[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b16 Bardzo ciężko odpala zimna

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40b16 Bardzo ciężko odpala zimna

Post numer:#1  Postprzez kamilsz202 » 8 gru 2012, o 14:47

No więc tak: filtr paliwa zmieniłem, nie przerywa już na PB, kable, świece zmienione, czujnik temp również, a ona nadal nie pali.
Czujnik położenia wału ma rezystancję ok 488, a z czujnika położenia przepustnicy nie mogłem odczytać danych, cały czas była nieskończoność, nawet po otwarciu przepustnicy.
Regulator ciśnienia paliwa sprawny, pompka pompuje, podpinałem na krótko, też nic nie dało.
Na kompie pokazaoło 4 błędy, 2 od wtrysków i 2 nie wiadomo od czego.
Wygląda to tak, że jak zimny, przekręcam zapłon, nie odpala przez ok 7s, puszczam zapłon, odpalam, po 5s zaczyna zaskakiwać, ma ok 300obr, słychać, że ledwo co pracuje, jak by nie na wszystkie gary i nagle załapuje i bardzo ładnie pracuje. Podczas jazdy nie ma żadnych problemów, wkręca się bardzo ładnie.
Zmieniłem wtryski razem z regulatorem i dalej to samo.
Wczoraj odpiołem przepływke, chodziła nierówno, smierdziało benzyną, po dodaniu gazu dławiła się, zgasiłem, podpiałem przepływkę spowrotem, zmieniłem sonde na ori boscha, odpalam, strzał, pali 0.o. Ucieszony, rano podchodze i klapa... To samo co wcześniej, po szkole tak samo złę ;/ Już nie mam pomysłów.

Witam, mam problem z PB w moim m40. Już kiedyś zdarzało się, że nie mogła odpalić na PB, raz na 100 odpaleń, po prostu kręciła i nic, dopiero po jakimś czasie odpaliła, teraz stało się to na porządku dziennym. Musze kręcić ok 7s, później drugi raz 5s i zaczyna załapywać, jak załapie, to nieraz zgaśnie, lub ma bardzo niskie obroty, wkońcu przepali, ale i tak ciężko wkręca sięna obroty i ją dławi, w czasie jazdy jest to samo, po przełączeniu na LPG jak ręką odjął, ładnie się wkręca, chodzi w miarę równo itp.
Gdy ciepła, też ciężko pali ale pali po ok 4s, lecz też niskie obroty ma, cały czas na PB. Na LPG, kręci ok 5s i odpala normalnie.
Kable, świece sprawdzane, wszystko ok.
Ostatnio edytowano 12 lut 2013, o 22:27 przez kamilsz202, łącznie edytowano 2 razy
kamilsz202

Post numer:#2  Postprzez Bobek » 8 gru 2012, o 14:54

Moze szczelnosc dolotu?
Bobek

Post numer:#3  Postprzez El Commandante » 8 gru 2012, o 18:21

przeplywke jeszzce sprawdz no i szczelnosc dolotu przedewszystkim . pompe paliwa , moze zapchal sie filtr paliwa poprostu .
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez Devil474 » 8 gru 2012, o 19:45

Sprawdź kolor świec bo może ma za bogatą mieszanke. Jeżeli sie okaże że zalewa to bedziesz szukał przyczyny
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez rafal328 » 9 gru 2012, o 15:04

podlacze sie do tematu jesli mozna, zeby nie zakladac nowego, otoz wczoraj mialem dziwna przypadlosc, silnik odpalil, poczym po kilku sekundach zgasl, dzialo sie tak non stop, zero reakcji na gaz, falowanie, gasniecie, jak odpalilem na gazie pochodzil parenascie sekund dluzej, ale objawy te same. odpialem przeplywomierz - odpalil, oczywiscie falowanie obrotow bylo, ale to spowodowane odpieciem przeplywki, rozgrzalem go utrzymujac 2 tys obr, podpialem przeplywke spowrotem i wszystko wrocilo do normy, czyzby przez mroz zaciela sie przeplywka? troche dziwne, bo przeciez mrozy od kilku dni, a dopiero wczoraj tak sie stalo, dzis jeszcze nie sprawdzalem, czy problem sie powtorzy

wczoraj sytuacja sie powtorzyla, odpalam, pochodzil kilka sekund, zgasl, odpialem przeplywke, zapalil, za minute podpialem i wszystko wrocilo do normy, o co chodzi?
rafal328

Post numer:#6  Postprzez kamilsz202 » 10 gru 2012, o 20:37

Szczelnośc sprawdzona, wszystko ok. Po odłączeniu kabli od przepływki samochod gaśnie na wolnych obrotach.

[ Dodano: 19-01-2013, 17:08 ]
No więc tak: filtr paliwa zmieniłem, nie przerywa już na PB, kopułka, palec, kable, świece zmienione, czujnik temp również, a ona nadal nie pali.
Czujnik położenia wału ma rezystancję ok 488, a z czujnika położenia przepustnicy nie mogłem odczytać danych, cały czas była nieskończoność, nawet po otwarciu przepustnicy.
Regulator ciśnienia paliwa sprawny, pompka pompuje.
Wygląda to tak, że jak zimny, przekręcam zapłon, nie odpala przez ok 7s, puszczam zapłon, odpalam, po 5s zaczyna zaskakiwać, ma ok 300obr, słychać, że ledwo co pracuje, jak by nie na wszystkie gary i nagle załapuje i bardzo ładnie pracuje. Podczas jazdy nie ma żadnych problemów, wkręca się bardzo ładnie.
kamilsz202

Post numer:#7  Postprzez Pietrek » 19 sty 2013, o 18:38

UP
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez kamilsz202 » 5 lut 2013, o 14:55

No więc tak: filtr paliwa zmieniłem, nie przerywa już na PB,,, kable, świece zmienione, czujnik temp również, a ona nadal nie pali.
Regulator ciśnienia paliwa sprawny, pompka pompuje, podpinałem na krótko, też nic nie dało.
Zmieniłem wtryski razem z regulatorem i dalej to samo.
Wczoraj odpiołem przepływke, chodziła nierówno, smierdziało benzyną, po dodaniu gazu dławiła się, zgasiłem, podpiałem przepływkę spowrotem, zmieniłem sonde na ori boscha, odpalam, strzał, pali 0.o. Ucieszony, rano podchodze i klapa... To samo co wcześniej, po szkole tak samo złę ;/ Już nie mam pomysłów.
Ostatnio edytowano 12 lut 2013, o 22:26 przez kamilsz202, łącznie edytowano 1 raz
kamilsz202

Post numer:#9  Postprzez Lucky13 » 5 lut 2013, o 23:50

A może uszczelka pod głowicą miałem tak w Daj Ewo mianowicie auto po nocy odpalało ale na 3 gary dopiero po przy gazówce załączał się 4 gar . Po prostu może po nocy na świecach był płyn chłodniczy i dlatego auto ma problemy a jak przepali płyn jest git ? Polecam rano wykręcić świece i obadać jakie są czy mokre itp... czy pod korkiem oleju masz masło ?
Lucky13

Post numer:#10  Postprzez kamilsz202 » 12 lut 2013, o 22:28

Czy kopułka i palec może dawać takie objawy? Bo zauważyłem, że styki są już lekko wypalone.
kamilsz202

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie