[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Cynkowanie Karoserii?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Cynkowanie Karoserii?

Post numer:#1  Postprzez THCulture » 5 sty 2013, o 01:35

Witam!
Chciałem zapytać czy jest możliwe ocynkowanie karoserii? Jako że jestem zielony w tym temacie chciałbym, aby osoby, które mają jakieś pojęcie powiedziały mi co i jak. Czy jest to możliwe czy nie. Jeśli nie to dlaczego? Zastanawiam się nad czymś takim. Narazie nie będę tego robił, lecz jak już wezmę się do pracy nad moją E30 chciałbym aby blachy były zrobione jak najlepiej, ponieważ ona ma mieć u mnie dożywocie - w dobrym tego słowa znaczeniu :P Jaką metodą były cynkowane karoserie podczas produkcji?
Za wszelkie wypowiedzi bardzo dziękuję :cool2:
THCulture

Post numer:#2  Postprzez kozik007 » 5 sty 2013, o 01:47

było kiedyś na forum forda capri, z tego co wiem to w polsce nie ma takiej wanny żeby ocynkować całą karoserie, a nawet jeśli to kosztowało by to w ch...j
raczej nie możliwe
Jeśli uważasz że pomogłem..naciśnij POMÓGŁ :D

moje e30
- http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=23115
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez THCulture » 5 sty 2013, o 01:58

W mojej mieścinie jest coś takiego:

Wymiary wanny w Wyszkowie - 13 m x 1,5 m x 3,1 m.
Ostatnio edytowano 5 sty 2013, o 03:35 przez THCulture, łącznie edytowano 1 raz
THCulture

Post numer:#4  Postprzez piti » 5 sty 2013, o 02:39

najpierw pytanie, a później reklama dziwnie to zabrzamiało ;) a skoro już to oferujecie mógł byś przybliżyć koszta ocynku nadwozia ? jak przebiegają etapy ,wrzucacie nadwozie do kwasu zęby zszedł stary lakier czy jak ?
piti
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez THCulture » 5 sty 2013, o 03:34

Wyedytowałem post, żeby nie było, że robię reklamę.

Wkleiłem ten kawałek, ponieważ są tu wymiary tej wanny czy co to tam jest. Z tego co czytałem
Wypytuję na forum czy cynkowanie karoserii jest możliwe, ponieważ coś mi w głowie świta, że ktoś pisał, że blacha może się zdeformować/zniekształcić. Więc zapytałem czy może ktoś miał styczność z czymś takim ;)
o tym zakładzie dowiedziałem się dzisiaj. Jechałem i zobaczyłem znak przy drodze z cynkowaniem to sobie wygooglowałem i ku mojemu zdziwieniu jest coś takiego w moim mieście. Myślałem, aby w wolnej chwili pojechać tam i wypytać, ale jak to wyjdzie to jeszcze nie wiem.

Co do przygotowania nadwozia to znalazłem coś takiego.
"3.5.Zanieczyszczenia nieusuwalne w procesie przygotowania powierzchni do cynkowania (odtłuszczanie i trawienie w kwasie solnym) np. resztki powłoki malarskiej, lakierniczej, masa szpachlowa, smoła, smoła żywiczna, pokost, żużel po spawaniu,, szkliwo wytrąceń walcowniczych, masa formierska, pozostałości po znakowaniu farba lub pisaniem, substancje smarujące podczas ciągnienia, grube warstwy olejów i tłuszczów, których nie da się usunąć na etapie odtłuszczania, środki przeciwodpryskowe stosowane przy spawaniu (silspaw) itp., muszą być usunięte przez zleceniodawcę, najkorzystniej za pomocą obróbki strumieniowo – ściernej (dotyczy to szczególnie wszystkich połączeń spawanych). Czyściwo należy usunąć z powierzchni, szczególnie z wnętrz elementów (rur, wnęk), ponieważ ich obecność zanieczyszcza roztwory technologiczne i pogorszy jakość i wygląd powłoki, za co cynkownia nie ponosi odpowiedzialności."

Kiedyś - jakieś 4 lata temu - oglądałem amerykański program na discovery o hot rodach jak zatapialii gołą karoserię w wannie i wyjmowali bez lakieru.
Co tam w tej wannie było nie wiem. Mogłem coś pomylić bo oglądałem to dawno. Nie mam pojęcia czy jest coś takiego możliwe.

