[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Stuki przy ruszaniu

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Stuki przy ruszaniu

Post numer:#1  Postprzez adam e30 » 21 sty 2008, o 23:29

Witam. Mam problem a mianowicie stuka cos z tylu auta. Stuki wystepuja tylko gdy tylne kola traca przyczepnosc przy ruszaniu z miejsca. Stuk wyglada tak jak by cos uderzalo w karoserie. Dyfer jest na wykonczeniu ale to nie to. podpora tez raczej odpada bo w czasie jazdy jest wszystko ok. Moze poduszka na amorku?
Mial ktos cos podobnego?
adam e30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez czort e34 » 21 sty 2008, o 23:38

wejdz pod samochod i postukaj czyms metalowym w poloski i obczaj czy dzwiek jest taki sam.... jezeli nie to podobnie jak u mnie trafilo Ci przegub zewnetrzny..... koszt to okolo 100pln wraz z poloska /uzywane oczywiscie/
czort e34

Post numer:#3  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 22 sty 2008, o 08:13

adam e30 napisał(a):Stuk wyglada tak jak by cos uderzalo w karoserie. Dyfer jest na wykonczeniu ale to nie to. podpora tez raczej odpada bo w czasie jazdy jest wszystko ok. Moze poduszka na amorku?
Mial ktos cos podobnego?
Ja mam teraz tak u siebie, przy gwałtowniejszym ruszeniu. Obstawiam górne mocowanie amortyzatora, już leży w bagażniku. Adam zapraszam na zakupy :mrgreen: :P :)
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#4  Postprzez marcin77 » 22 sty 2008, o 08:29

ANDRZEJ-BIELAK napisał(a): górne mocowanie amortyzatora

Też mnie to męczy, ogólnie nic mi nie stuka, cały zawias tylny oblookany i nic,ale kiedy wjadę na poprzeczne nierówności to występuje taki dziwny delikatny dżwięk. Dodam,że wszystkie gymy,tuleje itp są sprawne,jedynie tych mocowań nie sprawdziłem.Jak sądzicie,to bedzie to? Jaki koszt ?
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Lord Lukasz » 22 sty 2008, o 09:20

Mocowanie amora górne, jak by ktoś kupował polecam wzmacniane Meyle, na sport zawiasie wytrzymują 2 razy dłużej niż zwykłe Lemfordera, pozatym jest opcja że urwała sie tuleja belki tył, często sie tak dzieje w e30, jeszcze jedna mało prawdopodobna opcja to taka że amor przestał całkowicie działać i koło podskakuje na samej sprężynie
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez Maniek » 22 sty 2008, o 17:34

ja bym obstawial na ta malo prawdopodobna opcje. u mnie bylo tak
Maniek

Post numer:#7  Postprzez eater » 22 sty 2008, o 21:30

Najczęstszy powód tkaiego stukania to tak jak mówili koledzy - górne mocowanie amortyzatora, albo tuleje tylnej belki.

Przerabiam temat w Touringu kolego z pracy - tuleje.
eater

Post numer:#8  Postprzez lupanet » 22 sty 2008, o 21:50

A co jesli nie stuka a wali, przy ostrym zrywie? Moze to byc przegub :cha: ??
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez eater » 22 sty 2008, o 21:54

Bardzo prawdopodobne.
eater

Post numer:#10  Postprzez Zeed » 22 sty 2008, o 22:49

lupanet napisał(a):A co jesli nie stuka a wali, przy ostrym zrywie? Moze to byc przegub

i nie jest to przegub ani podpora bo to wszystko jest nowe...
Zeed

Re: Stuki przy ruszaniu

Post numer:#11  Postprzez KubusE30 » 8 wrz 2015, o 12:04

Trochę odkopie,żeby nie zakładać nowego tematu. Mój problem jest bardzo podobny: podczas ruszania na mokrej nawierzchni ze zgubieniem trakcji koło tylne od strony kierowcy skacze góra-dół,wali coś w budę strasznie głośno i wszystko się trzęsie. Przy normalnej jeździe cichutko,nic się nie tłucze itp. Nawet podczas boczka na mokrej nawierzchni cichutko :) Problem tylko występuje przy ostrym ruszaniu na wprost. Znalazłem już podobny temat gdzieś kiedyś i sprawdziłem parę rzeczy: Poduszka amortyzatora-owszem była wyprana i obkręcona-wymieniłem, problem pozostał. Amortyzator-wygląda na sprawny,ładnie odbija,nie cieknie. Nawet wymieniłem na chwilę tylne sprężyny na "sportowe" - to samo... Auto na winde, koło nie lata na boki lewo,prawo,góra,dół... wyszstko wygląda na sztywne, jedynie łożysko trochę huczy, ale to raczej nie powinna być jego wina? Wjeżdżam na kanał... Wachacz osadzony sztywno,gumy może troche sparciałe, ale nie wyglądają tragicznie.

Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Oczywiście auta da się używać normalnie,ale wiedząc o tej usterce,nie daje mi to spokoju :)
KubusE30

Post numer:#12  Postprzez bmwmaniak » 8 wrz 2015, o 16:10

przeczytaj to co napisales :P

Troche sparciale gumy, lozysko huczy. Amortyzator wyglada na sprawny. Kazda z tych rzeczy moze byc uszkodzona, lecz nie jest widoczne golym okiem.

Poduszke pod silnikiem na oko tez mialem calkiem ok, gdy podnioslem silnik i odkrecilem poduszke, to wyszla w dwoch kawalkach.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#13  Postprzez KubusE30 » 8 wrz 2015, o 17:00

Może masz trochę racji ;) Gumy wyglądają z zewnątrz na sparciałe, ale sprawdzałem cały wahacz rurą i wygląda że wszystko jest w porządku. Amortyzator niestety nie wiem jak sprawdzić; jedynie tak że wymontowałem z auta i ładnie odbija jak go wcisnę w podłogę.
A łożysko mogłoby mieć coś z tym wspólnego? Wydaje mi się to najmniej prawdopodobne, no ale i tak muszę je w najbliższym czasie wymienić.
KubusE30

Post numer:#14  Postprzez bmwmaniak » 10 wrz 2015, o 01:15

moze postaraj sie podmienic amorki na probe. Zawiaz w e30 z tylu jest prosty. Gumy na wahaczach, amorek lub jego poduszka do wymiany
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#15  Postprzez KubusE30 » 10 wrz 2015, o 01:32

W wolnej chwili zamienie amorki stronami i zobaczę co się stanie :)
KubusE30

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części