[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

turbo w 2,4td

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

turbo w 2,4td

Post numer:#1  Postprzez bambus » 22 kwi 2007, o 21:22

Witam wszystkich....jak w temacie mam pytanko...jak sprawdzić poprawność pracy Turbiny w silniczku m21 2,4td...czy charakterystyczny dźwiek zzasysania powietrza powinno byc słychac podczas normalnej jazdy...jakos nie moge go odróznić od pracy sinika...udało mi sie to chyba raz po przejechaniu ponad 120 km...czy mozna sprawdzić jakos "patenciarsko" czy turbina pracuje poprawnie czy należy jechac do serwisu...jeżeli chodzi o moc silnika to nie mam zadnych zastrzeżen...pozdrawiam
bambus

Post numer:#2  Postprzez ADC » 22 kwi 2007, o 22:13

Jesli nie masz zastrzezen co do mocy to juz sam sobie udzieliles odpowiedz.Jakby turbawka nie pracowala dobrze to mialbys strasznego mula
ADC

Post numer:#3  Postprzez bambus » 22 kwi 2007, o 23:30

no wiem ze moc byla by mniejsza....ale chodzi mi o sam dźwiek,...czy powinienm byc słyszalny dobrze??lubie dmuchac na zimne :D
bambus

Post numer:#4  Postprzez PaWeLeK_E30 » 23 kwi 2007, o 00:01

Sprawna turbina to taka co nie bierze oleju i nie gwizda.
Dźwięk turbiny słychać podczas jazdy, ale rzeczywiście ginie przy pracy silnika. Ale nałożenie się tych dwóch dzwięków w 2,4td daje całkiem dobrą kombinację :D
Turbina kręci się cały czas. Coś koło 1500obr/min minimalnie ją czuć, Dopiero powyżej 2100obr/min zaczyna zauważalnie dmuchać.

Jak chcesz sprawdzić czy sprawna to:
- zdejmij gumę tą którą :cen: powietrze i przyłóż szmatę do turbiny, daj gazu i sprawdź czy nie pluje olejem
- możesz dojść też od strony filtru powietrza do wirnika i sprawdzić jaki ma luz. Dopuszczalnie coś koło 1,2mm , ale nie pamiętam
- nie może gwizdać. ma coś zasysać, ale nie gwizdać, przejedz się z otwartym oknem

I najważniejsze. Turbina jest smarowana olejem z silnika, wiec jak ma jakoś działać, nie można z niej korzystać dopóki się olej nie rozgrzeje (oznacza to jazdę przez pierwsze 5km nie przekraczając 1800-2000obr/min) i po jeździe trzeba jej dać czas na ochłonięcie.

Turbina w 2,4td nie jest produkcji niemieckiej tylko japońskiej i jak jest nie sprawna to koszt regeneracji od 700-1600zł. Używki od 500pln.
PaWeLeK_E30

Post numer:#5  Postprzez bambus » 23 kwi 2007, o 08:30

dzieki jak nie wiem co...
bambus

Powrót do Mechanika & Części