[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Klocki hamulcowe jakiej firmy do e30?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez pawels5 » 14 paź 2012, o 01:14

Słyszałem, że te nacięcia powodują lepsze odprowadzenie pyłu z klocków, co w tym przypadku nawet by się zgadzało.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#17  Postprzez potejtos » 14 paź 2012, o 11:10

Pylu z klockow oraz gazow powstalych w trakcie hamowania, kiedy tarcza i klocek rozgrzewaja sie do bardzo wysokich temperatur. Poza tym nacinane tarcze raczej sa do twardych klockow, ktore moga sie szklic, dlatego naciecia zdzieraja ta warstwe klocka. Dlatego do nacinanych tarcz nie powinno sie stosowac miekkich klockow, bo bedzie mega pylenie oraz klocki zje moment.

Z tymi ATE podejrzewam, ze opinia zalezna jest od tego, czy ktos ma org czy podrobe :)

[ Dodano: 14-10-2012, 11:15 ]
Poza tym nacinane tarcze czesto bija, poniewaz sa gorzej wywazone niz gladkie + nierownomiernie sie odksztalcaja w trakcie nagrzewania.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez marcin320i » 14 paź 2012, o 15:59

potejtos napisał(a):Pylu z klockow oraz gazow powstalych w trakcie hamowania, kiedy tarcza i klocek rozgrzewaja sie do bardzo wysokich temperatur. Poza tym nacinane tarcze raczej sa do twardych klockow, ktore moga sie szklic, dlatego naciecia zdzieraja ta warstwe klocka. Dlatego do nacinanych tarcz nie powinno sie stosowac miekkich klockow, bo bedzie mega pylenie oraz klocki zje moment.

Z tymi ATE podejrzewam, ze opinia zalezna jest od tego, czy ktos ma org czy podrobe :)

[ Dodano: 14-10-2012, 11:15 ]
Poza tym nacinane tarcze czesto bija, poniewaz sa gorzej wywazone niz gladkie + nierownomiernie sie odksztalcaja w trakcie nagrzewania.

zgadzam się w 100% jak się kupuje okazyjnie na jakimś straganie od super handlarza z niebotycznymi zniżkami to później kończy się to tragedią i mamy wypowiedzi w stylu ATE są niedobre bo... i mamy wyliczankę czasem wystarczy pomyśleć trochę i dać parę pln-ów więcej za sprawdzony towar
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 520
Silnik: M54B22

Post numer:#19  Postprzez pawels5 » 14 paź 2012, o 22:09

marcin320i napisał(a):jak się kupuje okazyjnie na jakimś straganie od super handlarza z niebotycznymi zniżkami to później kończy się to tragedią

O jakim straganie piszesz? coś chyba bez sensu.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#20  Postprzez potejtos » 14 paź 2012, o 23:26

Chyba mial na mysli popularny portal aukcyjny.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez Rds » 14 paź 2012, o 23:37

Jeszcze raz powtórzę.
Jeżeli chcesz dobre klocki i w dobrej cenie bierz Polskie "Brecki".
Klocki są jednak droższe od tych "max gear, hart..." i ch... wie co jeszcze ale są naprawdę dobre.

Ładnie się ścierają, pylenie w normie, siła hamowania na poziomie, nie piszczą, są średniej twardości (mogły być trochę twardsze), cena przystępna no i ... rodzimy produkt :)

Ja mam u siebie w e30 i saxo brecki i wiem co polecam :)

Za brecki na przód zapłaciłem 70zł.
Na tył klocki jeszcze nie wiem bo trochę jeszcze zostało do wymiany a nie lubię dobrych rzeczy wyrzucać :cool2:

Z kolei o klockach Boscha mam złe zdanie, co prawda nie miałem w e30 ale miałem w 106. Zjadały tarcze, klocki się nie ścierały tylko szkliły, siła hamowania na bardzo średnim poziomie, masakra, wymieniłem je na jakiś "no-name" i jest lepiej.

W domu stoi e30, citroen saxo, peugeot 106.
Rds

Post numer:#22  Postprzez voyfix » 15 paź 2012, o 14:32

Ja narazie z z tego co czytam to mam ochotę na ATE :D,sam nie wiem jakie mam,ale wystarczy hamowanie z większej prędkości i przednie felgi są okropnie czarne,to mnie męczy,może zaryzykuje z ATE :P ,fajnie,że sporo ludzi zostawia tu swoją opinię :}
voyfix
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez Pablos » 15 paź 2012, o 15:38

Ja rowniez posiadam u siebie cały zestaw hamulcowy ATE. Na przodzie oczywiscie PowerDisc, tyl tarcze Lite, no i klocki przod+tyl rowniez ATE i z mojej strony jak najbardziej polecam. Fakt jest ze przod troche pyli, ale wedlug mnie niema tragedii, wkoncu to normalne ze klocek sie sciera :) .
Pozdrawiam.
Pablos
Uczeń

Silnik: M20B25

Post numer:#24  Postprzez potejtos » 15 paź 2012, o 23:00

+1

Hamuje = sciera sie. Bral scierania = brak pylu, jest tp raczej okolicznoscia na -, niz na +.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#25  Postprzez marcin320i » 19 paź 2012, o 19:22

pawels5 napisał(a):
marcin320i napisał(a):jak się kupuje okazyjnie na jakimś straganie od super handlarza z niebotycznymi zniżkami to później kończy się to tragedią

O jakim straganie piszesz? coś chyba bez sensu.

największym straganem jest nasz kwitnący bez kontroli handel w sieci przez ludzi sprzedających szajs a jakie mamy sklepy w sieci i serwisy to dobrze wiemy co można tam kupić to można ale bez przesady są sprzęty jakich z alledrogo lub innego sklepu w sieci bym nie kupił, choć wiadomo również że w sklepach powiedzmy stacjonarnych tez mamy przekładanie do firmowych pudełek nie firmowych części itp. co do klocków i tarcz swoją opinię wyraziłem wcześniej
marcin320i
Uczeń

Post numer:#26  Postprzez Grzesiek2290 » 19 paź 2012, o 20:20

Co do oryginalność ATE. Moje mają wyprasowane logo ATE na blaszce z tyłu klocka.Widywałem tez takie z białym napisem. Czy którekolwiek z nich mogło być podrobione. Cholera wie...
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X

Post numer:#27  Postprzez marcin320i » 19 paź 2012, o 20:55

na jakiejś stronie w sieci natrafiłem na możliwość sprawdzenia po numerze części czy klocki i tarcze ate są ori czy też nie
marcin320i
Uczeń

Post numer:#28  Postprzez potejtos » 30 paź 2012, o 10:44

Podtrzymuje swoja oponie na temat klocków Hart Sport. Po ok. 5-6tyś km prawie ich już nie ma. A to klocki w :cen:, który wcale mega dynamicznie jeżdżony nie jest.

BTW: Jakby to kogos inetersowalo, to klocki Zimmermann (tylko do E36) w BMW (na Narbutta) kosztują 99pln :) podejrzewam, że do E30 cena jest podobna. Tyle samo co na alledrogo :)
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#29  Postprzez 0sajfer » 15 lis 2012, o 14:23

ATE jest bardzo dobre, ale jednak za jakość trzeba płacić.
Ja polecam ferodo, teraz mam założone ds2500, wcześniej ds3000.
Ale nawet zwykłe premiery dają radę, tylko bez latania po torach :)
Tarcze w 100% polecam nacinane speedmax, zajebista cena a cały czas są proste!
0sajfer

Post numer:#30  Postprzez potejtos » 15 lis 2012, o 14:33

Ja teraz do E36 wsadziłem Ferodo Premiery, bo nie dałem rady podjechać na Narbutta. W E30 też mam. Są naprawdę ok. W poprzednim E30, i dwa razy w CC też ich używałem. Nigdy nie było żadnych problemów, ani nigdy nie czytałem o problemach z tymi klockami.

Natomiast z ATE jest loteria. Są tacy co chwalą, a są tacy co mówią nigdy więcej. NA własne oczy widziałem klocki ATE sportowe wyjęte z E30 po przejechaniu po ulicy 3tys km, z których okładzina odkleiła się od blachy we wszystkich 4szt.

Gdzie mozna dostać te tarcze Speedmaxa?
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części