreen:
maciej_e30

Post numer:#5  Postprzez evil » 5 sty 2007, o 14:58

można sprawdzić w serwisie, po VIN'ie pojazdu. w online ETK wyskakuje jaki olej, ile należy nalać etc.
evil

Post numer:#6  Postprzez Tommec » 13 sty 2007, o 21:31

U mnie w M20 był Texamatic 7045E Dextron III (olej TEXACO do automatów - polecany przez serwis w Warszawie). Kumpel w IS-ie ma taki sam i skrzyneczka działa bez zarzutu.
Tommec

Post numer:#7  Postprzez maaaad » 21 sty 2007, o 15:20

Tommec napisał(a):U mnie w M20 był Texamatic 7045E Dextron III (olej TEXACO do automatów - polecany przez serwis w Warszawie). Kumpel w IS-ie ma taki sam i skrzyneczka działa bez zarzutu.

Też czytałem gdzieś, że oleje do automatów nawet nieźle się w manualach BMW sprawdzają. Nie wiem, czy mam w to wierzyć, ale opisywali ludzie przypadki, gdy po nalaniu oleju do automatu biegi wchodziły o wiele lżej :mrgreen: .
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan

Post numer:#8  Postprzez Globi » 22 sty 2007, o 01:21

ja tez ostatnio wymieniałem olej w skrzyni i w moscie nie mam szpery wiec wlałem oczywiscie Castrol SAF-XO nie pomylic z SAF-XJ bo ten olej jest do szpery (dyferencjał o ograniczonym poslizgu) jak by ktos nie wiedział wydałem sie troche na ten olej ale myśłe ze warto wkoncu leje go do BMW a nie do fiata :) Pozdrawiam
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez chilid » 19 kwi 2007, o 09:20

Witam a ile i jaki olej do skrzyni w 318i M 40 ??
chilid

Post numer:#10  Postprzez robman » 19 kwi 2007, o 10:09

child tak jak już chłopaki pisali najpierw czeka Cię zanurzenie się pod autko i sprawdzenie koloru wywieszki przy korku wlewu do skrzyni(lub ewentualnego numeru kasty). Tak to Ci nikt nie powie jaki masz wlać dopóki tego nie sprawdzisz. A jak już sprawdzisz to sam będziesz mógł dobrać sobie olej np. z tej stronki www.castrol.pl
robman

Post numer:#11  Postprzez chilid » 19 kwi 2007, o 16:05

Ok dzięki za radę
chilid

Post numer:#12  Postprzez Makaveli » 19 kwi 2007, o 17:26

Podlaczajac sie do tematu to podobno BMW dawalo dozywotnia gwarancje na olej w skrzyni ??
Wlasnie tez myslalem nad wymiana oleju tylko jaki olej do m10b18 :roll: bo na zimnym silniku ciezko wchodza biegi :(
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Silnik: M20b25
Silnik: MxxBxx

Post numer:#13  Postprzez Arczi » 19 kwi 2007, o 17:29

dawało faktycznie gwarancje dozywotnią ... z tym ze chyba nie przewidywali ze niektorymi autami bedzie jezdzic sie ponad 20 lat tak jak np. e30-tką :cool2:

oleje do skrzyni sa dostepne w kazdym sklepie .. ja zawsze lałem ATF-a. Nie sa to skrzynie wyczynowe .. tylko zwykłe skrzynie jak w kazdym aucie wiec niema co wydziwiac tylko zalac zwykły olej .. napewno bedzie lepszy niz ten w skrzyni ... o ile wogole w skrzyni coś bedzie :mrgreen:
Arczi

Post numer:#14  Postprzez PaWeLeK_E30 » 19 kwi 2007, o 20:43

dokładnie tak jak pisze Arczi.
Olej na pewno warto wymienić, ma on już swoje lata i przebieg. Dodatkowo nie wiadomo jaki masz stan oleju. Więc też to warto sprawdzić.
Ja mam skrzynie manual Getrag i tam się leje ATF czyli taki jak do automatycznych, jest przy korku naklejka pomarańczowa i tam pisze jaki olej. ATF są syntetyki, półsyntetyki i mineralne. Najlepiej wlać syntetyka.
Po VIN-ie sprawdzisz jaką masz skrzynie i ile oleju wchodzi. Mobil ATF 1litr kosztuje koło 20-25zł (jakoś tak)
PaWeLeK_E30

Post numer:#15  Postprzez Monika » 19 kwi 2007, o 23:45

Jackx-36 wrzucił dziś artykuł o olejach warto poczytać :cool2:
Monika

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części