Najlepiej by było jakby wypowiedział się ktoś z wiedzą na ten temat. Ja jestem zielony :(
THCulture

Post numer:#6  Postprzez malchan » 5 sty 2013, o 08:08

Z tego co wiem i czytałem to zanim buda zostanie ocynkowana musi byc oczyszczona z konserwacji itp tak jak to wyzej bylo napisane i sa 2 sposoby na taki zabieg czyli wanna z kawasem na ktora nikt nie da gwarancji ze po zanurzeniu karosri i wyciagnięciu nie zostanie nic lub piaskowanie ktore zrobione źle spowoduje to ze piasek dostanie do podłużnic, złapie wilgoć i auto zgnije.wanny w pl sa wilkości ze na raz wejdzie buda malucha. wszystkie inne sa zanurzane na dwa razy. co do kosztów to nie mam pojecia ile za taki zabieg sobie licza. co do gwarancji to też mogłby sie wypowiedzieć ktoś zorientowany bardziej
malchan
Student

Moje BMW:
Silnik:

cynkowanie

Post numer:#7  Postprzez landcar torun » 5 sty 2013, o 10:23

da rade zrobic cala bude od e30 , cynkownia grudziadz ma taka wanne tylko ze jak juz sie pocynkuje to rzuci blache bo ona jest za cienka i trzeba wtedy to szpachlowac w polsce byl zatapiany do polowy vw garbus cena byla jakis czas temu 1,2zl za kg elemetu
landcar torun
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez muchomor » 5 sty 2013, o 15:00

A może Kataforeza?
muchomor

Re: Cynkowanie Karoserii?

Post numer:#9  Postprzez mattim » 5 sty 2013, o 18:53

Jeśli chodzi o cynkowanie blach karoserii w nowym aucie, to raczej były cynkowane same elementy jeszcze przed ich zgrzewaniem w całość (karoserię).

A w tak wiekowym aucie myśle że gra nie warta świeczki, pomyśl sobie co bedzie sie działo w profilach zamknietych po takim kwasie lub samym cynkowaniu...
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#10  Postprzez Brodoś » 6 sty 2013, o 04:14

THCulture napisał(a):Wyedytowałem post, żeby nie było, że robię reklamę.

Wkleiłem ten kawałek, ponieważ są tu wymiary tej wanny czy co to tam jest. Z tego co czytałem
Wypytuję na forum czy cynkowanie karoserii jest możliwe, ponieważ coś mi w głowie świta, że ktoś pisał, że blacha może się zdeformować/zniekształcić. Więc zapytałem czy może ktoś miał styczność z czymś takim ;)
o tym zakładzie dowiedziałem się dzisiaj. Jechałem i zobaczyłem znak przy drodze z cynkowaniem to sobie wygooglowałem i ku mojemu zdziwieniu jest coś takiego w moim mieście. Myślałem, aby w wolnej chwili pojechać tam i wypytać, ale jak to wyjdzie to jeszcze nie wiem.

Co do przygotowania nadwozia to znalazłem coś takiego.
"3.5.Zanieczyszczenia nieusuwalne w procesie przygotowania powierzchni do cynkowania (odtłuszczanie i trawienie w kwasie solnym) np. resztki powłoki malarskiej, lakierniczej, masa szpachlowa, smoła, smoła żywiczna, pokost, żużel po spawaniu,, szkliwo wytrąceń walcowniczych, masa formierska, pozostałości po znakowaniu farba lub pisaniem, substancje smarujące podczas ciągnienia, grube warstwy olejów i tłuszczów, których nie da się usunąć na etapie odtłuszczania, środki przeciwodpryskowe stosowane przy spawaniu (silspaw) itp., muszą być usunięte przez zleceniodawcę, najkorzystniej za pomocą obróbki strumieniowo – ściernej (dotyczy to szczególnie wszystkich połączeń spawanych). Czyściwo należy usunąć z powierzchni, szczególnie z wnętrz elementów (rur, wnęk), ponieważ ich obecność zanieczyszcza roztwory technologiczne i pogorszy jakość i wygląd powłoki, za co cynkownia nie ponosi odpowiedzialności."

Kiedyś - jakieś 4 lata temu - oglądałem amerykański program na discovery o hot rodach jak zatapialii gołą karoserię w wannie i wyjmowali bez lakieru.
Co tam w tej wannie było nie wiem. Mogłem coś pomylić bo oglądałem to dawno. Nie mam pojęcia czy jest coś takiego możliwe.

Najlepiej by było jakby wypowiedział się ktoś z wiedzą na ten temat. Ja jestem zielony :(

Jest coś takiego nazywa się KTL BATH, jest jedna firma, która kąpie auta i wychodzi goła blacha niezdeformowana i do tego zaznacza wszystkie ogniska korozji, nawet gdzie po piaskowaniu by ich nie było widać, zabarwia je ;)

Myślę, że nazwa zabiegu jest wymyślona przez tę firmę i w rzeczywistości nosi inną nazwę, ale niestety ja jej nie znam.

Pozdro!

olo_82 to się chyba właśnie tak nazywa ;)
Brodoś

Post numer:#11  Postprzez muchomor » 6 sty 2013, o 12:35

A tutaj jest wątek z Capri.pl odnośnie kataforezy:
http://www.capri.pl/forum/318444

I auta, które zostało poddane temu zabiegowi jak i pełnej późniejszej odbudowie przez autora tego wątku:
http://www.capri.pl/car/2873
Polecam dokładne przeczytanie wszystkich wątków, po tej lekturze od tamtej pory mam całkowicie inne podejście do prac blacharskich i renowacyjnych.
Kolega Zapek na co dzień restauruje o wiele cenniejsze furki więc jak ktoś poszukuje z prawdziwego zdarzenia blacharza to polecam go. Nie jest "najtańszy w okolicy", ale naprawdę potrafi tworzyć cuda ze zwykłego arkusza blachy.

Chciało by się mieć tak odbudowaną furkę, co nie? Szacun na maksa
muchomor

Post numer:#12  Postprzez e30 owner » 30 sty 2013, o 10:38

Pracowalem w firmie ktora robi dzwigi itp. i niektore konstrukcje byly cynkowane technika ogniowa chyba. Przyjezdzal pan, rozkladal sprzet i cynkowal. Ale co i jak nie widzialem bo technologia na tyle toksyczna ze na czas cynkowania caly zaklad zamykano na 8 godzin :D Ale wiem ze dzwigary byly tylko piaskowane przez nas i zapewne jakos przygotowywane przez dzial lakierniczy ... ale dokladnie nie wiem jak to wygladalo, wiem ze cos takiego bylo :D

ALE!!! Zamiast cynkowac polecalbym inna droge. Dzwigi portowe dla pewnej rosyjskiej firmy, przygotowywalem do lakierowania, wraz z technologami jakiejs firmy lakierniczej pod lakiery. Po piaskowaniu odkurzalismy je, byla mierzona temp powietrza i jego wilgotnosc, nastepnie szly 2 warstwy podladu (zapewne reaktywnego) nastepnie 2 warstwy kolejnego podkladu (zapewne poliuretanowego) i na to lakier jesli dobrze pamietam (tez 2 warstwy). I to na konstrukcje ktora zapewne nastepne 30 lat przepracuje nad oparami ze slonego morza.
e30 owner

Post numer:#13  Postprzez dawidzik;) » 30 sty 2013, o 11:15

e30 owner napisał(a):Przyjezdzal pan, rozkladal sprzet i cynkowal. Ale co i jak nie widzialem bo technologia na tyle toksyczna ze na czas cynkowania caly zaklad zamykano na 8 godzin :D

A ja pracowałem na ocynkowni gdzie normalnie siedziało się w tym pyle dymie przez 8 godzin (też cynkowanie ogniowe). Syrenke raz przywieźli do ocynkowania bo wisiała na trawersie
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez e30 owner » 31 sty 2013, o 13:44

A co do tej kataforezy, jest firma w POLSCE ktora produkuje pojazdy na licencji "honker", czy wogole przejela produkcje honkera i lublinka i zyka chyba tez. Prywatna firma nalezaca bodajze do malzenstwa. Przypomnialo mi sie to, bo byl artykol o nich jak wyslali kilka honkerow do afryki na testy wytrzymalosciowe (czy cos takiego) i byly fotki z linii produkcyjnej ... popatrzcie ten trop, moze zawiesza e30 jak ktos bedzie chcial takie cos przeprowadzic :)
e30 owner

Re: Cynkowanie Karoserii?

Post numer:#15  Postprzez byczku55 » 31 paź 2014, o 17:41

co do cynkowania to jeśli komuś potrzebne może sprawdzić w http://victus.info.pl/cynkowanie/ z żadnym elementem nadwozia nie powinno być problemu :)
byczku55

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo