[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Oświetlenie wnętrza

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Oświetlenie wnętrza

Post numer:#1  Postprzez RadarPoz » 28 kwi 2007, o 16:10

Witam wszystkich
Mam problem ze światłem w kabinie- mianowicie nie działa wyłącznik czasowy. W obu skrajnych ustawieniach światło pali się na stałe, na środkowym jest zgaszone. Myślę że padł ten wyłącznik, ale nie wiem gdzie go szukać. Jakieś pomysły?
Pozdr
Radar
RadarPoz

Post numer:#2  Postprzez PaWeLeK_E30 » 28 kwi 2007, o 16:17

wyłącznik czasowy ? w standardowym e30 ?
W kabinie standardowo masz dwie lampki w suficie po bokach. Każda z nich może być :
- zapalona na stałe
- zapalać się po otwarciu drzwi i gasnąć po zamknięciu - przy każdych drzwiach jest czujnik-włącznik (nie wiem jak to fachowo nazwać :D )
- no i może być zawsze zgaszona
Przyczyną tego że w skrajnych ustawieniach włącznika pali się na stałe są blaszki w lampce. Z czasem się mogą przestawić.
Jedyne co musisz zrobić to wyjąć lampkę z sufitu i dogiąć ręką tak blaszki, żeby działało :D
U Ciebie pewnie jedna blaszka nie odskakuje tam gdzie powinna i cały czas dotyka żarówki, przez co świeci się cały czas.
Łatwa robota. U mnie było to samo. 3min poświęcisz i powinno działać. Ta lampka to prymitywna konstrukcja :D

Obrazek

Na fotce u góry widać dwie blaszki,
na zdjęciu włącznik w położeniu środkowym, żadna blaszka nie dotyka żarówki przez co się nie świeci.
W skrajnych położeniach ma dotykać żarówki lewa lub prawa blaszka, w zależności jak przełączysz. Nie dwie naraz, bo wtedy się palić będzie na stałe.
PaWeLeK_E30

Post numer:#3  Postprzez RadarPoz » 28 kwi 2007, o 16:58

PaWeLeK_E30 napisał(a):wyłącznik czasowy ? w standardowym e30 ?
W kabinie standardowo masz dwie lampki w suficie po bokach. Każda z nich może być :
- zapalona na stałe
- zapalać się po otwarciu drzwi i gasnąć po zamknięciu - przy każdych drzwiach jest czujnik-włącznik (nie wiem jak to fachowo nazwać :D )
- no i może być zawsze zgaszona
D

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. :cool2: Teraz właśnie mam ustawione na "zawsze zgaszona". Byłem przekonany że lampka ma gasnąć kilka sekund po zamknięciu drzwi. W tej sytuacji podłubię i dam znać jak poszło :)
Pozdr
RadarPoz

Post numer:#4  Postprzez PaWeLeK_E30 » 28 kwi 2007, o 17:07

Błyskawiczna odpowiedz bo właśnie szedłem do garażu i miałem aparat pod ręką :D
Jak kupiłem auto to myślałem że coś z kablami nie tak, że są źle podłączone, dopiero jak wyciągnąłem lampkę zobaczyłem tą zaawansowaną technologię BMW :D

Powinieneś sobie poradzić, raczej nie widzę innego powodu, żeby to nie działało :D Jak coś jest nie tak z włącznikami(czujnikami) przy drzwiach, to lampka wcale się nie zapala.
PaWeLeK_E30

Post numer:#5  Postprzez jackx-36 » 28 kwi 2007, o 23:05

PaWeLeK_E30, co Cie dziwi w czasowym wyłączaniu oswietlenia kabiny w wyposażeniu E30 ja takie mam. Światło gasnie po paru sekundach od czasu zamkniecia drzwi, a nieszczesny przekażnik od tego bajerku znajduje sie przy centralce centralnego zamka w lewym słupku na dole za głosnikiem :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez PaWeLeK_E30 » 29 kwi 2007, o 00:09

jackx-36, ja czegoś takiego nie mam, wiem że niektórzy sami takie coś zakładają, wyłączniki czasowe, albo ściemniacze, tak jak to dziś standardowo montują w większości nowych samochodów.
A o tym że w E30 takie coś montowano to nie wiedziałem.
Pytanie czy było w standardzie w jakiś modelach czy w opcji, no i ile osób coś takiego posiada?

Dzięki jackx-36 za zwrócenie uwagi :cool2: zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 29 kwi 2007, o 08:30

PaWeLeK_E30, u mnie wyjewchał samochód z takim bajerem z fabryki, a do jakich E30 to wkładali to nie mam pojęcia (z jakim dodatkowym wyposażeniem).
w wiązce ele. przy centralce od centralnego jak znajdziesz wolne gniazdo takie jak do przekażnika to jest własnie TO. Prawdopodobnie samo gniazdo znajduje śie w większości samochodów, ale przekaznika może nie być.
To sa tylko moje przypuszczenia ale wydaje mi sie ze były robione kilka wersji wiązek ele. może ze 3 i w zalezności od zachcianek kupującego były rózne bajery dokładane.
Wiadmo ze jak ktos kupował "golasa" to nie było potrzeby montowania wypasionej wiązki bo po pierwsze nie było po co a po drugie KASA.
Najprawdopodobniej w ostatnich wypustach czyli nie stety tylko juz w kombiakach :mrgreen: były montowane najbogatsze wiązki ele.
"przekażnik" od tego ma miej-więcej wymiary podobne jak hm.. ten długi przekażnik od spryskiwaczy i wycieraczek w puszce z bezpiecznikami.
oczywiście jest on montowany pionowo.

