na pewno konstruktorzy z bmw zakładali iż te auta będą jeździć po ponad 20 latPolano napisał(a):Jeśli jest fabrycznie zalany to taki powinien być i tyle.
i tak samo panowie z rafinerii która wyprodukowała ów olej
Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
na pewno konstruktorzy z bmw zakładali iż te auta będą jeździć po ponad 20 latPolano napisał(a):Jeśli jest fabrycznie zalany to taki powinien być i tyle.
Polano napisał/a:
Jeśli jest fabrycznie zalany to taki powinien być i tyle.
na pewno konstruktorzy z bmw zakładali iż te auta będą jeździć po ponad 20 lat
Olej nie naciągnie wody, w przeciwieństwie do płynu hamulcowego. Olej w silniku pracuje w innych warunkach, niż w skrzyni czy w dyfrze, więc również i to porównanie chybione.
Ale jestem zwolennikiem zmiany oleju w skrzyni.

e30 owner napisał(a):Polano napisał/a:
Polano - gratulacje toku rozumowania![]()
Strzelba, kiedyś oglądałem jakiś program o konstruktorach polskiego pochodzenia a pracujących w dobrych koncernach. I był gość który projektuje dla jaguara, mówił że dziś samochody "liczy" się na 5 lat. Na pytanie redaktora, coś w stylu "czy w takim razie samochód który przejeździ 10 lat został źle zaprojektowany", ów konstruktor odpowiedział, że widocznie został wzięty większy margines - jednoznacznie dał do zrozumienia "że można było jednak urwać troche na materiałach i technologii" a co za tym idzie powiększyć zyski. Poza tym teraz nie zarabia się na produkcji a na serwisie i częściach jak słyszę ile problemów trapi moich znajomych w ich 3 - 5 letnich samochodach klasy średniej
Olej nie naciągnie wody, w przeciwieństwie do płynu hamulcowego. Olej w silniku pracuje w innych warunkach, niż w skrzyni czy w dyfrze, więc również i to porównanie chybione.
Ale jestem zwolennikiem zmiany oleju w skrzyni.
Maaaaad - mimo to olej przekłądniowy to nie olej silnikowy, skoro ma lżejsze warunki pracy to i jego skład jest do tego przystosowany. Wymieniać należy i tyle, a jak często to sam w sumie nie wiem, może producent podaje czas starzenia się oleju

e30 owner napisał(a):Polano napisał/a:
Rozrząd w m5xb2x też jest niby "dożywotni" a jak wiadomo trzeba go wymienić po xxxtyś kilometrów
Więc wszystko zależy od spojrzenia na temat
Jeśli uraziłem poprzednim cytowanym wpisem - sorki nie miałem takiego zamiaru.W razie potrzeby olej przekładniowy o lepkości SAE80 o oznaczeniu MiL-L2105-A lub API GL4.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość