[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b16 bardzo wysokie spalanie

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

m40b16 bardzo wysokie spalanie

Post numer:#1  Postprzez yetiyo » 11 sie 2012, o 16:57

Witam. Od jakiś dwóch miesięcy miałem wrażenie że auto dość sporo pali, aczkolwiek nie tankowałem do pełna, to nie bylem w 100% pewien. Dziś podjechalem po raz drugi na stacje tankując do pełna. Weszło 40L gazu po przejechaniu 235km. Wynik : 17L lpg na 100km zjadło. Zaraz po zakupie mojego e30, miescilem sie po miescie miedzy 10l a 12l w marcu, a wiec nie tak ciepło jak teraz, jezdze dosc spokojnie, czasem przycisne gaz do dechy,ale bez szarży. Wiec wynik 17l jest dla mnie czymś tragicznym. Instalacja gazowa 2 generacji. Cały dolot samochodu jest zrobiony od nowa, bez zadnych dziur itp. Na gazie nie strzela, ani na benzynie. Obroty trzyma równe na benzynie i gazie. Może dodam jeszcze nieistotną rzecz, ekonomizer przy jezdzie 60km/h na biegu nr 4, pokazuje mi caly czas 15-25L, wiadomo ze ekonomizer przekłamuje, ale wczesniej mniej wiecej logiczne cyfry pokazywał. Czego to może być wina i jak to sprawdzić. Proszę o podpowiedzi.
yetiyo

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 11 sie 2012, o 18:35

Ekonomizer nie ma nic do gazu. Jedź do gaziarza na analizator, niech ci ustawi instalację lub masz parownik do regeneracji. Kup zestaw naprawczy parownika i wymień. Jak dalej będzie smokiem to do gaziarza.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez yetiyo » 11 sie 2012, o 19:46

na pewno parownik? bo myslalem ze bylby jakieś objawy tego, duszące się auto itp. a u mnie wszystko jest idealnie w normie. odpala ładnie, nie falują obroty, moc ta sama.
yetiyo

Post numer:#4  Postprzez potejtos » 11 sie 2012, o 23:53

Jeszcze tylko jedna rzecz przed gaziarzem.

O ile dobrze kojarze, to w II generacji jest już "komputer" z podłączoną sondą. Sprawdź, czy nie padła. Jak? Najprościej wziąć voltomierz i sprawdzić na kablach sygnałowych czy napięcie jest w przedziale 0.2-1V. Nawet największy laik sobie z tym poradzi.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez pawels5 » 12 sie 2012, o 00:14

Słuszna uwaga z lambdą, ale sprawdź też atuator czyli ten "krokowy" na dolocie, którym steruje komp od gazu.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez potejtos » 12 sie 2012, o 00:42

Nie wiem jak tam było w II gen, ale było coś takiego że w pewnym momencie zmieniły się przepisy dotyczące gazu i nie mogło być instalki bez korkowego. Dlatego u mnie było zrobione tak: w dolocie niby był krokowy, od którego przewody szły do czarnego pudełka z napisem "lambda kontroler" na kielichu. Dalej było smiesznie, bo od tego pudełka żadne kable dalej nie szły :D czyli była to ewidentna podpucha. Miało być, to było. Ale że nie działało to nie działało :D

Generalnie jak u mnie padł parownik, to objaw był taki, że gasła po wyrzuceniu na luz, albo stojąc na wolnych. I potem trzeba było kręcić dobre 15sek zanim odpaliła. Także wydaje mi się, że parownik to nie będzie w tym przypadku.

Gdyby to było coś z krokowym to też byłaby jazda z wolnymi obrotami, a tu kolega pisze że jest ok.

A za autem śmierdzi gazem z wydechu mocno?

Ile pali PB jeśli wiesz? Tyle co LPG, czy mniej?

Kiedy wymieniałeś świece, kable, filtr powietrza?
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez yetiyo » 12 sie 2012, o 03:40

Wlasnie z tych samych powodow co napisałeś nie chec mi się wierzyć że to parownik ani krokowiec i szukam przyczyny, wydaje mi się że to jakiś dziwny przypadek.
Mam takie same pudełko na kielichu ale swoja droga zawartosci nie sprawdzałem.
Gazem nie śmierdzi ani w środku, ani za bardzo za nim. wiem bo kiedyś miałem 25letnia audice 100 i pamietam jak to wyglądało.
Pb używam tylko 2min do odpalania i przejechania gdzies okolo 1km wiec nie wiem jakie spalanie.
Wymienie świece, kable zapłonowe, filtr i napisze co i jak. Póki co słucham jeszcze jakiś sugestii.
Do gazownika za bardzo ochoty nie mam jeździć. Jeden w mieście ma renome ale ma terminy 2-4tyg do przodu, reszta albo się nie zajmuje jak to ujmują `starymi autami` albo niby sprzętu nie mają.Przynajmniej tak mi mówili o audicy z tych samych mniej wiecej rocznikow.
yetiyo

Post numer:#8  Postprzez potejtos » 12 sie 2012, o 20:25

A od tego pudelka na kielichu ida gdzies dalej kable, czy tylko wchodza, a nie odchodza?

Jesli nic nie wychodzi, a pali tyle to najprawdopodobiej masz parownik do wymiany, bo sonda nie jest w zaden sposob podlaczona do instalki. Czyli parownik + regulacja. Zobacz czy nie lepiej bedzie Ci kupic nowy z allegro, zamontowac samemu i pojechac tylko na regulacje.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez buncol520 » 12 sie 2012, o 20:31

jak masz instalke 2 gen. to i tak masz na przewodzie do mixera śrubę,odpal auto i przykręć ją o 1 obrót,dodaj gazu do odcinki,jak będzie się dobrze wkręcał to tak zostaw i sprawdz spalanie(najlepiej zalej na max. i po 100km,na tej samej stacji zalej znów na max),jak pomoże to oki :D ,jak nie to przykręć jeszcze,sprawdzając,czy na wolnych dobrze chodzi i dobrze się wkręca na obroty.Jak odczepisz przewód od krokowego i nie ma żadnych zmian to znaczy,że albo sonda padła lub jest na przewodzie dla ozdoby :D ,to taka desperacka rada na zmniejszenie spalania(nie wiem jaki masz parownik itd.)lecz na dłuższą mete polecam odwiedzić dobrego gazownika i regulacje-regeneracje parownika,bo zbyt ''oszczędne'' ustawienie gazu zniszczy zawory :mrgreen:
buncol520

Post numer:#10  Postprzez potejtos » 12 sie 2012, o 20:56

Generalnie to nie polecam takich zabaw, bo jak ustawisz za ubogo, bedzie malo palila, ale gniazda zaworowe Ci wypali i bedziesz mial glowice do roboty.

Najlepiej wrzuc foto tego co masz pod maska, to zobaczymy co to jest. I koniecznie tej puszki co masz na kielichu.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez yetiyo » 13 sie 2012, o 03:33

Wizyte u gazownika mam w czwartek za tydzień, wiec wtedy napisze wam co i jak ;)

[ Dodano: 23-08-2012, 10:15 ]
Sonda lambda nie daje w ogóle odczytu, prawdopodnie niesprawna. Zalecono kupić sonde z firmy ngk. Dzieki za wcześniejsze sugestie ;)
yetiyo

Post numer:#12  Postprzez kamilsz202 » 9 paź 2012, o 21:14

Witam, mam podobny problem.
Moje m40b16 zaczęło palić bardzo duże ilości LPG.
Przy baaaardzo delikatnej jeździe spala ok 15-16l/100km Przy deptaniu 18.
Świece zmienione, sonda zmieniona, sprawna, dolot uszczelniony, krokowiec wyczyszczony, gaz regulowany miernikiem.
Na gazie nie chce się za bardzo wkręcać powyżej 5 tys, jak by go dławiło i lubi sobie strzelić na tych obrotach i pedałem w podłodze.
Moc ma na LPG taką samą jak na PB.
Na PB pracuje równo, wkręca się do końca na biegu.
Dodam jeszcze, że ten ekonomizer pokazuje spore ilości. Nieważne czy na LPG czy PB żeby pokazywało spalanie ok 10l trzeba tylko muskać pedał przyśpieszenia na 5 biegu.
kamilsz202

Powrót do LPG