P.S.

sprawdz u siebie czy masz takie gniazdo :D i sprawdż w ETK czy RealOEM jak to dokładnie wygląda i nr.seryjne, w ASO pewnie będzie droższe od pieniedzy ale przynajmniej wiadomo czego szukać na szrotach czy innych tego typu "sklepach".
w większości sprzedających nie będzie miało pojęcia co to jest i odda za cene zwykłego przekażnika :mrgreen:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez PaWeLeK_E30 » 29 kwi 2007, o 10:34

Przejrzałem ETK :D będzie to chyba element nr 03 Contact interior light retarder http://bmwfans.info/original/E30/tou/32 ... l-61_0596/
W tłumaczeniu słowa retarder znalazłem że to jakiś spowalniacz, więc by posowało

O dwóch wiązkach kabli koło centralki pisał misHa w temacie pilot do alarmu. Więc prawdopodobnie tak jak piszesz "samo gniazdo znajduje śie w większości samochodów"

Jest to zapewne jakiś układ podtrzymujący napięcie przez określony czas. No chyba że przekaźnik czasowy, tzn. przełączający z opóźnieniem :D Zresztą nie istotne jak to nazwiemy :D

U siebie czegoś takiego raczej nie będę montował, przyzwyczajony jestem do tego tak jak jest. Może nad ściemniaczem bym się zastanawiał, bo to jakiś tam ciekawy efekt daje :D No ale po co mi te bajery :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#9  Postprzez jackx-36 » 29 kwi 2007, o 11:41

PaWeLeK_E30, wiesz jak by Ci sie przez przypadek trafił taki cóś to pewnie byś i założył, ale masz racje jak nie potrzeba to nie a o sie spinać :cool2: no chyba ze ktoś jest tak mocno po.....ny jak JA i każdy seryjny wynalazek i nie typowy gadzet go rajcuje :mad2: :mad2: .
a tak serjo ta jak już pisałem ja mam to juz z fabryki, co nie zmienia faktu że mam jazdy na punkcie doposazania ( oczywiście to co mogła wypuścić fabryka, żadne tam monitory mnie nie cisną) i moge sie pochwalic że juz nie duzo mi zostało do końca :duh:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez PaWeLeK_E30 » 29 kwi 2007, o 11:56

Na razie potrzeba mi elektrycznych szyb i dachu :D bo tej korbki mam już dość. A lista w którą muszę doposażyć moje autko jest dłuższa :D

Każdy gadżet co był w serii montowany jest zawsze na plus :cool2: Podnosi prestiż E30 :D :D
Jakbym miał ten opóźniacz zamontowany, to wiadomo że bym go nie demontował :cool2:

Najważniejsze że się dowiedziałem, że coś takiego było montowane :cool2: no i przy okazji inni się dowiedzą, bo od tego mamy to forum :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#11  Postprzez RadarPoz » 29 kwi 2007, o 14:23

Jeszcze raz dzięki za wszystkie porady- poszukam tego przekaźnika, a jak go nie ma to spróbuję rozgiąc blaszki w lampie bo trochę mnie wkurza że mam ciemno w aucie jak wsiadam :wink:
RadarPoz

Post numer:#12  Postprzez Monika » 29 kwi 2007, o 19:09

RadarPoz,
jeszcze zobacz jedną rzecz, na słupkach drzwi są bolce które się chowają przy zamknięciu drzwi, u mnie były przyrdzewiałe i nie odskakiwały przy otwartych drzwiach i było ciemno w autku, ale WD40 pomogło i juz jest ok.
Monika

Post numer:#13  Postprzez PaWeLeK_E30 » 30 kwi 2007, o 18:07

RadarPoz, Zacznij od lampek. Nic nie trzeba rozkręcać.
Jak masz miernik to sprawdź napięcie czy jest na obu blaszkach przy otwartych drzwiach.
Jak na jednej napięcia nie będzie to przyczyna bolec w słupku. (otwórz inne drzwi, chyba wszystkie bolce naraz nie siadły)
A ten przekaźnik (spowalniacz czasowy), według obrazka z ETK ma dwa kable tylko, czyli tak jakby tylko przez chwile podtrzymywał napięcie. Więc jakby on nie działał to po prostu by Ci się światło przez tą chwilę po zamknięciu drzwi nie paliło . Po prostu tak jakby go nie było. :D Mogę się mylić, ale tak sądzę.
PaWeLeK_E30

Post numer:#14  Postprzez bambus » 1 maja 2007, o 01:03

PaWeLeK_E30 napisał(a):Na razie potrzeba mi elektrycznych szyb i dachu bo tej korbki mam już dość
...ciiekaw jestem jak przerobic ta korbke której również ma po dziurki w nosie na elektryke....jak sie domyślam to chyba bedzie z tym troche pracy....moze jakies pomysły??
bambus

Post numer:#15  Postprzez jackx-36 » 1 maja 2007, o 18:57

bambus, nie jest to skomplikowane, ważne żeby kupic cały komplet, tzn. silnik z całą wiązką ele.( jak jest pocieta to lipa, mozna ja wyjąc całą razem z kostkami)blacha do której jest przykrecony silnik( ta od korby jest inna) i przednia część podsufitki "blenda"( może byc osłon przeciw słonecznych są takie same ale sam ta "blenda" już nie) no i wszystkie przełączniczki i guziczki :cool2:
czas montażu ok. 1 godz. i śmiga :mrgreen:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie