[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

1 generacja a sonda

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

1 generacja a sonda

Post numer:#1  Postprzez beyu » 18 wrz 2012, o 08:47

Witam..

takie mam szybkie pytanko bo nie daje mi spac..

w instalacji gazowej 1 lub 2 generacji (mam blos tzn byl) elektryka jest podlaczona jakos pod sonde? tzn czy ja gdzies mogli wylaczyc ? bo emulatora nie ma ...

chodzi o to ze wywalilem blosa i spalanie beny w 2.7 na bebechach z 2.5 mam przy normalnej jezdzie w miescie (za 100zl 95km) troche spore ?

objaw typowo sondy lambda ... ale przed wymiana chcialbym uzyskac informacje czy gazownicy jakos jej nie odpieli gdzies tam ?

bo ponoc 1 generacja gazu jest dla silnikow bez sond...

z tego co widzialem i sprawdzalem to jak wyciagne ten guzik co sie wlacza gaz to auto nie odpala na PB , i jak co kolwiek wyciagne z elektryki lpg to nie odpali ... a podpiete jest to pod Wtyczke 3pinowa kolo ECU silnika (to ta z obrotkiem chyba )

ogolnie chce ja calkowicie usunac dlatego pytam czy moze zrobili jakis myk w instalacji

pozdrawiam
beyu

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 18 wrz 2012, o 09:11

sprawdź poprostu przy wtyczce sondy czy nie ma wpięcia i tyle
auto nie chodzi na pb bo jest odcięcie pb przez gaz
przeważnie odłączane są wtryski
musisz usunąć wiązkę gazową i połączyć ze sobą kable które oni podpieli pod gaz
jak nie masz pojęcia w tych sprawach to lepiej zleć to komuś a jak nie to siadaj przed autem i leć po wiązce gazowej kabel po kabelku i dojdziesz co i jak
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez beyu » 18 wrz 2012, o 14:05

ok a powiedz mi jeszcze jedno , na wypadek gdyby sonda nic nie zmineila

ziom mi mowil ze przerobil 1 gen na sekwencje w oplu , za nowe tajle w IC zaplacil jakies 800 zl ,wstyrki,elektryka i cos tam , bez butli itd bo to juz mial
wiadomo do 6 garow bedzie wiecej , ale czy to bedzie jakos jechalo ? i czy ciezka jest ta przerobka ? ogolnei pojecie mam o mechanice robilem swapy i kapy silnikow w becie ..

pozdrawiam
beyu

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 18 wrz 2012, o 15:53

Nie musisz wywalać gazowej wiązki żeby jeździć na pb. Przełącznik w centralce ustawiasz na bena i jeździsz, chyba, że bardzo przeszkadza. Założona jest odcinka na wtryski - przekaźnik. Jeżeli była I gen. to nie była podłączona sonda. Spalanie może być przez sondę, albo sprawdzasz swoją albo podmieniasz drugą. Założenie wtrysku zależy czy znasz się na elektryce. Ściągasz sobie manuala do tego co chcesz kupić i podłączasz. Sam na pewno nie wyregulujesz i nie wiadomo czy dobrze założysz.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez wojtaq » 18 wrz 2012, o 17:48

jeśli założysz sobie sam to w Jaworznie Ci wystroimy auto na sekwencji staga lub możemy podjechać za odpowiednią opłatą paliwową :)
możesz łatwo przerobić Twój gaz na sekwencję , zostanie Ci butla i przewód gazowy a resztę kupujesz nowych taili na przód
za najporządniejsze rzeczy czyli z górnej półki to jest max 1500zł wszystko zależy jakie masz dojścia do elementów gazowych
najbardziej kłopotliwe może być nawiercenie kolektora który trzeba zrzucić do tego
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez beyu » 18 wrz 2012, o 19:32

Dziekuje :) nie ma problemu bede pamietac ..

poki co sonda chyba cos podzialala bo mam 97km juz zrobione a pokazuje beny na ok 20 litrow :)
beyu

Powrót do LPG