[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Znów inspekcja - dziwna sprawa

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Znów inspekcja - dziwna sprawa

Post numer:#1  Postprzez marecky » 25 sty 2008, o 14:53

Chciałem się dzisiaj wziąć za inspekcję w soim aucie. Poczytałem na temat jej kasowania i zacząłem dobierać się do złącza diagnostycznego...

Przede wszystkim pierwsza sprawa polega na tym, że u mnie inspekcja WOGÓLE SIĘ NIE ŚWIECI!! Ani po włączeniu zapłonu, ani po uruchomieniu silnika. Kompletnie nic - żadnej lampki, tak jakby nie działała wcale. Ktoś mi podpowiedział, że to pewnie wymontowane diody z zegarów - sprawdzę. A może jakieś inne sugestie?

No więc otworzyłem złącze, okazało się, że mam ten nowszy typ - 20 pinowy. Ale nie do końca taki jak w opisach na forum. W środku nie mam tego - jak to ktoś nazwał - "pacmana" tylko jakby gwiazdkę. No nic, odszukałem piny wg opisu http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=644 i chciałem połączyć piny 7 i 19. Pin numer 7 OK, pin numer 19 - BRAK!! (pusty) :jawdrop: Jedynie ten obok (18) jest. Ale bałem się tam pchać kabli, żeby nie spalić czegoś. No i teraz jestem w kropce... Co to może za dziadostwo być?

Acha, i jeszcze jedno... Wg mnie opisy kasowania inspekcji: opis 1 i opis 2 różnią się od siebie. Chyba opisane są inne piny do połączenia... Ale może ja jakoś krzywo patrzę... Który jest prawidłowy?

Właśnie wyciągnąłem zegary i okazało się, że pod żółte gniazdo na dole po środku nie mam nic podłączone. A tu pewnie idzie wtyczka z inspekcji?? Tylko, że ja tam nigdzie nie widzę takiej wtyczki... Co za szajs.
Ostatnio edytowano 25 sty 2008, o 15:26 przez marecky, łącznie edytowano 1 raz
marecky

Re: Znów inspekcja - dziwna sprawa

Post numer:#2  Postprzez Ostyn » 25 sty 2008, o 15:24

marecky napisał(a):
Acha, i jeszcze jedno... Wg mnie opisy kasowania inspekcji: opis 1 i opis 2 różnią się od siebie. Chyba opisane są inne piny do połączenia... Ale może ja jakoś krzywo patrzę... Który jest prawidłowy?

Zwróć uwagę na "pacmana"
Tutaj "pacman" ma ryjek w dół skierowany:

Obrazek

a tu w prawo:

Obrazek
Ostyn

Re: Znów inspekcja - dziwna sprawa

Post numer:#3  Postprzez marecky » 25 sty 2008, o 15:31

Ostyn napisał(a):
Zwróć uwagę na "pacmana"

Wszystko ok, tylko że u mnie "pacmana" wcale nie ma :cho: Jest po środku jakby gwiazdka.
marecky

Post numer:#4  Postprzez Ostyn » 25 sty 2008, o 16:07

A możesz zapodać jakąś fotkę?
Ostyn

Post numer:#5  Postprzez marecky » 25 sty 2008, o 17:14

Oto fotka złącza w moim aucie:

Obrazek

Pin na samej górze ma cyferkę 1.

Rozebrałem zegary, wymontowałem płytkę i zobaczyłem, że nie ma wszystkich diód w inspekcji. Jest tylko cztery pierwsze od lewej (zielone). Pozostałe wyglądają tak, jakby je ktoś wyciągnął/wylutował (zostały dziurki). To chyba też tak nie powinno być?

Obrazek
marecky

Post numer:#6  Postprzez jackx-36 » 25 sty 2008, o 18:10

marecky napisał(a):Właśnie wyciągnąłem zegary i okazało się, że pod żółte gniazdo na dole po środku nie mam nic podłączone. A tu pewnie idzie wtyczka z inspekcji?? Tylko, że ja tam nigdzie nie widzę takiej wtyczki... Co za szajs.

pod te gniazdo podłacza sie wtyk od OBC I i lub OBC II

jak nie możesz namierzyc konektorka nr. 19 to połącz nr. 7 z masą
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez wrona » 25 sty 2008, o 19:13

z tego co widze to dobralaes sie do wiazki polaczeniowej silnika z autem :duh: nie jest to napewno gniazdo diagnostyczne (do gniazda nie jest podlaczona zadna wiazka z drugiej strony tylko zakryte jest przykrecano pokrywą)

pozdrawiam wrona
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez marecky » 25 sty 2008, o 19:24

wrona napisał(a):z tego co widze to dobralaes sie do wiazki polaczeniowej silnika z autem :duh: nie jest to napewno gniazdo diagnostyczne (do gniazda nie jest podlaczona zadna wiazka z drugiej strony tylko zakryte jest przykrecano pokrywą)

pozdrawiam wrona

No i chyba masz rację Wrona :oops: Tak mi coś właśnie nie pasowało z tym złączem, bo po co od góry na nim wiązka... Dobrze, że nic tam nie mieszałem.

Ale w takim razie na złączu diagnostycznym (domyślam się, że to będzie to zamocowane na pokrywie cylindrów) nie mam pinu nr 7 odpowiedzialnego za inspekcję :cry: Ale namieszane w tym moim aucie.

Jednak bez wizyty u elektryka się nie obędzie chyba...
marecky

Post numer:#9  Postprzez Strzelba » 25 sty 2008, o 19:35

zrob fotki komory silnika tylko takie dokladne to napewno ktos ci powie ktore to zlacze powinno byc
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE